Suzanne lever som på 1940-talet: ”Jag sover med skumrullar i håret”
– Det ska kännas som 1943! säger hon.
Tittar du på gamla tv-serier som du blir nästan tårögt lycklig av? Eller känt ett nytt intresse för gamla kläder från ”den gamla goda tiden” i mitten av förra seklet?
Då är du inte ensam. Sedan ett par år har en nostalgitrend drabbat Sverige – liksom USA och Storbritannien och flera andra länder.
Tv-bolagen erbjuder gamla serier som Vänner, Seinfeld, Doktor Quinn och Rederiet, och vi tittare kurar tacksamt upp i soffan och drömmer oss tillbaka till hur det var på den tiden då allt kändes bättre och tryggare och mindre komplicerat.
Nostalgi
Vemodig men njutningsfylld längtan hem eller tillbaka till något förlorat, särsk. om längtan till barn- och ungdomsmiljöer.
Källa: Svensk ordbok
Det har faktiskt gjorts flera studier kring denna ny-nostalgi. Man har konstaterat att människor som låter sig fyllas av nostalgibetonade känslor känner sig mindre ensamma och upplever en högre nivå av lycka jämfört med andra.
Gamla tv-serier skänker trygghet
Nostalgiska minnen kan vara en bra metod för att hantera nya och svåra situationer, säger Camilla von Below, psykolog, psykoterapeut och lektor vid Stockholms universitet. Hon är även författare och har gett ut böcker på förlaget Natur&Kultur.
– Genom att återknyta till något som man gjort tidigare, i det här fallet att titta på gamla tv-serier, söker och får man både trygghet och en form av normalitet. Under pandemin och krigssituationen i Europa är mycket konstigt och nytt för oss, men i de gamla serierna och filmerna är allt sig likt.
Många av oss upplever just nu stark stress när vi tar del av skrämmande nyheter och skildringar från det som händer i omvärlden. Vårt stressystem har en ständigt pågående så kallad ”kamp-flykt-reaktion”, när vi inte kan påverka det som händer.
1930- och 40-talens estetik är så fantastisk
Det är här som nostalgin kan komma in som en hjälp för vårt system att kunna vila och återhämta sig.
Fler i medelåldern intresserar sig för retro
Även i second hand-butikerna har man märkt ett ökande intresse för riktigt gamla kläder och prylar, även hos medelålders kunder – annars brukar det mest vara tonåringar som hoppar på musikinspirerade klädtrender från exempelvis 80- och 90-talet.
En av de kvinnor som gått ”all in” när det gäller retro och vintage är Suzanne Flink, 57, i Malmö.
– 1930- och 40-talens estetik är så fantastisk, säger hon. Där finns så mycket skönhet och balans. Jag mår bra av att omge mig med den. Den är varm och omfamnande. Men den hjälper mig också att komma ihåg äldre tider ur alla perspektiv – att det knappt fanns mat att ställa på bordet, att männen var i fält någonstans i Sverige, grannländerna blev ockuperade. Jag tror det är samma typ av oro som vi bär i dag. Och det är nog viktigt att inte försköna dåtiden och bara minnas det vackra.
Inreder med både gammalt och nytt
Suzanne bor i en lägenhet i ett hus som är byggt 1943. Lägenheten är hundra procent retro, från den vackra järnsängen från början av 1900-talet till kaffekvarnen där hon handmaler sitt kaffe varje morgon.
– Ända sedan barndomen har jag varit intresserad dels av historia – det som kallades ”förr i tiden” – och dels av kläder. Min mamma hade syateljé hemma. Jag hade kläder omkring mig hela tiden och beundrade hennes förmåga att kunna sy kläder av vad som helst, det fanns inga begränsningar, berättar Suzanne.
Suzanne har alltid inrett sina hem med en blandning av gammalt och nytt.
Det är spännande att prova kristidsrecept
– Men när jag flyttade till min nuvarande bostad gick jag över till att inreda helt och hållet i vintage. Det är tänkt att det ska kännas som 1943! Min järnsäng är sedan före första världskriget. Spegelbyrån har stått på min farmor och farfars vind.
