Så öppnar du surströmmingsburken – och annat matnyttigt om surströmming
”Svensk tacos”, hävdar vissa om surströmming, medan andra aldrig skulle vistas i samma miljö som den stinkande fisken. Meningarna om surströmming går onekligen isär.
Om du inte är en surströmmingsätare kan du sluta läsa nu, men är du en av 58 procent svenskar som äter surströmming minst en gång per år (enligt Surströmmingsakademin), eller är nyfiken på att prova för första gången – var vänlig fortsätt läs.
Enligt surströmmingsakademin är, hör och häpna, faktiskt stockholmarna de största suris-gourmeterna, tätt följt av Norrlandskusten, Dalarna och Jämtland.
Hur äter man surströmming?
De mer avancerade surströmmingskonsumenterna har så klart redan hittat sina favorittillbehör, men en klassisk surströmmingsklämma, eller stut, som man säger på jamska, brukar innehålla följande, förutom själva fisken då: Mjukt tunnbröd (eller hårt, en smaksak)
- Smör
- Skivad kokt mandelpotatis
- Hackad rödlök
- Gräddfil
- Gräslök
- Andra tillbehör som vissa adderar är till exempel skivad tomat, stekt lök, lingonsylt, västerbottensost, dill eller äppelmos. I Jämtland är det vanligt med det jamska pålägget messmör till exempel.
Prova dig fram vad du tycker är godast och skåla gärna i en ljus lager, med alkohol, eller utan.
Hela fiskar eller filéer?
För många är det en ritual att äta surströmming, och hard core-ätarna föredrar fortfarande att rensa fisken själva. Vissa menar också att den ofiléade surströmmingen är godare. Dessutom kan man då välja att äta romen också från honfiskarna, som anses vara en delikatess.
Men för förstagångsätaren, eller den mer late typen, fungerar den färdigfiléade surströmmingen lika bra.
Är du nybörjare så lägg bara på lite av den salta fisken, smaka och njut!
Hur öppnar man burken enklast?
Det vanligaste sättet att öppna en surströmmingsburk är förmodligen att göra det under vatten, för att inte det ska spruta ut så mycket stinkande spad. Men det finns en annan, mer smartare metod:
Lägg surströmmingsburken i frysen en halvtimme innan du ska öppna den, på så sätt dämpar du lukten en aning. När du ska öppna den, vinkla burken lite och håll en servett över öppnaren så slipper du få stänk på dig. Om spadet bubblar över kan du ställa burken en stund i diskhon, där det är enkelt att sedan spola bort det överblivna spadet.
Äta inne eller ute?
Det är ju inte alla som har möjligheten att äta surströmming utomhus, dessutom kanske inte vädret tillåter det. Men det går lika bra att äta surströmming inomhus. Visst, det kommer att lukta, men eventuella grannar har förhoppningsvis överseende för att det äts surströmming någon, eller några gånger per år i huset.
Fördelen med att äta inomhus är att du slipper alla sensommar-slöa getingar och flugor, som gärna också kalasar på stinkisarna.
Äter du inomhus kan en viss doft sätta sig ett tag, men ett husmorsknep är att ställa fram en skål med rå lök i huset över natten för att få bort lukten.
Hur mycket surströmming kan jag äta?
Man önskar ju att man skulle kunna säga: Hur mycket som helst – men, dessvärre innehåller surströmming, liksom annan fet Östersjöfisk, ofta höga halter av miljögifterna Dioxin och PCB, som lagras i kroppen under hela livet. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör barn, unga och de som vill bli gravida i framtiden inte äta fet Östersjöfisk mer är 2-3 gånger per år. Andra kan äta dem högst en gång i veckan.
Om du läst ända hit, och inte blivit avskräckt utan snarare att munvattnet börjat rinna till, löp och köp surströmming. Det finns över ett 20-tal olika märken att testa, hitta din favorit!
Glad surströmmingspremiär!