Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Christer Björkman: De sa att jag var satan som förstörde ungdomar

03 feb, 2021
author Frida Funemyr
Frida Funemyr
Christer Björkman slutar med Melodifestivalen
Efter 20 år som mellokung ska Christer Björkman flytta till Los Angeles och satsa på ett tv-projekt.
I tjugo år har Christer Björkman varit Mister Melodifestival med hela svenska folket. Nu slutar han! Vid 63 års ålder, siktar Christer ännu högre och planerar för en ny karriär i USA.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Årets melodifestival känns extra speciell för Christer Björkman. Dels är det, efter 20 år som tv-producent, hans sista år i detta sammanhang. Dels står han, tillsammans med andra kända artister, på scenen som en av årets programledare.

Musiken har funnits i Christers liv så länge han kan minnas. Han lär ha stått på scenen under kyrkans söndagsskola redan som 3-åring. Ett år senare var han med i ”en riktig revy” där han framförde Sån’t är livet (på en stol för att ens nå upp till micken) och när han var 5 år åkte han upp till Stockholm från hemorten Borås och gjorde tv-debut.

– Jag var nog rätt framfusig och älskade att stå i centrum när det kom till den typen av sammanhang men för övrigt var jag nog ett relativt lugnt barn, menar Christer.

Han har aldrig träffat sin pappa. Och mamma Ulla var bara 17 år när hon fick honom. På grund av sin ringa ålder parallellt med att Ulla reste runt mycket i sitt jobb inom spelföretag, blev det svårt att hantera livet som mamma. Ett par somrar bodde Christer hos en annan familj, i vilken han senare, under fyra år, blev fosterbarn. När han gick i årskurs tre flyttade han tillbaka till Ulla.

Christer Björkman
Christer Björkman har blivit ansiktet utåt för Melodifestivalen, men nu lämnar han över till tre kvinnor.

– Jag skulle inte säga att det var särskilt traumatiserande för mig att hamna i fosterfamilj. Det var en fin och ordningsam familj och jag har egentligen bara ljusa minnen. Mina fosterföräldrar jobbade på Folkets hus i Skene och två gånger i veckan visades film. Jag kommer ihåg att jag tog dit mina kompisar som fick vara publik medan en av kompisarna fick trycka på knappen som öppnade den röda sammetsridån. Och där stod jag och tog emot applåder. Och njöt, säger Christer och skrattar.

Annons

Christer Björkman var frisör i New York

Han kände sig hemma och sedd i båda sina hem. Samtidigt var det uppslitande varje gång hans mamma kom och hälsade på medan han fortfarande bodde i fosterfamiljen.

Christers mamma fyllde honom med självförtroende och en visshet om att kunna bli vad man vill.

– Gång på gång sa mamma att jag var bäst och unik. Det var högt i tak och när jag väl skulle stå på egna ben hade jag med mig en jädra anamma och entreprenörskapsanda.

Efter gymnasiet skulle Christer plugga juridik i Lund, men en annan möjlighet kom emellan, att få tillbringa en tid i New York. Det var en chans han inte ville missa. Av en slump hamnade han som frisör på en salong i New York och där lärde han sig under två år allt om senaste hårtrenderna. Väl tillbaka i Borås, efter att vidareutbildat sig ytterligare inom frisöryrket, öppnade Christer egen salong.

– Vi var ett gäng med stora visioner och salongen, Capello Bella, var up to date med mode och trender. Det gick väldigt bra, säger Christer och beskriver Borås som en liberal stad där många reste runt i hela världen på grund av textilindustrin.

De bad för Christer

På grund av den liberala inställningen blev det inte särskilt svårt för Christer att komma ut som homosexuell, något han själv insett sedan han var i 13-årsåldern. Trots att homosexualitet på den tiden fortfarande ansågs vara en sjukdom, möttes Christer inte av särskilt mycket fördomar och hat. Hans mamma lär ha sagt: ”Jaha, var det bara det?”. Men det fanns folk från kyrkan som bad för Christer.

Christer Björkman
Det var inte alltid lätt att växa upp som homosexuell i ett litet samhälle, berättar Christer Björkman.

– De sa att jag var satan som förstörde ungdomarna i stan, säger Christer som trots att steget ut var relativt lätt att ta, inte hade särskilt lätt att hitta någon att dela sitt liv med. Åren gick men han hittade inte den stora kärlek han drömde om.

Annons

Vid 30 års ålder kände Christer att han hade en fantastisk tillvaro, en framgångsrik salong och fina vänner. Men han saknade en partner.

– Jag tänkte att om jag inte skulle hitta kärleken skulle jag sluta som en väldigt ensam, bitter och sorglig människa.

Se också: Här är startfältet i Melodifestivalen 2021

Melodifestivalen 2021 – här är artisterna i första deltävlingenBrand logo
Melodifestivalen 2021 – här är artisterna i första deltävlingen

Hans längtan efter att träffa någon sammanföll med en chans att få spela in en skiva i Stockholm. Trots sin stabila tillvaro i Boårs grep han möjligheten och började sitt nya liv i huvudstaden.

