Vilken äppelsort till vad? – Välj alltid rätt äpple

De här äpplena ska du använda
Aroma och Amorosa
Aroma har en gröngul färg med röda inslag. Amorosa härstammar från aroma och har likvärdiga egenskaper men en rödare täckfärg.
Smak: Saftigt, syrligt och lite kryddigt fruktkött.
Passar till: Gott ätäpple men passar även till bakning, i matlagning och till mos.
Säsong: Mognar i september.
Cox’s Orange
En klassiker bland äppelsorterna med en gröngul grundfärg och en gyllene rostorange täckfärg.
Smak: Sötkryddig med en liten nötton.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i november.
Discovery
Ljusgrön bottenfärg med vackert röd täckfärg och något fet glans.
Smak: Saftigt, krispigt och fast fruktkött.
Passar till: Gott ätäpple men passar även till bakning och i matlagning.
Säsong: Mognar i slutet av augusti.
Gravensteiner
Det finns en gul och en röd variant av sorten.
Smak: Vitt, krispigt och sötsyrligt fruktkött.
Passar till: Bakning, matlagning, mos, must och förstås att avnjutas naturella.
Säsong: Mognar i september.
Signe Tillisch
Skalet är gulgrönt med skyddande fruktvax.
Smak: Saftigt och sött fruktkött med lite syra.
Passar till: Både matlagning och bak, samt som ätäpple.
Säsong: Mognar i mitten av september.
Katja
Äpplet är nästan helt täckt av vackert röd täckfärg med ett glänsande skal med skyddande fruktvax.
Smak: Fast och saftigt äpple med söt smak.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i början av september.
Ingrid Marie
En klassiker bland äppelsorterna med en kraftigt rödbrun färg med ljusa punkter.
Smak: Gul-grön-vitt fruktkött med god arom.
Passar till: Godast att äta färska men passar även i matlagningen och till bak.
Säsong: Mognar i slutet av oktober.
Rubinola
Ganska ny äppelsort med gul grundfärg och gyllenröd täckfärg.
Smak: Fruktköttet är ljusgult och krispigt med saftig och syrlig smak.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i oktober men kan lagras ända fram till april.