Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Mimi Werner fick en chock: "Rädd att de skulle frysa ihjäl"

09 feb, 2018
author Joakim Löwing
Joakim Löwing
Mimi Werner berättar om engagemanget i en välgörenhetsorganisation
Det sved i Mimi Werners hjärta när hon såg hur fattig familjen var. Och det gladde henne när de fick hjälp. Som ambassadör för en biståndsorganisation har Mimi fler uppdrag. Men först – Melodifestivalen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Melodifestivalaktuella Mimi Werner, 27, älskar att sjunga och underhålla på scenen. Men för henne är det viktigaste uppdraget att vara ambassadör för stiftelsen Hoppets stjärna.Tillsammans med pojkvännen Brolle hjälpte hon i höstas en fattig familj med tolv barn i Rumänien som bodde i ett skjul med stampat jordgolv.

Sångerskan Mimi och hennes artistkollega Brolle lärde känna varandra när de spelade in låten Here we go again och sedan turnerade de tillsammans med Charlotte Perrelli i Brolles sommarturné Rock’n’Roll on Tour 2016.

Men det var först i fjol de blev ett par.

Se också: Största snackisarna i Melodifestivalens historia

Största snackisarna i Melodifestivalens historiaBrand logo
Största snackisarna i Melodifestivalens historia

Mycket fattigt

Bägge blev i höstas ambassadörer för insamlingsstiftelsen Hoppets stjärna – och reste till den fattiga rumänska byn Valea Seaca (Torra dalen) inte långt från gränsen mot Moldavien.

I byn med 3 700 invånare – varav 1 700 är fattiga romer – händer det att uppåt 400 föräldrar är i Sverige för att tigga.

– Det var fruktansvärt fattigt och fick mig verkligen att tänka till. Att få uppleva deras livssituation på plats gjorde att vi skämdes över hur vi klagar på våra vardagliga problem hemma i Sverige, berättar Mimi.

Deras uppgift var egentligen bara att försöka sprida lite glädje mitt i alla bekymmer. De hade med sig var sin gitarr – och spelade och sjöng på ett resurscenter i byn. Något som var väldigt uppskattat.

Men det blev också besök hemma hos olika familjer och där fanns det en som satte allra starkast avtryck.

Annons

– De hade tolv barn och den yngsta var bara tio månader gammal, de bodde i ett riktigt ruckel till skjul på kanske 15 kvadratmeter. Det var stampat jordgolv, hål i taket så att det regnade in och för att täta fönstren hade de satt upp halsdukar och mössor. Och det fanns varken el, värme eller vatten. Vi trodde knappt att det vi såg var sant.

Mimi Werner och Brolle
Mimi och Brolle framför den fattiga familjens hus.

Mimi och Brolle oroade sig över hur familjen skulle klara av vintern, för den är unge- fär lika kall som i Sverige.

– De små barnen riskerade att frysa ihjäl om de inte fick hjälp så vi kände förstås direkt att vi var tvungna att göra något. Vi pratade med Hoppets stjärnas verksamhetschef Lennart Eriksson och han skulle ordna ett annat boende åt familjen under vintern. Sedan skulle det till våren rustas upp ett nytt boende åt dem.

Hon fortsätter:

– Det kändes långt in i hjärtat när jag såg den fattiga familjens hus. Och det var fantastiskt att de fick en sådan fin hjälp av organisationen efter att vi varit där och hälsat på.

Under besöket träffade de också en man som varit i Sverige och suttit utanför en mataffär i Örnsköldsvik, tiggt och spelat dragspel.

– Han hade fått in så mycket pengar till sin familj att de hade råd att bygga ett jättefint växthus på sin tomt så att de kunde odla egna grönsaker. Det kändes väldigt bra att se att det vi är med och skänker pengar till verkligen bidrar till något. Allt det jag upplevt på nära håll har utan tvekan ändrat min inställning till tiggare, och även om jag skänkte pengar ibland förut också gör jag det oftare numera.

Annons

Jill Johnsson är Mimi Werners faster

Under 2018 kommer Mimi och Brolle att åka till fler utsatta delar av världen genom Hoppets stjärna och det ser hon fram emot.