Mötte kärleken i Martin Kagemark

Sin kärlek mötte Christer i den 17 år yngre Martin Kagemark.

– Vi möttes när vi medverkade i West side story på Oscarsteatern. Redan från första gången jag såg Martin visste jag att han var något extra. Han var bara 23 år och jag 40, men jag har alltid varit väldigt barnslig medan Martin däremot var väldigt mogen för sin ålder. Martin hade massor av erfarenhet av livet, var ordningsam och strukturerad, något som jag inte alls var, säger Christer och berättar att det nu gått 24 år sedan de blev ett par.

Christer Björkman och maken Martin Kagemark.
Christer Björkman och maken Martin Kagemark.

Och i somras firade de 20-årig bröllopsdag. Då överraskade han sin make med en armbandskedja och en ring i guld.

Annons

Någon längtan efter barn har Christer aldrig känt. Men han menar att för vissa heterosexuella par handlar det inte, som i hans och Martins fall, om ett beslut.

– De kan säga att ”det bara hände” och att det sedan är det bästa som hänt dem. Homosexuella par måste planera och ta beslut, det krävs en annan tajming, något vi aldrig känt att vi haft när det gäller barn. Om det är någon av oss som brunnit extra för barnfrågan så är det Martin, men även hans låga har brunnit svagt, förklarar Christer.

”Betytt allt för mig”

1997 medverkade Christer för första gången i melodifestivalen med låten I morgon är en annan dag. Och vann. Ytterligare två gånger tävlade han innan han som 40-åring blev "Mister Melodifestival” med hela folket.

– När jag började som tv-producent för programmet tänkte jag att jag redan uppnått mina största drömmar och liksom var klar med min utveckling. I stället fick jag uppleva det motsatta. Dessa 20 år har betytt allt för mig och jag har förändrats som person på många olika plan, blivit klokare och mognare inte minst, säger Christer.

Men nu har alltså Christer beslutat sig för att sluta. Egentligen bestämde han sig redan för flera år sedan och meddelare SVT att år 2021 skulle han sluta.

Vem tar över?

– Tre kvinnor som jag jobbat med de senaste åren kommer att fördela ansvaret och det är i trygga händer jag lämnar över produktionen. Jag har haft lyckan att få hålla i detta så länge, men nu är det dags för mig att ta ett steg tillbaka och åter bli ett fan på håll.

Christer Björkman och Loreen 2010 i Eurovisions song contest.
Glädjeyra när Loreen vann Eurovision song contest 2012.

Men det betyder inte att han ska gå i pension, tvärtom så planerar han istället ”något större och häftigare”.

Annons

– Det är inte underskrivet och klart, men tanken är att jag tar melodifestivalen och eurovision och gör en kombo av dem till en tv-produktion i USA.

Han förklarar att det är närmare verklighet än dröm och så kommer att bosätta sig i Los Angeles där han tillsammans med bland annat Peter Settman ska ro projektet i hamn.

Det betyder att han och maken Martin blir särbor på varsin kontinent.

– Han kommer att pendla eftersom han börjat med studier i Sverige. Han ska bli socialpedagog. Det blir en ny utmaning för oss att leva i olika tidszoner. Men jag tror det är nyttigt att få längta efter varandra, det kommer bara göra vår relation ännu starkare.

Skriver på en bok

Dessutom skriver han på en bok som förmodligen kommer ut till hösten. Den handlar om eurovisions historia.

– Under pandemin har jag till exempel kollat igenom alla bidrag under 64 år. Från början till slut! Jag har lyssnat på varenda låt, satt mig in i tidsandan och gjort topplistor.

För något år sedan, mitt under Eurovision Contest i Israel, drabbades Christer av en blodpropp i halsen. Dagen innan finalen tappade han synen på vänster öga, allt var plötsligt grått.

– Jag sökte upp en läkare på arenan som ville ta mig till sjukhuset. Jag tänkte att det var ok att missa genrepet, men efter gjord röntgen fick jag veta att jag skulle läggas in för operation.

Blev du rädd?

– Jag är egentligen ganska fatalistiskt lagd, men visst blev jag rädd. Kvällen innan operationen pratade jag och Martin om sådant som var olika pärmar med viktiga papper fanns. Och att jag ville kremeras. En sådan operation innebär ju alltid en risk. Som tur var gick det bra och jag har en stent inopererad i halsen nu. Men man såg inga förkalkningar någon annanstans i kroppen, vilket är skönt.

När du ser tillbaka på ditt liv, vad är du mest stolt över?

– Salongen i Borås är en framgångssaga i sig, att jag vann mello och att jag som tv-makare lett Sverige till två vinster i Eurovision, världens största tv-program. Privat är jag mest stolt över Martin.

Det här är Christer Björkman

Ålder: 63

Familj: Maken Martin Kagemark

Bor: Nacka, Stockholm

Yrke: Tv-producent

Aktuell: Som programledare i årets melodifestival

Annons