Vegetariskt i långpanna – laga grönt med Tuvessonskan
Grönt och gott till middag!
Det här är Julia ”Tuvessonskan” Tuvesson!
Namn: Julia Tuvesson.
Ålder: 28 år.
Familj: Man och två barn.
Bor: I Malmö.
Aktuell med: Kokboken Plåtmat – grönt i en långpanna. Driver även populär blogg och instgramkonto under namnet Tuvessonskan, med fokus på vegetarisk mat. I grunden är Julia digital strateg och måltidsetnolog.
Plåtmodellen består av fyra olika steg:
Steg 1: Utgör en bas för hela måltiden och består av varma ingredienser, till exempel rotfrukter, grönsaker, baljväxter eller kål. Basen rostas på plåt i ugn tillsammans med en smaksättning.
Steg 2: Smaksättningen till basen.
Steg 3: Den plåtrostade maten toppas med till exempel kryddgrönt, marinerade eller naturella baljväxter och smulad ost.
Steg 4: Du ställer en eller flera skålar sås på eller vid sidan om plåten. Avsluta med att placera plåten mitt på bordet så att alla kan ta för sig!
Läs också: 6 anledningar att äta mer vegetariskt
Harissahalloumi med pumpa, kål, dill, vitlök och yoghurt
Den söta pumpan bryter av mot den starka harissan, krispet kommer från kålen, syrligheten från granatäpplet och extra matigt blir det med belugalinserna.
• 4 pers • 40 min
Bas
½ butternutpumpa
1 huvud spetskål
200 g halloumi
10 små potatisar, t ex delikatesspotatis
½–1 msk harissa
2 msk rapsolja
1 hel vitlök, delad på mitten
salt och svartpeppar
Sås
2 dl naturell fet yoghurt
Topping
2 msk sesamfrön, rostade
1 citron, i klyftor
½ granatäpple, kärnor
2 dl kokta belugalinser
dill
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Bas: Skala och dela pumpan i stora bitar. Skär spetskålen i stora bitar eller i klyftor på längden och dela halloumin i åtta jämnstora bitar. Skölj potatisen.
3. Lägg allt på en klädd plåt och ha på harissa och rapsolja. Rör om så att det täcker allt på plåten. Var försiktig med harissan – den är väldigt stark, så ta hellre för lite än för mycket om du är känslig. Lägg vitlöken på plåten. Salta och peppra.
4. Rosta i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut plåten, rör om och rosta ytterligare 10–15 minuter tills halloumin har fått en gyllene färg och pumpa och potatis är mjuka.
5. Topping: Toppa grönsaker och ost med sesamfrön, citron, granatäppelkärnor, linser och dill. Servera med yoghurten.
Läs också: Lär dig laga mat klimatsmart – experternas bästa tips
Julia ”Tuvessonskan” Turesson tipsar
Harissa är en nordafrikansk stark chilipasta som går att hitta i de flesta matbutiker. Jag tycker att den är god framförallt till söta rotfrukter som pumpa, morot och sötpotatis. Om du inte gillar stark mat går det utmärkt att istället krydda med lite kanel, salt och svartpeppar.
Rostad rotselleri med hassel backspotatis
• 4 pers • 45 min
Bas
1 rotselleri à 600 g
8–12 medelstora potatisar
75 g smör, tunt hyvlat
1 dl hasselnötter
salt och svartpeppar
Svampkräm
250 g champinjoner
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk torkad timjan
rapsolja
2 msk crème fraiche
½ dl finriven parmesan
1 tsk ljus japansk soja
salt och svartpeppar
Topping
2 dl riven parmesan, eller annan lagrad ost
1 dl grovhackad dill
1 citron, i klyftor
ev mâchesallad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Bas: Skär bort skalet från rotsellerin och dela den i medelstora bitar. Skölj och hasselbacka potatisen. Lägg rotselleri och potatis i en klädd långpanna och lägg på hälften av smöret. Salta och peppra.
3. Rosta i den nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, ta ut plåten och strö över nötterna. Lägg på resten av smöret på rotfrukterna eller pensla med det smör som ligger på plåten. Rosta ytterligare 10–15 minuter beroende på hur stora potatisar och rotselleribitar du har. Det är klart när rotfrukterna har mjuknat och fått en fin, gyllene färg.
4. Svampkräm: Rensa och finhacka svampen. Stek svamp, gul lök, vitlök och timjan i olja tills vätskan från svampen har kokat bort. Mixa tillsammans med crème fraichen och smaka av med salt och peppar. Smaksätt med parmesan och soja.
5. Topping: Toppa rotselleri och potatis med parmesan, salt och peppar. Servera med dill, citron, eventuellt mâchesallad och svampkräm.
Läs också: Vegetarisk pizza med squash och oliver
Valnötsbollar med rostad sötpotatis och fetaostkräm
• 4 pers • 40 min
Bas
2 medelstora sötpotatisar
Kryddmarinad
1 tsk milt paprikapulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen spiskummin
1 krm chiliflakes
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
Valnötsbollar
1½ dl valnötter
1 dl solroskärnor
½–1 dl ströbröd
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 dl riven lagrad cheddar
2 ägg
salt och svartpeppar
Fetaostkräm
100 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 tsk honung
Läs också: Morotsbiffar med fetaost
Topping
50 g fetaost, smulad
granatäppelkärnor
små salladsblad eller annat krispigt grönt
2 tomater, finhackade
ev basilika eller mynta
Gör så här
1. Valnötsbollar: Mixa valnötter och solroskärnor fint. Blanda i övriga ingredienser. Låt stå kallt i 15 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°.
3. Skölj av sötpotatisen och dela den i tjocka skivor. Placera dem på en klädd plåt. Blanda ingredienserna till kryddmarinaden och häll över skivorna. Rör om så att den täcker sötpotatisen runt om.
4. Forma valnötssmeten till 12 jämnstora bollar. Lägg dem på plåten bredvid sötpotatisen. Låt rosta i 15–20 minuter tills bollarna har blivit gyllene och sötpotatisen mjuknat.
5. Fetaostkräm: Mixa eller mosa fetaost och crème fraiche. Smaka av med honung, salt och peppar. Ställ kallt till servering.
6. Topping: Toppa bollar och sötpotatis med fetaost, granatäppelkärnor, salladsblad, tomater och eventuellt basilika. Servera med fetaostkrämen.
Av: Sandra Palmqvist
Recept och bild: Julia Tuvesson