Ersätter kött med rotfrukter
Suzannes nostalgiintresse omfattar även äldre maträtter, och hon har experimenterat en hel del hemma i köket.
– Jag har en stor samling av gamla Husmodern-tidningar från de åren. Och de ger en fantastiskt intressant inblick i den tidens liv, hur folk hade det. Det är spännande att prova kristidsrecept, det blir som regel att man gör sin egen variant. Kött var ransonerat så man använde rotfrukter. Det är nog ingen slump att svenska folkets hälsa var väldigt bra under de årtiondena!
Suzanne Flink är ingen stor köttätare, vilket stämmer bra med kristiderna då köttet var strängt ransonerat.
– Bläddrar man i recept från den tiden hittar man finurliga sätt att ersätta köttet som ändå är smakrikt och mättande. Det stämmer ganska bra med nutiden när vi behöver dra ner på köttkonsumtionen av andra skäl. Däremot använde man ofta socker i maten på ett sätt som vi inte skulle göra i dag. Det gäller alltså att låta sig inspireras av forna tiders rätter med nutidens ögon – på ett klokt sätt.
Suzannes recept på rödbetsbiffar
Även äggen var ransonerade, så att få tillräckligt med protein var säkerligen svårt. För oss som lever i dag är detta enklare.
– Jag gör ofta rödbetsbiffar, inspirerade av äldre recept. Jag river råa rödbetor som grund. Dessa blandar jag med mosade kokta bönor, eventuellt lite smulad fetaost – kanske inte så förenligt med svenskt 40-tal, men gott – ett ägg och kryddor. Jag låter smeten bli lagom fast med ströbröd, havregryn eller något liknande. Forma till biffar och stek i rapsolja med en liten klick smör. Mycket gott till exempelvis råstekt potatis.
Fisk är något som inte var ransonerat. Den skånska sillen är större än strömmingen längre norrut och mycket mjäll och god.
– Jag kryddar filéerna lätt med salt och peppar, lägger lite persilja på insidan och viker dem sedan på tvären, panerar i grovt rågmjöl och steker i smör. Serveras givetvis med lingon och potatismos!
Syr kläder efter gamla mönster
Sina fina gamla klädesplagg har Suzanne Flink hittat i second hand- och vintagebutiker.
Jag har inga mysbyxor, däremot flera eleganta morgonrockar.
– För ungefär sju år sedan kom jag till en vändpunkt. Fram till dess hade jag bara använt mina vintagekläder när jag skulle vara fin, men nu rensade jag i garderoberna och sålde alla mina moderna kläder på Tradera. Då fick jag in pengar så att jag kunde köpa ännu mer 30- och 40-tals kläder och saker till mitt hem!
När Suzanne är hemma ensam och ska ha myskväll blir det inga slitna mjukisbyxor eller urtvättade t-shirts.
– Alltså jag kanske inte alltid kan leva som jag lär till hundra procent! Men jag har inga mysbyxor, däremot flera eleganta morgonrockar.
I lägenheten är ett av de tre rummen syateljé och garderob för alla gamla fina kläder.
– Jag syr även en del plagg, helst efter gamla mönster och allra helst i gammalt tyg. Sybehör som gamla knappar och blixtlås är givet. Och så stickar jag, det är min bästa avkoppling. I 40-talsstil såklart!
Lär sig göra frisyrer på YouTube
Nostalgi- och vintageintresset gäller även filmer, tv-serier och musik.
Vintagekläder – inte vintage-åsikter, brukar vi säga!
– Det var ju filmens guldålder. Allt var verkligen inte bra, men gamla svenska filmer med Hasse Ekman älskar jag. Och från Hollywood de fantastiska dans- och musikfilmerna med Fred Astaire och Ginger Rogers!
Frisyren är också viktig, menar Suzanne.
– Det finns YouTube-videor som lär ut hur man får till de typiska filmstjärnelockarna och frisyrerna. Jag tvättar håret var fjärde dag och rullar på stora skumrullar som jag sedan sover med.
Hitta vintage!
