Så får du perfekta köttbullar – tips och knep!
Så undviker du lösa köttbullar
Fråga:
När jag gjorde köttbullar senast föll nästan alla isär och en del brändes vid. Detta har endast hänt mig någon enstaka gång tidigare. Jag gör i princip samma recept varje gång, ändrar bara kryddningen. Beror det på färsens malning eller vad?
Svar:
Jag har svårt att peka på den direkta orsaken till att köttbullarna misslyckades eftersom jag inte sett receptet. Men här kommer några tänkbara förslag till varför det inte blev bra och några tips så att de blir bra nästa gång.
Så gör du köttbullar supersnabbt:
Tips för perfekta köttbullar:
För mycket utdrygning i smeten kan göra att köttbullarna lätt faller sönder. Beräkna ca 4 msk ströbröd, eller 3/4 dl havregryn, alternativt 2 kokta mosade potatisar, till en sats på 400 –500 g färs.
Finmald köttfärs ger de finaste köttbullarna.
Blanda i ca 1 msk potatismjöl till ca 500 g färs. Ett bra knep för att binda smeten och för att få bra konsistens på de färdiga köttbullarna.
Tillsätt ett ägg i smeten för att binda färsen bättre.
För mycket vätska gör smeten lös och svårformad.
Arbeta bara ihop färsen tills den är blandad och smidig. För mycket bearbetning gör att fettet kryper ut och köttbullarna blir torra.
Ugnsstekning är en enkel, bra och skonsam metod. Bryn smör eller margarin i en långpanna mitt i ugnen i 250 grader. Lägg i köttbullarna och stek i 8–12 minuter. Vänd dem försiktigt några gånger under stekningen.
Läs också:
Så lagar du köttbullarna i ugnen!
Av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson