Så gör du Mandelmanns supersmarriga jultårta
Tårtan i inslaget var gjord med chokladbottnar och smaksattes med rom, apelsin och rostade hasselnötter.
Gustav Mandelmann vägleddes av konditorn My Feldt och poängen var att han skulle lära sig att göra den på gården Djupadal som han driver med sin fru Marie. Något som hustrun verkade vara stormförtjust över.
– Det är väldigt skönt att man kan avlasta varandra inför julen. Och jag lämnar med varm hand över jultårts-baket till Gustav. Det ska bli så spännande alla jular framöver när han står för jultårtan, berättade hon i inslaget.
Se också: Mandelmanns jul 2021
Under hela upplärningen var Gustav minst sagt förtjust. Flera gånger utbrast han "herre min skapare" under provsmakningen.
Och det kunde man förstå. Allt eftersom arbetet fortskred blev tårtan bara smarrigare och smarrigare. Till slut var den ett helt konstverk.
Så gör du Mandelmanns jultårta
Receptet är hämtat från Köket.se.
Ingredienser
Tårtbotten
- 200 g smör
- 0,5 l mjölk
- Skal från 1 apelsin
- 1,5 dl rom
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl gräddfil
- 185 g vetemjöl
- 90 g kakao
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 krm salt
Chokladmousse
- 1 dl nutella
- 3 dl vispgrädde, lättvispad
Topping
- hasselnötter, rostade
- apelsin, syltat skal
Gör så här
Chokladbottnar
Smält smöret i en kastrull och häll i en bunke. Blanda med mjölken och rör om.
Blanda apelsinskalet med en nypa socker.
Häll i skalet, rom, ägg, socker och gräddfil.
Ta fram en annan bunke. Blanda de torra ingredienserna mjöl, kakao, bakpulver. Lägg även i en litennypa salt.
Vispa till en jämn smet.
Häll smeten i en form, eller två formar i olika storlekar.
Grädda formen/formarna i 175 grader i ca 30 minuter.
Låt tårtbottnarna svalna helt.
Fyllning
Dela bottnen i tre delar. Har du två bottnar gör du likadant med båda.
Blanda 3 dl lättvispad grädde med 1 dl nutella till en chokladmousse.
Bred på ett lager av moussen på en av de större bottnarna, toppa med hasselnötter och varva fyllningen tills bottnarna är slut.
Gör likadant med den lite mindre tårtbotten som placeras ovanpå den större botten. My och Gustav placerade en träskiva mellan bottnarna för att underlätta att skära den lilla översta bottnen.
Toppa med hasselnötter och syltade apelsinskal. Har du choklad kan du också dekorera längs med kanterna.
Klart!
Se också: 5 saker du kanske inte visste om Gustav Mandelmann