Så här plockar du rätt fläder till saften
Förväxla inte fläder, Sambucus nigra, med druvfläder, Sambucus racemosa! Druvfläder är giftig, särskilt de röda frukterna. De blommar inte samtidigt vilket gör att förväxlingsrisken inte är jättestor, men det kan vara bra att veta att det finns en annan fläder än den vi gör saft på.
Vanlig fläder har platta blommor, det är bästa kännetecknet.
Fläder: Platta blomställningar. Mjölkvita blommor med en ton av smöraktigt gult. Karakteristisk fläderdoft med inslag av citrus. Blommar juni–juli. Får sedan svarta bär. Av vanlig fläder finns även sorter med röda blad och rosa blommor samt en gulbladig sort.
Druvfläder: Pyramidala eller druvklaseliknande blomställningar. Gröngula blommor. Illaluktande. Blommar i maj. Får röda bär i juni–juli.
Recept fläderblomssaft
Ger cirka 4 liter saft
50 stora fläderblomsklasar, sköljda eller bara skakade
4 citroner, skurna i ganska tunna skivor
3 l socker
100 g citronsyra
3 l vatten
Så här gör du flädersaft:
1. Lägg blommorna och citronskivorna i en ren hink.2. Koka upp vatten och socker, så sockret smälter.
3. Blanda ut citronsyran i lite kallt vatten och häll i sockervattnet.
4. Häll det kokande vattnet ner i hinken över blommor och citron. Rör om.
5. Täck med en tygbit och låt stå så svalt som möjligt, rumstemperatur går också, i 5 dygn. Rör om varje dag.
6. Sila upp saften, det kan behövas flera silningar och gärna sista gången genom en silduk för att få bort pollen.
7. Förvara i kylskåp. Flädersaft går väldigt bra att frysa in. Använd tex glasslådor eller små petflaskor. Den blir inte helt frusen, så fryser du in i en stor burk går att skopa ur önskad mängd med sked.
Visste du…
…att det går utmärkt att fritera fläderblommor och att torkade fläderblommor blir ett gott te?
Text: Henrik Hanell
Foto: Anders Kronborg