Men för tillfället ligger allt fokus på hennes andra deltagande i Melodifestivalen.

Liksom vid premiären för två år sedan med Ain’t no good (som var nära att nå andra chansen) har hon skrivit låten med bland andra pappa Göran.

– Det var jätteroligt förra gången och jag längtar efter att vara med igen. Nu vet jag vad det handlar om och är mer trygg. Melodifestivalen har alltid varit en höjdpunkt för mig att titta på. När Roger Pontare vann med sitt fantastiska nummer till När vindarna viskar mitt namn år 2000 var jag tio år, då bestämde jag mig för att själv delta där någon gång.

Det är Göran Werners fjärde bidrag till Melodifestivalen – och att skriva tillsammans med honom har stärkt deras relation.

– Pappa drev under många år en musikaffär hemma i Borås och har alltid lyssnat mycket på country. Texterna inom den genren är ju väldigt målande och jag började själv att skriva dikter när jag var väldigt liten. För mig är det viktigt med ett djup och de får gärna vara personliga. Man kan säga att jag började tidigt med countrytexter. Det finns ju även i släkten eftersom Jill Johnson är min faster.

Mimi fortsätter:

– Pappa har alltid varit väldigt involverad i min karriär och betytt mycket. Vi är så lika på många sätt – lika drivna och envisa bägge två. Samtidigt har vi högt i tak. Det är inget gulligull i studion. När vi väl jobbar är det hårdhandskarna på och höga krav som gäller. Vi är ärliga och drar oss inte för att ge kritik till varandra. Vi har verkligen kommit ännu närmare av att jobba tillsammans.

Mimi Werner vill bli en stor artist

Familjen bodde länge i lilla Kinna, tre mil utanför Borås, och Mimi har fyra syskon. En storasyster, en storebror och två småbröder.

Annons

– Jag är i mitten och den som jämt försökt att hålla ihop oss. När jag var liten lekte jag inte så mycket med kompisar, utan var mest med familjen. Även i dag har jag kontakt med syskonen nästan varje dag. Min yngre bror Johan, som är 21 år, har liksom våra föräldrar flyttat till Stockholm. Han jobbar som kock och lagar mat hos mig då och då, supergott.

Dansen och musiken var viktigast för Mimi när hon växte upp. Redan som 15-åring flyttade hon långt hemifrån för att plugga på Lunds Dans & Musikalgymnasium i tre år.

– Det finns bara en sådan yrkesutbildning i Sverige och det var jättesvårt att komma in, så jag blev jätteglad. Med dans tre timmar och sång en timme om dagen kan ni tro att jag trivdes, haha. Givetvis var det ett stort steg att flytta hemifrån så pass ung men jag hade tjejkompisen Pull som jag delade lägenhet med. Under tre år sov vi i samma säng som var 120 centimeter bred, utan att bråka en endaste gång. I dag bor hon också i Stockholm och jobbar på Golden Hits.

Efter studierna började Mimi åka ut och turnera – och sedan blev det allt fler spelningar och uppdrag. 2015 fick hon sitt första skivkontrakt.

Redan när Mimi var sju år berättade hon att målet var att bli en stor artist som åker på världsturné som vuxen.

Och det finns ingen anledning att ändra på det i dag.

Det här är Mimi Werner

Född: 17 december 1990 i Borås.

Familj: Mamma Anna, pappa Göran, fyra syskon och pojkvännen Brolle (Kjell Wallmark).

Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Intressen: Sjunga, skriva låtar, dansa, spela biljard, sy kläder.

Bästa egenskap: Är väldigt driven och jobbar hårt.

Sämsta egenskap: Är väldigt driven och jobbar hårt. Kan ju vara negativt ibland också.

Största fobin: Att jag är flygrädd.

Tyngsta lasten: Fudgekolor och Fuzzy-flaskor.

Värsta hushållssysslan: Skura golv.

Aktuell med: Tävlar för andra gången i Melodifestivalen, med låten Songburning. Mimi har skrivit text och musik tillsammans med pappa Göran, Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde och Oliver Lundström.

Foto: Peter Ericsson och Dennis Thern

Annons