Slänga eller äta – så gör du med möglig mat
I Sverige slängs 1,3 miljoner ton matavfall per år. Den största delen står hushållen för, 717 000 ton. Ofta slänger vi möglig mat direkt, för att det inte ser särskilt aptitligt ut. Men när är det okej att äta och när ska man absolut kasta maten? Det beror på maten, ost är okej i nästan alla lägen att bara skära bort möglet medan andra matvaror ska du kasta direkt.
Mögel – hur giftigt är det
Det finns många olika sorters mögelgifter och de kan ge upphov till olika negativa hälsoeffekter hos människor. Dessa kan vara både akuta, som exempelvis magsjuka, och sådana som uppstår efter längre tid, till exempel njurskador. I Sverige är det mycket ovanligt att maten innehåller så höga halter mögelgifter att vi blir akut sjuka.
För att långvariga effekter av mögelgifter ska uppstå krävs att man exponeras för mögelgifter i något lägre halter under lång tid, det vill säga under flera år.
Vilka mögliga varor ska jag kasta?
Här reder vi ut vad som ska sparas och vad som ska kastas så du inte får i dig giftiga mögelsporer i onödan. Men även minskar matsvinnet.
Yoghurt
Yoghurt, crème fraiche, färskost: Mögel på ytan? Det syns inte alltid om mögelgifterna har spritt sig inåt. Släng!
Även när det bildas mögel kring öppningen på förpackningen bör allt slängas då bakterier lätt sprider sig i flytande ämnen.
Nötter
Nötter: Torra skrumpna nötter kan innehålla mögelgifter utan att det syns. Släng!
Hårdost
Hårdost: Skär bort möglet plus 1 cm åt alla håll runt angreppet. Kan ätas!
Sylt
Sylt: Ta bort mögelskiktet med god marginal. Kan ätas!
Äpplen och annan frukt
Äpple: Om mögelangreppet är högst två centimeter i diameter så går det bra att äta äpplet om du först skär bort angreppet. Lämna minst två centimeter marginal från det mögelangripna området.
Andra frukter: Om mögel bildats i annan frukt än äpplen kan mögelgifter spridas i hela frukten oavsett mögelangreppets storlek. Därför bör du slänga den frukten.
Bröd
Bröd: Mögelgifter kan spridas i mögligt bröd eftersom mögelsvampen har tunna trådar av celler som lätt kan växa in i det porösa brödet. Släng!
Av Sofia Gerholm
Redigerad och uppdaterad av Sanna Fogelberg
Källa: Livsmedelsverket
Läs också:
Är köttfärsen dålig när det ser ut såhär?