Sveriges landskap ska få nya landskapsrätter – Carl Jan Granqvist om projektet
Sveriges landskap ska få nya landskapsrätter. Lokala råvaror är ett av ledorden och resultatet ska presenteras under 2023.
– Ambitionen är en nyskapande gastronomisk trerätters landskapsmåltid, säger Carl Jan Granqvist som är en av initiativtagarna.
Brännesnuda, ålsoppa, äggost eller flötgröt – faller det dig i smaken?
Maträtterna är hämtade från den nuvarande listan över svenska landskapsrätter och låter i ärlighetens namn kanske inte så lockande eller uppdaterade. Men nu kan det bli ändring på det. Ett projekt för att ta fram en rad nya landskapsrätter har initierats och ska presenteras under 2023.
Lokala råvaror en grundsten
Sveriges samtliga landshövdingar är involverade i projektet och tanken är att det ska bli 25 nya landskapsmåltider samt en ny ”huvudstadsmåltid”.
– Ambitionen är en nyskapande gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse – där njutning är i fokus, säger Carl Jan Granqvist i ett pressmeddelande.
Han är ledamot i Gastronomiska akademien, som är en av initiativtagarna till de nya landskapsrätterna. De övriga initiativtagarna är Måltidsakademien, Kungliga skogs- och lantbruksakademien och riksorganisationen Folkets hus och parker. Så här skriver man i pressmeddelandet om satsningen:
”Tillsammans med de 21 länen vill projektets fyra parter stimulera till kreativa nytolkningar av måltidstraditioner. På detta sätt kan nya generationers intresse väckas för landskapens betydelse, där unika råvaror är till glädje för svensk måltidskultur, landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige”.
Stockholm är gastronomisk huvudstad 2023
Under 2022 pågår arbetet med att ta fram menyerna och under 2023 ska de börja serveras i de olika landskapen. De ska dessutom presenteras i Stockholm som passande nog utsetts till Europas gastronomiska huvudstad 2023, enligt pressmeddelandet.
Redan nu står det klart att många lokala aktörer har visat stort engagemang i frågan.
– Det har vuxit fram under arbetet med måltiderna och visar sig genom alla de regionala måltidsakademier, besöks- och destinationsbolag, måltidskreatörer och råvaruproducenter som har engagerats i detta projekt, säger PO Berg, ekonomiprofessor och Måltidsakademiens ordförande.
Här är alla nuvarande landskapsrätter
Vilka de nya landskapsrätterna bli är än så länge alltså hemligt. Men tills vidare kan man fördjupa sig i de nuvarande landskapsrätterna. Alla landskap har flera stycken, utsedda av olika aktörer vid olika tillfällen. På Wikipedia finns en lista som vi har utgått ifrån här.
Blekinge: Ålsoppa/sjömansbiff/senapsmarinerad sill med potatissallad
Bohuslän: Makrillsoppa/äggost/halstrad makrill med nässelröra
Dalarna: Älgfärsbiffar med örtstuvad majrova, lingon och kantareller på stomptallrik/rårakor med fläsk/Dalafilé med äppelportvinssås
Dalsland: Gäddfärsbiffar med örtgräddfilssås/äppelkaka från Åmål/morotssoppa med laxspett
Gotland: Marinerad lammstek med säsongens grönsaker/saffranspannkaka/chilisaffranspannkaka med primörsallad
Gästrikland: Senapsgratinerad strömming med grynkaka, tunnbrödsstips och lingonchutney/sotare med färskpotatis/skogsströmming med potatispuré
Halland: Cheddarbakad Halmstadslax med pepparkokta rotfrukter och dillsky/långkål med skinka/laxinlindad torskrygg med grönkålstimbal
Hälsingland: Älgfärsjärpar med pärgröt, fläsk, korngryn och rotsaker/Hälsingeostkaka/Hälsinge hamboni
Härjedalen: Ugnsstekt, örtfylld fjällröding med flötgröt och ragu på toppmurklor, sparris och svartrot/mandelpotatisvåffla med siksallad/stekt röding
Jämtland: Bouillabaisse på röding med syrade rotfrukter, serverat med getostfilbunke i tunnbrödskåsa/älgstek med murklor/jämtländsk viltgulasch/älggryta
Lappland: Ugnsstekt ripbröst med svartvinbärssås, selleripuré och små paltpotatisar/suovas pirko/renskavsgryta med kryddiga hjortron
Medelpad: Harsadel med potatis och Karl Johansvamppuré, rårörda porstranbär och enbärssås/tjälknöl/harbiffar med svampsås
Norrbotten: Kokt, rimmad älgbringa med pepparrotssås och pressgurka/pitepalt/driva på frusen älv
Närke: Cajsa Wargs hjälmargös med trattkantareller, bacon och gräslökssås/skomakarlåda/stormaktslåda
Skåne: Brännesnuda/äggakaka/långbakad grissida med morotspuré/köttbullar och potatis
Småland: Ostgratinerad gösfilé med potatismos/småländsk ostkaka/honungsglaserad vildsvinsstek/isterband
Södermanland: Stekt pomerans- och nejlikeinlagd strömming med kumminkryddat knäckebröd/Sorundatårta/helstekt strutsbiff med rotsaker
Uppland: Uppländsk husmanskost/ångbåtsbiff/Mälargös med bondbönor och upplandskubbskrisp
Värmland: Inbakad älgfärsbiff med trattkantareller och potatiskaka/nävgröt med fläsk och lingon/skrädmjölsraggmunk med älgpytt
Västerbotten: Älgwallenbergare med västerbottnisk potatiskaka och syltade kantareller/Västerbottenpaj/paltmuffins
Västergötland: Fläskfilé med kantarell- och kålrabbisås/grynkorv med stuvade bönor/älgfilé med kanel- och svartvinbärssås samt rotfruktskaka
Västmanland: Halstrad, lättgravad gösfilé på skogssvamp och gurktagliatelle med pepparrotscremfraiche och tomatvinägrett/mälargös med pepparrot/tjälknöl på rådjur med potatisgratäng
Ångermanland: Örtmarinerad skeppsmalen lax med fruktsås/surströmmingsklämma/laxlåda med surströmming
Öland: Laxkroppkakor med dillgrädde/öländska kroppkakor/bakad pumpa med pistachvinägrett, fårfiol och getost
Östergötland: Östgötsk grönärtsoppa med nässelbröd/raggmunk med lingon/laxdolmar med ärtvinägrett