Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Använd din kyl på rätt sätt – 8 tips som ökar matens livslängd

04 aug, 2021
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Till vänster, bananer håller felaktigt att läggas i kylen, till höger, en kvinna funderar i köket.
Slutet av juli markerar starten av rötmånaden. Då är det extra viktigt att din kyl håller rätt temperatur. Och att du placerar dina livsmedel på rätt plats.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I Sverige innebär begreppet kylförvaring en temperatur mellan 0 och 8 grader. Ju kallare ett livsmedel förvaras, desto längre är hållbarheten.

Livsmedelverket rekommenderar att kylskåpet ställs in på en temperatur kring 4 grader. Det finns en poäng med att ha lite marginal. Bara att öppna kylskåpsdörren kan höja temperaturen flera grader. Särskilt under högsommaren.

Detta vill vi undvika.

Se också: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunnaBrand logo
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

Felaktig förvaring av livsmedel leder till att vi slänger hundratusentals ton mat varje år. Och i värsta fall kan det leda till matförgiftning.

Så vad finns det för tumregler att följa för att undvika att maten blir dålig i förtid?

Nio saker att tänka på kring kylförvaring

1. Mät temperaturen

Skaffa en enkel termometer och lägg in den i kylen. Låt den ligga ett bra tag innan du läser av. Flytta den sedan till en ny plats i kylen. Varför? Din kyl är olika kall beroende på plats. Det kan skilja flera grader mellan olika hyllplan. Denna information hjälper dig vid placeringen av dina livsmedel.

Vissa hyllplan kan ha en temperatur som mer påminner om en sval, det vill säga åtta till fjorton grader.

2. Lägg inte känsliga varor längst upp

I gamla kylskåp fanns kylaggregatet i taket. Därför var det kallast längst upp i kylen. Men detta gäller inte moderna kylskåp som har aggregatet i mitten.

Kallast är det numera längst ner, precis över grönsakslådorna. Där är det en bra idé att lägga känsliga produkter som köttfärs, rå fisk och räkor.

Annons

3. Ingen mjölk i dörren

Det brukar vara lite varmare i kylskåpsdörren. Det är med andra ord ingen bra plats för mjölken även om de flesta av oss nog har just detta livsmedel där. I dörren kan du sätta sådant som inte är lika känsligt som färskvaror. Exempel är ketchup, marmelad och picklade grönsaker.

4. Ställ inte för tätt

Luften ska gärna cirkulera i kylen. Undvik därför att sätta alltför många varor intill varandra. Risken är annars att det uppstår värmefickor i kylskåpet.

5. Vissa livsmedel ska inte vara i kylen

Det är lite av en djungel att försöka förstå exakt vilket livsmedel som ska vara i kylen. Gurka är ett exempel. Den är känslig både mot höga och låga temperaturer. Helst ska den inte förvaras varmare än tio grader. Den trivs egentligen bäst i en sval vilket också gäller för potatis och lök. Numera är det inte så många hushåll som har en sval. Men har du koll på vilken hylla i din kyl som håller lite högre temperatur, kan du använda platsen som just en sval.

Vissa livsmedel ska inte ens vara i svalen. Till exempel ska bananer och bröd förvaras i rumstemperatur.

För att få stenkoll på allt som inte ska vara i kylen, kolla in Livsmedelsverkets utförliga genomgång.

Ägg är något av en vattendelare. De behöver inte vara i kylen. Bäst före-datumet utgår från att äggen förvaras i rumstemperatur. Men enligt Livsmedelverket är det inte fel att ha dem i kylen eftersom hållbarheten då förlängs i veckor efter att de har gått ut.

6. Tänk innan du öppnar dörren

Vi är många som först öppnar kylskåpsdörren och sen börjar tänka på vad vi är sugna på. Det är en dålig idé. Flera grader försvinner direkt och det tar tid för kylen att nå rätt temperatur igen.

7. Handla med kylväska

Speciellt under sommartid är det en bra idé att ta med sig en kylväska och kylklampar till affären. Livsmedel som inte värms upp på vägen hem, får en betydligt längre hållbarhet. Du gläder också ditt kylskåp som inte behöver jobba lika hårt för att kyla ner dina nya varor från butiken.

8. Handla bara det du behöver

Då får kylskåpet lättare att hålla rätt temperatur. Och inget ligger i kylskåpet och riskerar att bli gammalt i onödan.

Supertipset: Hur ställer du egentligen in temperaturen? Många kylskåp har idag en gradering från 1 till någon högre siffra som 5, 7 eller 9. Så vad ska du ställa kylskåpet för maximal kyla? Jo, så hög siffra som möjligt. Det är effekten du ställer in och inte gradantalet.

Källor: livsmedelverket.se, goodhousekeeping, svd.se.

Annons