Runt pepparkakshus – mallar och instruktioner
Baka julens finaste pepparkakshus!
Deg:
4 1/2 dl brun farin eller strösocker
3 dl sirap
150 g smör
1 1/2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
4 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk bikarbonat
ca 2 1/2 liter vetemjöl
Montering:
1 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk flytande glykos
Kristyr:
4 dl florsocker
1 ägg, vitan
1 citron, 1 tsk saft
Dekorering:
gelatinblad
25 punschpraliner
florsocker
10 godissockerbitar
1 marsipanros
Mallarna till pepparkakshuset hittar du här >>
Dag 1: Blanda socker, sirap och smör i en kastrull på svag värme. Rör i kryddorna. Tillsätt mjölken och låt svalna i en bunke. Blanda bikarbonat och vetemjöl, arbeta ner i bunken till en stadig deg. Täck med folie och ställ svalt över natten.
Dag 2: Kavla ut degen så att den blir ca 3 mm tjock och lägg den på ett bakplåtspapper. Rita av mallarna i tidningen, klipp ut och lägg de nya mallarna på degen. Skär efter mallarna och ta bort överflödig deg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Lägg på mallarna igen och skär bort det som ev. sticker ut.
Till montering: Koka vatten, socker och glykos i en kastrull till en ljusgul, något trögflytande smet. Akta så att du inte bränner dig.
Doppa husdelarnas kanter i smeten, eller bred på med en kniv, och pressa dem försiktigt mot varandra. Använd sockersmeten även för att fästa gelatinbladen, som ska bli fönsterrutor. Montera taket för sig och fäst det sedan ovanpå huset.
Rör ihop ingredienserna till kristyren och spritsa de olika delarna. Fäst punschpralinerna och sockerbitarna på taket. Fäst marsipanrosen på toppen. Pudra över florsocker.
Recept: Janet Gustavsson