John Lundvik blev bortadopterad: "Som ett tomt ark"
Minns du den vackra låten som Björn Skifs och Agnes Carlsson sjöng vid Kronprinsessparets vigsel 2010 – When you tell the world you’re mine? Det är John Lundvik som skrivit den, tillsammans med hitmakaren Jörgen Elofsson.
John låg även bakom Anton Ewalds bidrag Natural i Melodifestivalen fyra år senare, och dessutom skrev och sjöng han den svenska officiella OS-låten 2016.
Men genombrottet som soloartist kom först i fjol – då John med egna balladen My turn tog sig ända till final i Melodifestivalen och placerade sig på tredje plats.
– Jag har skickat in en massa bidrag genom åren som inte kommit med, och när väl min Natural gjorde det valdes i stället Anton Ewald ut som artist. Det kändes väldigt snopet, jag hade velat sjunga den själv.
– Därför var det som i låttexten verkligen min tur den här gången, en chans jag inte tänkte missa, berättar han om fjolårets succé.
Just att skriva sin egen musik – ibland tillsammans med andra – är något mycket betydelsefullt för honom.
– Egna historier och upplevelser blir ju liksom lite mer trovärdiga när man sjunger om dem själv. Det blir inte samma sak om man uppträder med en text som någon annan skrivit, speciellt om man inte riktigt kan identifiera sig med den.
Så här i efterhand är John glad att det blev Anton och inte han själv som ställde upp med Natural.
– Jag är en person som tror att allting har en mening, och då var jag inte alls redo på samma sätt som förra året med My turn.
John Lundviks dröm blev sann
Han känner sig tacksam över att svenska folket gillade hans låt och framträdandet i Melodifestivalen. Plötsligt var han med överallt – i Allsång på Skansen, Lotta på Liseberg, Sommarkrysset, och mycket mer. Schemat blev ganska fort späckat med olika former av uppträdanden.
– Min dröm blev sann och att folk plötsligt vänder sig om på gatan, vill ta selfies och få autografer på ett helt annat sätt än tidigare är oftast bara roligt.
Nu ställer upp i Melodifestivalen för andra året i rad, med Too late for love, och även denna gång är berättelsen i låten hans egen.
Se också: Sångerskorna som lyfte John Lundvik – The Mamas
– Titeln är egentligen missvisande, det är aldrig för sent för kärlek. Jag ser fram emot att ställa mig på scenen där igen och det vore ju fantastiskt om det gick att toppa fjolåret. Det skulle ju i så fall betyda att jag vinner, för andraplatsen är ju inte mycket att satsa på, säger han med ett skratt.
Det här är John Lundvik
Född: 27 januari 1983 i London.
Längd: 175 cm
Familj: Sambon Jotta Martidou, dottern Naomi, 4 och sonen Michael, 2.
Bor: I en lägenhet i Stockholm.
Intressen: Musik, familj, motorcyklar, matlagning.
Aktuell med: Deltar i fjärde deltävlingen av Melodifestivalen i Lidköping lördagen den 23 februari med låten Too late for love.
I sina drömmar kan han se det framför sig.
– Tänkt om jag som varit osedd i en massa år till och med får representera Sverige i världens största musiktävling. Det hade varit något!
En snabb karriär – John Lundvik och friidrott
Om musikkarriären tog lång tid att få fart på, var det raka motsatsen när han sysslade med friidrott. John var nämligen under flera år en av Sveriges snabbaste i sin åldersklass på 100 meter löpning med flera SM-medaljer på framför allt ungdoms- och juniornivå. Rekordet var 10,84 sekunder.
– Jag hade den rätta talangen och genom hård träning under många år lyckades jag väldigt bra fram tills jag la av som 24-åring. Musiken tog överhand då, samtidigt som jag inte längre vilja att underkasta mig allt det som krävdes i livet för att nå internationella framgångar i sporten.
– Ska man ha någon som helst chans att konkurrera på 100 meter löpning utomlands måste man enbart leva för det.
Musiken fanns där under hela idrottskarriären, och John ville satsa mer på den.
– Jag var egentligen väldigt blyg när jag växte upp och vågade inte uppträda framför en massa människor. Då föredrog jag att stå framför spegeln hemma och låtsas att jag var Michael Jackson eller Stevie Wonder.
Han fortsätter:
– Men så fick jag en fråga om att sjunga i aulan vid skolavslutningen i nian. Det var förstås mycket nervöst, men jag gjorde det. Efteråt fick jag en stående ovation av publiken och det var otroligt häftigt. Jag hade aldrig känt mig så hemma i något. Men vilken låt jag framförde minns jag faktiskt inte, säger han och ler.