Så här hittar du vintageprylarna som fyller ditt nostalgibehov:
- På Facebook finns flera köp- och säljgrupper, till exempel Swap shop – vintage och repro, Hoarder to Hoarder Vintage samt en trevlig diskussionsgrupp som heter Vintagesnack där man har koll på vad som finns i alla vintage-butiker över hela landet.
- På Instagram: sök på #vintagetillsalu
- Butiker som specialiserat sig på äldre vintage som kan vara svårt att hitta i de vanliga second hand-butikerna: Old Touch i Stockholm, Lisa Larsson Second Hand i Stockholm, Hälsingevintage i Hudiksvall och Torget 11 i Åhus.
- Vissa saker är svåra att hitta i original, men har man råd finns flera företag som nytillverkar både kläder och skor i de rätta modellerna och materialen från 1910–1950, exempelvis svenska emmydesign.se – vackra kläder i gammal stil, framför allt deras koftor är populära världen över – samt danska memery.eu, skor i gammal stil och överlägsen kvalitet.
Suzanne tillhör ett vintagecommunity med vänner som har samma intressen.
– Vi har små sammankomster, och jag vill göra klart att hos de allra flesta som håller på med vintage finns inga unkna och konservativa åsikter. Snarare tvärtom – nästan alla jag känner har väldigt nutida syn på mångfald, hbtq och jämställdhet av alla slag och värdegrunder. Vi vet att vi sticker ut, så man får ta ställning och tänka igenom vem man är och vad man står för. Det är härligt. Vintagekläder – inte vintage-åsikter, brukar vi säga!
La ut Ulla Billquist-låtar på Facebook
Suzanne är sångerska, utbildad bland annat på Musikhögskolan i Stockholm, och sedan många år anställd vid Malmö Opera.
Hon har – inte direkt förvånande – ett specialintresse för musiken från 30–50-talet, allra mest för sångerskan Ulla Billquist, men även för artister som Ernst Rolf och Edvard Persson. Hon har tagit initiativ till och medverkat i flera föreställningar med denna musik.
När pandemin bröt ut i mars 2020 och operahus och allt annat stängde ner, startade Suzanne ”Dagens Ulla – eder fältartist i viruskrisen”. Varje dag, och efter en tid en gång i veckan, lade hon ut korta klipp på Facebook där hon sjöng en sång ur Ulla Billquists repertoar och sedan kåserade kring kristider – de under beredskapstiden och de innevarande – allt enkelt filmat med mobilkameran hemma i köket.
Den nya fältartisten fick raskt många följare. Hela projektet pågick i ett och ett halvt år och avslutades med en liveföreställning när detta blev möjligt igen på Lomma Folkets Hus, en vacker byggnad med bevarad 30-talsstil.
Det senaste konsertjobbet finns i projektet Musik och Hälsa på Malmöoperan.
– Det är föreställningar som är avsedda för äldreboenden. Jag och några kollegor gör ”Fem schlagerstjärnor” – Ulla Billquist, Alice Babs, Brita Borg, Siw Malmkvist och Lill-Babs! Vi har valt bara glada låtar. Vi hoppas på att kunna åka ut i hela regionen med den föreställningen, säger Suzanne.
Topp 10 Populära nostalgi-barnböcker
Nostalgitrenden finns även i bokvärlden. Allt fler vuxna nostalgiläser barnböcker för att känna trygghet och återuppleva fina barndomsminnen, enligt en undersökning av Nextory.
En förklaring kan vara att nostalgin påminner en om en tid då livet var enklare.
Böckerna du gärna läser om:
- Harry Potter och De Vises Sten av J.K. Rowling
- Fem söker en skatt av Enid Blyton
- Narnia: Min morbror trollkarlen av C.S. Lewis
- Mio min Mio av Astrid Lindgren
- Det blåser på månen av Eric Linklater
- Den vita stenen av Gunnel Linde
- En ö i havet av Annika Thor
- Heja Pelle Svanslös av Gösta Knutsson
- Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe
- Sunes jul av Anders Jacobsson och Sören Olsson