Grannländer röstar på varandra i Eurovison song contest
Allt går att studera – även röstningstendenser. Efter The Arks stora nederlag i Eurovision song contest 2007 var det många svenska fans som anklagade öststaterna för att tillämpa svågerpolitik och kompisrösta. Schlagerchefen Svante Stockselius hävdade dock det motsatta.
– Visst är det så att grannländer röstar på varandra, och det ser man allra mest i Skandinavien. Det är den tydligaste regionen där man röstar på varandra, sa han till Aftonbladet.
Röstningar i Eurovision i Europa
Efter Loreens storslam i Baku bestämde sig Nicholas Charron, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, undersöka fenomenet – grundligt.
Enligt Nicholas Charrons forskning finns det ett antal kluster – Norden, Baltikum, Benelux och Medelhavsregionen – med länder som ofta röstar på varandra. Resultatet av hans forskning pekade också på att länder med utbredd korruption och där människor har lågt förtroende för myndigheter röstade på sina grannländer i högre utsträckning än annars.
Det absolut starkaste bandet var det mellan Ryssland och Armenien. Fram till 2013 hade de alltid gett varandra högsta poäng.
– Om alla låtar vore lika bra skulle ett land från Balkan eller det forna Sovjet alltid vinna Eurovision, sa Nicholas Charron till Göteborgsposten 2013.
Belgien är vinnarsäkra
Efter att ha tittat på Eurovision song contest 2015 kunde statsvetaren Anders Sundell konstatera att Belgien är det land som oftast gett en tolva till den slutgiltiga segraren. Då hade också Danmark, Norge, Nederländerna, Irland och Österrike varit de länder som gett Sverige högst poäng på senare år.
Samma år fick Sverige också en historisk tolva.
– Vi fick en tolva av Italien ändå, så det visar ju att statistik kan vara oförutsägbart och trender kan drastiskt förändras, sa Anders Sundell till Svenska Dagbladet efter Måns Zelmerlöws seger i Wien 2015.