Tränade med Klüft
Innan John lämnade Växjö – där han växte upp och under flera år var träningskompis med Carolina Klüft – uppträdde han live tillsammans med vännen Marika Willstedt på bland annat bröllop och hotell.
– När hon en dag fick frågan att vara med i Så ska det låta på SVT som pianist, blev det flytt till Stockholm för henne. Ganska snart bestämde jag mig för att också flytta dit. Först hade jag en massa ströjobb i olika sorters butiker, på fritids och på Posten. Men när låtskrivandet till andra artister tog fart för ungefär tio år sedan har jag kunnat försörja mig på det.
Som ett exempel kan nämnas att John skrivit musik till amerikanska tv-serien Empire tillsammans med världsstjärnan Alicia Keys.
I Stockholm mötte John Lunvik partnern i Jotta på en fest hos en vän för åtta år sedan. Nu lever de tillsammans i en lägenhet i huvudstaden och har blivit föräldrar till två barn – fyraåriga dottern Naomi och tvååriga sonen Michael.
– Vi kompletterar varandra så bra. Min partner Jotta jobbar som IT-konsult och är den smarta av oss, medan jag är den rockiga, skrattar han.
En stolt pappa
Som för alla blev det en stor förändring i livet att få barn. Men John gillade omställningen från första stund.
– Det var helt magiskt, jag är så stolt och tacksam över mina barn. När man känner att man träffat rätt partner faller det sig ganska naturligt att vilja ha barn tillsammans. Så var det för mig i alla fall.
Däremot är det inte så enkelt att beskriva sig själv som pappa …
– Ha, ha, nej, men man skulle helt klart kunna säga tålig i alla fall. Det blir allt från bus och pysslande till läsning tillsammans. Båda barnen älskar musik, men de verkar ha olika talanger för dansandet.
Om man är lite pedantisk – som både John och hans sambo är – kan det bli lite jobbigt med två små barn i hushållet.
– Det är ju inte så att allting måste ligga på exakt rätt plats. Men vi vill gärna ha det rent och snyggt, precis som innan barnen föddes. Och det har vi faktiskt lyckats bra med. Bara för att man har barn behöver ju inte hemmet se ut som ett bombnedslag, säger John med ett skratt.
Vid besök hos sjukvården med barnen har John och Jotta fått frågor om sjukdomar inom sina respektive släkter.
– Där har det varit som ett tomt ark för mig. Jag har inget svar på någonting eftersom jag inte vet.
Orsaken till det är att John blev bortadopterad till svenska Johan och Jane en vecka efter födseln i London.
– De är båda från Norrtälje från början, men deras yrken förde dem till London. Vi bodde där under mina sex första år, innan flytten till Växjö.
John Lundviks föräldrar
John har ingen aning om vilka som är hans biologiska föräldrar, och säger att han knappt funderat på det genom åren.
– Jag har världens bästa föräldrar som alltid har stöttat mig. Vad som än händer är de min mamma och pappa. Men det är klart att det kan vara intressant att veta vad som finns i mina genetiska led någon gång. Just nu finns ingen tid att rota i det, men kanske någon gång längre fram.
Närmast väntar ju Melodifestivalen, och till sommaren är han en av artisterna i den stora Diggilooturnén.
Åtta snabba med John Lundvik
Vilken egenskap skulle din sambo och dina vänner säga är din bästa?
– Den bästa är nog att jag tänker mer på andra än på mig själv.
Och din sämsta?
– Att jag är otålig.
Hur var du i skolan?
– En glad och busig kille, lite vild av mig (ha, ha). Ganska medelmåttig när det gäller läsandet.
Vilket yrke skulle du haft om du inte var artist?
– Mekaniker eller kock. Jag har byggt saker i hela mitt liv, samtidigt som jag älskar att laga mat. Det är viktigt för mig att jobbet inte känns som ett jobb, utan att få göra något jag tycker är roligt.
Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
– Skulle snarare säga kvälls- och nattmänniska. Då är jag som piggast och mest effektiv.
Vad föredrar du – ringa eller skicka sms?
– Ringa är alltid trevligare. Jag gillar att prata och det är trevligare än bara ett meddelande.
Vilket sällskapsspel är du bäst på?
– Plockepinn, har stabila händer och inget problem med tålamodet där.
Har du någonsin ringt larmnumret 112?
– Ja, när jag stod och skrev autografer efter en konsert i Växjö var det en kvinna som fick problem med andningen. Ambulansen kom och hämtade henne och när de åkte verkade det gå bra som tur var.
Deltävling 4 Lidköping 23 februari:
John Lundvik – Too Late For Love
Arvingarna – I Do
Anton Hagman – Känner dig
Ann-Louise Hansson – Kärleken finns kvar
Bishara – On My Own
Pagan Fury – Stormbringer
Lisa Ajax – Torn