Från mygglarver till ABBA-kläder – Owe Sandströms väg till Eurovision
Säg det som Owe Sandström inte kan och har gjort i sitt liv.
I år fyller han 80 år, är still going strong, och firar 50 år som ABBA:s världsberömdaklädskapare
Owe Sandström, 79, växte upp i ett hus i Härnösand, med stor tomt och en liten bäck.
– Jag älskade att plocka med mig smådjur hem. Fyllde fickorna med sniglar med olika snäckskal och det till mammas stora förfäran naturligtvis. Fast hon gav mig ändå en stor, gammaldags syltburk och där hade jag troligtvis Sveriges första snigelarium.
Med tiden upptäckte Owe Sandström, som då var sex, sju år, att han med hjälp av små håvar kunde fånga smådjur även från bäcken och som han också fyllde syltburkarna med.
Ända fram till en dag då de plötsligt var borta.
– Jag var otröstlig ända tills mamma upptäckte att de hade kläckts. Det visade sig att det var mygglarver jag tagit hem och nu satt myggorna i taket!
Cirkusen väckte Owe Sandströms intresse
Från den dagen fick Owe Sandström sköta sina samlingar och odlingar utomhus, en samling som med tiden utökades till fågelungar, igelkottar och andra djur som han hjälpte att föröka sig för att sedan släppa ut dem i naturen igen när hösten och våren kom.
Huset där han växte upp hade en folkpark som granne och dit kom olika tivolin och cirkusar på den tiden. Lille Owe var förstås snabbt fram och hjälpte till att bära, resa tält och annat mot att få en gratisbiljett till kvällens föreställning – och där väcktes nyfikenheten och intresset för mer exotiska djur som zebror, kameler, tigrar, lejon, elefanter och liknande fyrbenta varelser.
– Det var väl då jag bestämde mig för att jag ville jobba och leva med djur som yrke.
Owe Sandström
Född: 28 september 1944 i Sundsvall, men uppväxt i Härnösand.
Familj: Singel.
Bor: I ateljén ochlägenheten på Östermalm i Stockholm.
Karriär: Kläddesigner, åt bland andra ABBA, lärare och zoolog. Och mycket, mycket mer.
Aktuell: Fyller 80 år i år och firar 50 år som ABBA:s kläddesigner.
Började med scenkläder till flamenco
Owe valde naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och fortsatte sedan till Uppsala där han läste zoologi. Men inte bara det, utan även – och häng med nu; botanik, naturgeografi, kulturgeografi, marinbiologi, limnologi, genetik, pedagogik, hygien, konserveringsteknik och meterologi under drygt sju åren på universitetet.
Under studietiden i Uppsala var Owe Sandström med i Norrland nations showorkester Phontrattarne där han sjöng och dansade, bland annat flamenco som han lärt sig efter att gått olika kurser – och det är plötsligt här och då som fröet såddes till kläddesign och ABBA
– Jag ville uppträda, men min danspartner och dåvarande flickvän Kerstin klagade över att hon inte hade några kläder för det.
– Då sa den unge, käre man jag var att ”jag kan sy något åt dig, älskling”.
Sagt och gjort. Owe fick en gammal klänning av sin mamma som han klippte i bitar, fyllde på med spanskt mönster, volanger och … vips, så var han inne på en ny yrkesbana som fascinerade honom och som med tiden skulle göra Owe världsberömd.
Så hur kom det sig att du kom i kontakt med ABBA och att göra deras kläder?
– Olle Edlund, dåvarande chefen för Berns i Stockholm, hade sett några av de kreationer jag gjort och ville jag skulle börja jobba för honom. Det gjorde jag, anställde folk och öppnade en ateljé hemma, samtidigt som jag hade kvar mitt lärarjobb på Spånga gymnasium.
Berns var då, på 1970-talet, platsen där alla artister och branschfolk samlades och umgicks och en dag kom en ung tjej som hette Anni-Frid Lyngstad fram till Owe och undrade om han kunde hjälpa henne och gruppen Festfolket (som ABBA hette innan de bytte namn) med deras kläder till videon av låten Ring Ring.
Owe träffade de andra i gruppen, Agnetha, Björn och Benny, för att spåna och han kom med den ena tokiga idén efter den andra tills Björn Ulvaeus till slut sa de förlösande orden: ”Owe, nothing is too wild”.
– Oj vad han har fått äta upp det! Jag och Björn har skrattat åt detta många gånger. Men det blev ändå starten för ABBA och vårt samarbete vad gäller deras kläder.
Resten är, som det så vackert heter, historia.
