Liva upp matlådan med Fredrik Nyléns mustiga potatis- och purjolökssoppa
16 aug, 2024
Middag på en budget behöver inte vara tråkigt! Denna prisvänliga soppa är värmande, mättande och såååå god.
Annons
I klippet ovan får vi lära oss att laga en mustig potatis och purjolökssoppa, som passar perfekt när det är lite tunnare i plånboken.
Till hjälp har vi den energiska om populära tv-kocken Fredrik Nylén som guidar oss steg för steg.
Se videon med alla instruktioner och Fredriks värdefulla tips i spelaren ovan. Recepten hittar du här nedan – perfekt att spara!
För fler avsnitt ur Allas videoserie Mer för mindre, klicka här.
Potatis- och purjolökssoppa (4 portioner)
Ingredienser:
- 1 purjolök
- 1 msk olivolja eller matolja
- 10 dl vatten
- 6-8 fasta potatisar ca 600 g
- 1,5 dl gröna linser
- 2 msk grönsaksfond eller 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1 tsk torkad timjan
- Salt och nymalen svartpeppar
- Ev. färsk timjan att dekorera med
Gör så här:
- Dela på purjolöken längs med på mitten och skölj noga. Dela en gång till och hacka fint.
- Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skölj linserna.
- Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull. Tillsätt vatten, potatis, linser, buljong och timjan.
- Låt koka upp och sjuda på medelvärme ca 15-20 min tills potatisen och linserna är mjuka.
- Tillsätt matlagningsgrädde och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Här kan man antingen mixa den, eller servera med bitar, det tycker jag ger en mer matig känsla än att mixa den.
Snabba naanbröd (6 st)
Ingredienser:
- 7 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1,5 dl vatten
- 2 dl naturell yoghurt
- 25 g smält smör
- 1 vitlöksklyfta
Gör så här:
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Blanda i vatten, yoghurt och knåda ihop till en smidig deg.
- Dela degen i ca 6 bitar. Platta ut dem till ovala kakor.
- Grädda bröden i torr stekpanna 2-3 minuter per sida, eller kör alla i ugnen på 250 grader i 6-8 minuter.
- Smält smöret och pressa i vitlöksklyftan. Pensla de varma bröden med vitlökssmöret.
Annons