Så gör du bästa smörgåstårtan – proffsen tipsar!

Gunnar Sjödahl och Claes Björling på Smörgåstårteriet ger sina bästa tips:
1. Ha en bra botten.
Välj gärna ett surdegsbröd till landgången, det mjuknar inte lika lätt.
2. Undvik fyllning som vätskar sig.
Majonnäs håller bra, oxbringa är redan saltat och ger inte ifrån sig vätska som exempelvis räkor. De kan vätska sig ordentligt. Vill du ändå ha räkor i, så pressa försiktigt ur så mycket vätska som möjligt.
3. Blanda inte många olika smaker.
Vårt vanligaste misstag … Undvik exempelvis majonnäs och kaviar ihop – det ska vara rena, fina smaker. Gunnars personliga favorit är räkostkräm på första bottnen och kallrökt laxfyllning med avokado på nästa. Claes tipsar om att mangärna kan dryga ut fyllningen med tunt hyvlad spetskål – både billigt, krispigt och lätt.
4. Garnera fint.
Lägg tid på toppen – den är viktig. Gör gärna tårtan i förväg, men vänta med garneringen till strax innan ni ska äta.
5. Ät smörgåstårtan färsk.
Den är inte godare efter två dagar.
Läs också:
Här finns receptet på den goda smörgåstårtan ovan: