Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Så lyckas du med gratänger - 7 tips!

18 jan, 2017
author Sanna Fogelberg
Sanna Fogelberg
Följ våra smarta tips och lyckas med gratängen.
Så får du en läcker, krämig och gyllenbrun gratäng!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förkoka potatis med grädde och mjölk

1. Potatisgratäng skär sig lätt när den varit i ugnen. Tricket är att först koka potatisskivorna i en rymlig gryta med mjölk och grädde cirka fem minuter. Häll upp i form och gratinera som vanligt men korta tillagningstiden något.

2. Snåla inte med saltet i gratängen, potatis suger åt sig mycket och dämpar sältan.

3. Häll inte gratängsås ända upp till kanten på formen. Den kokar lätt över.

Kontrollera värmen på gratängen

4. Håll koll mot slutet av gräddningstiden. Täck med folie om ytan börjar bli bränd. Eller sänk värmen, och låt den gå klart på lägre temperatur så är det lättare att få till den där gyllenbruna, jämna ytan på gratineringen.

5. Ta vara på alla ostkanter, riv och frys in. Jättelätt att bara ta fram och strö direkt över gratängen innan gratinering.

Glöm inte låta gratängen vila¨

6. Godast – och lättast att servera – blir gratäng och lasagne om de får stå minst 5 minuter, gärna 10!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons