Så här använder du svart vitlök!

Fakta svart vitlök
Svart vitlök är en helt vanlig vitlök som är fermenterad, vilket innebär att den legat i en speciell ugn under 3 veckor och sedan torkats i en vecka. Processen förändrar vitlöken både i smak, färg och konsistens. Den starka vitlökssmaken och -doften är borta och har ersatts med en söt karaktär.
Vitlöken innehåller nära dubbelt så mycket cellstärkande antioxidanter som rå vitlök och är dessutom rik på aminosyra som motverkar cancer. Forskning har också visat att den har en bra inverkan på kolesterolet.
Vitlöken passar både till kött, färs, fisk, grillat, såser, marinader och så vidare. Precis som en vanlig vitlök.
Svart vitlök ger dessutom ingen dålig andedräkt!
Se också: Så lätt odlar vitlök hemma - knepen för att lyckas

Så här kan du använda svart vitlök
Vattenlöslig
Svart vitlök älskar vatten! Skala klyftorna och mosa till en pasta. Tillsätt lite drygt 2 msk kallt vatten och rör om. Låt stå några minuter till blandningen löst upp sig helt. Använd precis på samma sätt som en vanlig flytande fond används. Suveränt för att lyfta smakerna hos köttfärs, soppor, grytor och pastasåser.
Hackad
Precis lika lätt som det låter. Hacka och lägg till i vanliga recept för ett smakboost. Risotto, pastasåser eller marinader.
Skivad
Använd den rå i sallad och som komplement till egentligen vilken välsmakande rätt som helst.
I pasta
Mosa vitlöken tills det är fritt från klumpar. Sedan är det bara att lägga till i vilken maträtt som helst. Tips är att använda svart vitlök i smör, såser eller marinader.
Rå
Perfekt som snacks! Och dessutom nyttigt och bra för dig.
Källa: black-garlic.se och måbra.com