Så grillar du lax – utan att den bränner fast
24 maj, 2015
Johanna Svan
Att grilla lax är inte alltid det lättaste. Men här kommer tre smarta knep för att undvika att laxen bränner fast på grillen när du grillar den!
Annons
Så grillar du lax så den inte bränner fast på grillen:
Grilla laxen med skinnsidan ner
Behåll skinnet på laxfilén. Strö på rikligt med salt och andra kryddor som du gillar. Låt vila i 20 minuter. Grilla den först på ovansidan så att den får en fin yta. Vänd sedan och grilla klart med skinnsidan ner, med locket på, i ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 50–55°C. Man kan också grilla laxen med skinnsidan ner från början. Då måste man ha locket på, eller göra ett lock av folie som läggs över laxen.
Gräddtricket för att lax inte ska fastna på grillen
Vänd bitar av lax utan skinn i grädde. Se till att bitarna täcks. Låt det mesta av grädden rinna av. Lägg på het grill. Grilla 2–3 minuter på varje sida.
Citronbädd för att inte laxen ska fastna på grillen
Gör en bädd av citronskivor på grillen. Lägg på en bit lax utan skinn. Grilla 5–6 minuter på varje sida.
Källa: Norges sjømatråd
Foto: Scandinav
Annons