Pak choi – en asiatisk kålsort med mild smak
Vad är pak choi?
Pak choi är en kålsort släkt med kinakål som ofta ingår i asiatisk matlagning. Pak choi är mild i smaken och läcker i både varm och kall matlagning – sallader, woker och grytor. Pak choi blir underbart god alldeles ensam, fräst i sesamolja med vitlök, sesamfrön och en skvätt soja.
Pak choi, som även kallas bok choy och på svenska ibland sellerikål, är i säsong från handlare under hösten. Om du däremot själv odlat delikatessen så kan du börja mumsa redan under tidig sommar.
Kålen är tacksam att odla själv, och när du väl satt igång en odling kommer du aldrig behöva köpa Pak choi igen. Detta eftersom du kan återodla den undre rotstocken mycket enkelt. Bara lägg den överblivna roten i ett glas vatten i fönsterkarmen och på ett par veckor så kommer du se att rötterna har börjat gro.
Hur tillagar man pak choi?
Som nämnt ovan används kålen främst i asiatisk matlagning, men den har spridit sig till i stort sett hela världen under senare år. Ett tips är att ånga de gröna bladen eller bara avnjuta dem som de är.
För späda blad räcker det med två minuters tillagning medan den lite robustare, vita, delen kan behöva upp till fem minuter.