Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Vilken äppelsort till vad? – Välj alltid rätt äpple

10 sep, 2015
author Maria Strömqvist
Maria Strömqvist
Mängder med äpplen.
Paj, mos, kaka eller bara äta som de är. Det finns så mycket gott att göra med äpplen, men vilken sort ska man använda till vad? Vi har listat de vanligaste äpplena och vad du kan använda dem till.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De här äpplena ska du använda

Aroma och Amorosa – Gott äpple som passar bra att ätas direkt eller baka med.

Aroma och Amorosa

Aroma har en gröngul färg med röda inslag. Amorosa härstammar från aroma och har likvärdiga egenskaper men en rödare täckfärg.
Smak: Saftigt, syrligt och lite kryddigt fruktkött.
Passar till: Gott ätäpple men passar även till bakning, i matlagning och till mos.
Säsong: Mognar i september.

Cox’s Orange äpplet ska helst ätas som det är.

Cox’s Orange

En klassiker bland äppelsorterna med en gröngul grundfärg och en gyllene rostorange täckfärg.
Smak: Sötkryddig med en liten nötton.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i november.

Annons
Discovery äpplet är perfekt till matlagning!

Discovery

Ljusgrön bottenfärg med vackert röd täckfärg och något fet glans.
Smak: Saftigt, krispigt och fast fruktkött.
Passar till: Gott ätäpple men passar även till bakning och i matlagning.
Säsong: Mognar i slutet av augusti.

Gravensteiner är ett mångsidigt äpple som kan användas till nästan allt.

Gravensteiner

Det finns en gul och en röd variant av sorten.
Smak: Vitt, krispigt och sötsyrligt fruktkött.
Passar till: Bakning, matlagning, mos, must och förstås att avnjutas naturella.
Säsong: Mognar i september.

Annons
Signe Tillisch äpplet är bäst att baka med.

Signe Tillisch

Skalet är gulgrönt med skyddande fruktvax.
Smak: Saftigt och sött fruktkött med lite syra.
Passar till: Både matlagning och bak, samt som ätäpple.
Säsong: Mognar i mitten av september.

Katja äpplet ska ätas som det är.

Katja

Äpplet är nästan helt täckt av vackert röd täckfärg med ett glänsande skal med skyddande fruktvax.
Smak: Fast och saftigt äpple med söt smak.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i början av september.

Annons
Ingrid Marie äpplet kan ätas som det är – men funkar även i bakningen.

Ingrid Marie

En klassiker bland äppelsorterna med en kraftigt rödbrun färg med ljusa punkter.
Smak: Gul-grön-vitt fruktkött med god arom.
Passar till: Godast att äta färska men passar även i matlagningen och till bak.
Säsong: Mognar i slutet av oktober.

Rubinolaäpplet är bäst om det bara äts som det är.

Rubinola

Ganska ny äppelsort med gul grundfärg och gyllenröd täckfärg.
Smak: Fruktköttet är ljusgult och krispigt med saftig och syrlig smak.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i oktober men kan lagras ända fram till april.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons