Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Liva upp matlådan med Fredrik Nyléns mustiga potatis- och purjolökssoppa

16 aug, 2024
Middag på en budget behöver inte vara tråkigt! Denna prisvänliga soppa är värmande, mättande och såååå god.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I klippet ovan får vi lära oss att laga en mustig potatis och purjolökssoppa, som passar perfekt när det är lite tunnare i plånboken.

Till hjälp har vi den energiska om populära tv-kocken Fredrik Nylén som guidar oss steg för steg.

Se videon med alla instruktioner och Fredriks värdefulla tips i spelaren ovan. Recepten hittar du här nedan – perfekt att spara!

För fler avsnitt ur Allas videoserie Mer för mindre, klicka här.

Potatis- och purjolökssoppa (4 portioner)

Ingredienser:

  • 1 purjolök
  • 1 msk olivolja eller matolja
  • 10 dl vatten
  • 6-8 fasta potatisar ca 600 g
  • 1,5 dl gröna linser
  • 2 msk grönsaksfond eller 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk torkad timjan
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Ev. färsk timjan att dekorera med

Gör så här:

  1. Dela på purjolöken längs med på mitten och skölj noga. Dela en gång till och hacka fint.
  2. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skölj linserna.
  3. Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull. Tillsätt vatten, potatis, linser, buljong och timjan.
  4. Låt koka upp och sjuda på medelvärme ca 15-20 min tills potatisen och linserna är mjuka.
  5. Tillsätt matlagningsgrädde och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Här kan man antingen mixa den, eller servera med bitar, det tycker jag ger en mer matig känsla än att mixa den.

Snabba naanbröd (6 st)

Ingredienser:

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 25 g smält smör
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Blanda i vatten, yoghurt och knåda ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i ca 6 bitar. Platta ut dem till ovala kakor.
  4. Grädda bröden i torr stekpanna 2-3 minuter per sida, eller kör alla i ugnen på 250 grader i 6-8 minuter.
  5. Smält smöret och pressa i vitlöksklyftan. Pensla de varma bröden med vitlökssmöret.
Annons