Tv-kocken Maud Onnermark: Så äter du smartast efter årstiden
Att äta efter årstid är vanligt och bra på många sätt. Förutom att råvarorna smakar bättre i säsong, är de ofta billigare och har högre kvalitet eftersom de inte har fraktats alltför långt. Maud Onnermark, tv-kock och matskribent, berättar i en intervju hur hon går tillväga för att lyckas att äta efter säsong.
Se också: Maud Onnermarks och Christina Uhlins mat och vin-resa i norra Grekland.
Därför ska du äta efter årstid
Givetvis går det bra att äta all sorts mat året om, men det är mer intressant, och godare, att äta utefter vilka råvaror som skördas under olika årstider, menar Maud. Hon gör själv sitt bästa för att äta säsongsbundet.
– Jag äter allt möjligt, men jag föredrar helt klart vissa maträtter under vissa särskilda perioder. Det är både färskare och godare när maten har sin säsong, säger Maud.
Vidare nämner Maud flera fördelar att äta på detta sätt.
– Det är klimatsmart, samtidigt som det blir extra speciellt att äta något när man får längta lite efter det!
Klimatet påverkas negativt då maten fraktas över hela världen. Men när du köper mat som är i säsong så minskar dessa långa transporter, vilket är väldigt bra för klimatet.
– Smaken är också en stor faktor, tillägger Maud.
Maud berättar om två grönsaker som hon klarar sig bra utan under vintern.
– Exempelvis är gurka och tomat inget vidare under vintern. Då inväntar jag hellre deras säsong, för att det ska smaka mer. Nu kan vi dock börja njuta av årets första svenskodlade gurka från Skåne.
Så äter Maud efter årstiderna
Eftersom Maud brukar äta efter årstid, så har hon givetvis en del favoriter varje period. Så här ser det ut:
Vinter
Under vintern är Maud extremt förtjust i att äta torsk som har sin säsong under kalla tider.
– Den arktiska skrei-torsken är definitivt en favorit under vintern.
När det gäller frukter så finns det en som sticker ut mer än andra.
– Apelsiner, där har vi något som verkligen smakar under vintern, särskilt blodapelsiner från Sicilien som varar under en kort tid.
Vår
När våren sätter fart är man sugen på lite lättare mat. Det finns några grönsaker som är extra goda.
– Sparrisen är en fröjd för gommen, likaså rabarber som är spröda och fina på våren, berättar Maud.
Sommar
Under sommaren står grillning på agendan. Det är vanligt att vi grillar under sommaren – alltifrån kött till fisk. Även grönsaker fungerar utmärkt att lägga på grillen, eller bara servera en färsk sallad till en kött eller en fiskbit, så får du allting du behöver – som smakar sommar, säger Maud.
– Nyfångad abborre och strömming är fantastiskt under sommaren, och
färska bär till dessert blir som pricken över i:et.
Höst
När hösten vankas är det stort fokus på kött och skaldjur.
– En köttgryta eller en svampmacka är något av det godaste under hösten. Sedan att smaka plommon och äpplen när de är som allra godast, är en fantastisk känsla, säger Maud.
Frys maten i säsong
Vill du kunna njuta av säsongsmat även när den inte är aktuell, är det ett smart trick att frysa maten! Att göra det leder till att du förlänger smaken av årstiderna.
– Jag rekommenderar starkt att göra inläggningar och besöka skördemarknader i närheten av där du bor om du inte har möjlighet att skörda eget, förklarar Maud.
När Maud får frågan om den största anledningen till varför man bör äta efter årstid, så handlar det mycket om längtan.
– Den första svenska färskpotatisen, eller den första jordgubben. Det är precis det som får en att verkligen älska det här med årstiderna!
Lättlagade menyer
Maud har skrivit flera uppskattade kokböcker där lättlagade rätter står i fokus, och nu har hennes nya kokbok kommit ut! Boken innehåller 30 olika tvårättersmenyer där helgmys står som grund för boken, för både fest och vardag.
– Kokboken är lättlagad och blir som en uppföljning på de tidigare böckerna, men här har jag delat in boken i huvudråvaror, så huvudrätterna är kött, fisk, fågel eller vego. Vissa recept i boken är helt veganska, säger Maud Onnermark om nya boken.