Har än i dag shower på Fjärilshuset
I höst fyller Owe Sandström 80 år och kan se tillbaka på ett fantastiskt yrkesliv.
På Spånga gymnasium jobbade han i 43 år som lärare inom naturbruksprogrammet, med specialisering på tropiska djur och där han byggde upp en av Sveriges största gymnasieinstitutioner med levande djur.
Själv stötte jag på Owe första gången när jag besökte Fjärilshuset i Stockholm när mina barn var små och Owe kommer då in och berättar för hela gruppen om hajarna och deras liv på ett så kunnigt, fascinerande och entusiastiskt sätt att vi alla, både barn och vuxna, var alldeles tagna efteråt.
Många läsare minns säkert Owe från Söndagsöppet i SVT och populära Hur gör djur? som sändes från 1990 till 2003. Det blev över hundra program.
Före det gjorde han barnprogrammet Sommarmorgon, även det i SVT.
De som är intresserade av ridning vet att det var Owe Sandström som var idéskapare och gjorde invigningsnumret till Stockholm international horse show varje år i Globen, som arenan hette då. Det har han fortsatt med i över 30 år, fast i dag i rollen som senior rådgivare.
Och besöker man Fjärilshuset i Solna kan man även i dag på helger och skollov lyssna till Owe när han berättar och djur och natur med ibland upp till fem föreställningar och shower per dag.
Spånade idén till de kända kläderna ihop med ABBA
Han stod bakom Tre Damer och Maltas uppmärksammade kläder i Melodifestivalen som med tiden ledde fram till att han kom att sy kläderna åt en stor del av Sveriges artistelit. Owe har jobbat med bland andra Lasse Berghagen, Zarah Leander, Björn Skifs, Lill-Babs, Tomas Ledin, Cullbergbaletten, Magnus Uggla, Ted Gärdestad för att nu bara nämna några.
Och så ABBA förstås.
Men han skapade INTE kläderna när de vann i Brighton 1974 med låter Waterloo.
– Nej, var bortrest och på Sri Lanka då och hade inte möjligheten.
Men väl alla deras kläder efteråt och under de framgångsrika åren med turnéerna runt om i världen.
De mest berömda kläderna är väl ändå kattkostymerna från lanseringen av ”ABBA – Made in Sweden for export” 1975. Berätta hur det gick till hur du fick idén till dem?
– Stikkan ville ha något som signalerade Sverige och det fick inte vara folklore, folkdräkt eller något sådant.
Owe träffade tjejerna i ateljén för en diskussion och för att spåna. ”Jag vet faktiskt inte”, suckade Anne-Frid. ”Just nu känner jag mig bara lite kattlik, som en tiger”.
– Underbart, ropade jag, Ett gult djur. Nu har jag en idé!
I samma ögonblick hoppade Owes bruna burmeskatt upp på skräddarbordet och tryckte sitt lilla söta huvud mot Agnetha och såg henne djupt i ögonen.
– Aha. Där har jag det. I stället för den rosa pantern gör vi den blå. För då har vi gult och blått. De svenska färgerna, tänkte jag.
ABBA:s showkläder kan beskådas på ABBA-museet på Djurgården i Stockholm där det också går att köpa egna t-shirt och annat med de berömda symbolerna.
Hur ofta träffar du ABBA i dag?
– Jag träffar aldrig ABBA. Däremot händer det att jag träffar Björn, eller Benny, eller Anne-Frid eller Agnetha.
Owe Sandström håller fortfarande högt tempo
Owe Sandström har sparat samtliga originalkläder. Och hans mönster, dräkter och symboler säljs fortfarande i mängder runt om i hela världen. Han äger själv alla rättigheter och tjänar förstås en slant på det. Varje dag än i dag.
Ibland är han själv på ABBA-museet och berättar inför entusiastiska besökare och ett par gånger om året åker Owe Sandström till London där han inför en grupp svenskar håller en workshop i samband med att de ser på nya showen ABBA Voyage.
Lägg till det att han sedan 25 år tillbaka arrangerar resor till Kenya och är safariguide, jobbar som formgivare och sedan fem år tillbaka även är delägare i sjökrogen Motorverkstan Bisto & Bar på Djurö i Stockholms skärgård och därmed även kan lägga till titeln krögare på sitt redan så välfyllda visitkort.
Då, liksom nu, lever han efter sitt eget ständiga ordspråk: bejaka mångfald och bekämpa enfald.
Du fyller 80 år i höst. Hur hinner och orkar du? Och när tänker du lägga av?
– Haha. Mina vänner brukar kalla mig ”Owe Sandström, före detta pensionär”.