David Lindgren efter kollapsen: "Väldigt dramatiskt"
Mitt under musikalen Jersey boys kollapsade plötsligt David Lindgren på scenen och blev tvingad att föras till sjukhus i ambulans.
Rädslan för att det ska inträffa igen finns kvar.
– Jag har alltid haft ett lågt blodtryck och måste tänka mig för, säger artisten, som är inne på sitt första uppdrag som programledare för Melodifestivalen.
David Lindgren är mest känd för att ha deltagit i Melodifestivalen som artist tre gånger, och som musikalartist.
Men han har också varit programledare för barnprogrammen ”Fixa showen” och ”Supershowen” på Barnkanalen – innan han fick det tunga uppdraget att leda årets Melodifestival tillsammans med Clara Henry och Hasse Andersson.
Kollapsade inför publiken
34- åringen älskar att stå på scenen och längtar efter att få underhålla – trots det som hände hösten 2015.
Då kollapsade David inför publiken på Chinateatern i Stockholm mitt under musikalen Jersey boys.
– Det var en av mina värsta mardrömmar och plötsligt blev den verklig. Jag svimmade och föll bara ihop i en hög på scenen. Eftersom jag har en lite galen humor trodde faktiskt mina kollegor först att det var något slags skämt, men jag var helt borta i några sekunder och det är klart att det var väldigt otäckt, berättar han.
Ambulansen fick rycka ut, bära ut David på bår och köra honom till sjukhuset.
– Det blev väldigt dramatiskt en stund, och när publiken insåg att det inte ingick i föreställningen ändrades stämningen ganska fort. Men jag kvicknade till rätt snabbt och behövde heller inte stanna kvar på sjukhuset efter att ha blivit ordentligt undersökt.
Förmodligen var orsaken utmattning.
Har lagt om livet
– Det är svårt att få sömnen som behövs med två småbarn hemma. Jag har alltid haft ett lågt blodtryck, svimmade en hel del under uppväxten, och när jag är trött är det som att kroppen attackerar. Kollapsen berodde på en blandning av att jobba för mycket och vila för lite. Det hade varit mycket med musikalen, studiojobb med nya låtar och inspelning av tv-program på en gång.
På ett sätt var det ändå skönt att kroppen sa ifrån.
– Efteråt har jag börjat ta hand om mig bättre. Jag har lagt om livet – äter bättre före föreställningarna, dricker mer vatten och tar en gubbvila mitt på dagen, berättar David.
Veckorna direkt efter det som hände var han tveksam till att ställa upp i Melodifestivalen för tredje gången.
– Jag var helt sängliggande i fem dagar och kände mig totalt urlakad. Samtidigt var det viktigt att komma tillbaka till scenen igen så fort som möjligt med ”Jersey boys”. Annars finns risken att utveckla en rädsla som sitter kvar, att bygga upp en scenskräck. Och när det började kännas bättre igen ville jag förstås vara med i Melodifestivalen. Det är bland det roligaste som finns i mitt yrke.
David försöker att inte fundera så mycket på det som hänt – men rädslan för att det ska ske igen finns ändå där.
– Oron kommer nog alltid att finnas kvar, den bär jag säkert med mig resten av livet. Men det är inget jag fokuserar på, utan försöker att ta hand om mig själv. Det måste man om man har så lätt att få blodsockerfall. Jag har lärt mig mycket av det som hände och tackar nej till mer. Jag har utvecklats som människa och lärt känna min kropp bättre.
Davids fru är i samma bransch
Även hustrun Kristina arbetar i samma bransch – och har på senare tid bland annat haft en roll i musikalen Sällskapsresan. Paret träffades 2001 när de läste i andra klass på Performing Art School i Göteborg – en utbildning för att bli just musikalartist.
– Efter ett års flirtande blev vi tillsammans. Jag tog det första steget, men var ganska säker på att hon var intresserad av mig, ler David.
2007 gifte de sig i Sunne, Värmland, och har tioårig bröllopsdag i augusti.
– Det ska vi förstås fira, men hur och var är inte riktigt bestämt ännu, berättar han.
David har släkten i och kring Skellefteå, medan Kristina kommer från Göteborg. Anledningarna till att vigseln ägde rum i just Sunne är två.
– Dels har Kristinas familj sommarstuga där och så fick alla åka någonstans. Det blev en fantastisk dag som jag alltid kommer att minnas.
David Lindgrens barn
I en tid då många skiljer sig försöker paret vara noga med att alltid se varandra.
– Det är viktigt att båda ges chansen att fullfölja sina drömmar och att man har förståelse för varandra. Sedan gäller det förstås att ha roligt tillsammans och värna om den andra. Att respektera varandra.
De har två barn – Ben, som är fem år och Ella, som är ett år.
– Hur jag är som pappa? Jag är närvarande och älskar att leka med mina barn. Ben tycker mycket om att brottas för tillfället, så det blir en och annan match, skrattar David. Annars bygger vi mycket lego. Ella gillar att låtsaslaga mat.
Spelade hockey
När David växte upp i Skellefteå testade han flera olika idrotter, men hockey var hela tiden roligast. Han spelade vänsterforward i Kågedalens AIF – men la av en bit in i tonåren då musiken och dansen fick en allt större plats.
– Jag tyckte alltid om att uppträda på roliga timmen. Men jag trodde inte att man kunde ha musik och dans som jobb. Jag bodde ju i Skellefteå och där finns inte samma möjligheter som i Stockholm.
Men det fanns ändå en teaterlinje som han läste på gymnasiet – och därefter blev det flytt till Göteborg.
Ville bli popstjärna
– Jag älskade pojkband och ville helst av allt bli popstjärna. Men det är ju mer diffust och när jag såg att man kan utbilda sig till musikalartist var det mer konkret. Så här i efterhand tycker jag att musikaler är den bästa underhållningsformen – om det finns en bra handling och bra musik. De roligaste jag har gjort hittills är ”Jersey boys”, ”Singin’ in the rain” och ”Hairspray”.
Ben tyckte först att det var lite konstigt att se pappa uppträda på tv och vara programledare för barnprogram.
Men nu har sonen vant sig och det är snarare lilla Ella som inte riktigt förstår hur pappa kan vara i tv-rutan.
– Ben gillade tv-programmen, men är inte lika imponerad av mina låtar. Han gillar hårdrock bättre och det är ju inte riktigt min stil, skrattar David.
Tror på Gud
Med sig från barndomen har David sin kristna tro. Pappan är präst och det har speglat av sig på honom.
– Jag är troende, men går inte så ofta i kyrkan nuförtiden. Däremot ber jag varje dag och tackar för att alla i familjen är friska och mår bra. Jag vill tro att det finns en himmel efter livet och att allt inte bara blir svart.
Vardagen hemma hos familjen Lindgren på Värmdö i Stockholm innehåller ofta en hel del pusslande.
– Med de jobb jag och min fru har finns chansen att träffa barnen mycket på dagtid. Det som ofta är uppbokat är helgerna och ibland krockar våra jobb. Båda har vi ju långt till våra föräldrar, men vi har varsin syster i Stockholm att ta hjälp av. Sedan har vi även anlitat en barnflicka när det krisar. Det fungerar bra och vi ser det mest som fördelar med att vara i samma bransch.
Några fler barn tror han däremot inte att det blir.
– Nej, jag tror det räcker med två faktiskt. Vi vill känna att vi hinner med båda barnen – och oss själva, ler David Lindgren.
Av Joakim Löwing