Oron inför midsommar: Svenska jordgubbar kan bli rekorddyra
Att våren kom tidigt till Sverige har gjort att jordgubbarna på flera håll i landet mognat tidigt. Så att de svenska jordgubbarna är redo att avnjutas till midsommar finns det inget tvivel om.
Men i dessa dagar, med rådande coronakris och stängda gränser, har landets jordgubbsodlare oroat sig över hur det ska gå med plockningen av gubbarna. Majoriteten av säsongsarbetarna kommer från utlandet, och Sveriges producenter har i det närmaste gjort sig beroende av denna arbetskraft.
– Jag har bland annat sex anställda från Ukraina som jobbat hos oss i 10 års tid. De är självständiga och avgörande för att jag ska vilja fortsätta som företagare. De är inte bara plockare, utan planerar odlingen tillsammans med mig på gården, berättar Anna Wilén på Ängebäck Trädgård utanför Karlstad.
I april meddelade den svenska regeringen att utländsk arbetskraft inom bland annat bärplockning undantas från rådande inreseförbud. Men problemet är att flera länder inom och utanför EU har utreseförbud, däribland Ukraina.
De sex personer som jobbar hos Anna kom till Sverige i april, bara dagar innan utreseförbudet trädde i kraft. Hon väntar på ytterligare tre personer från samma land i juni.
– Jag kan bara hoppas att restriktionerna har lättat till dess, säger hon.
Kan inte svenskar plocka jordgubbar?
Men om det nu inte löser sig med alla in- och utreseförbud – varför anställer jordgubbsodlarna inte bara personer som redan bor i Sverige? Just nu finns det många arbetslösa som borde kunna ta säsongsjobb som jordgubbsplockare.
Riktigt så enkelt är det inte, menar Eva Axelsson, jordgubbsodlare och ordförande i Bärfrämjandet, som drivs av bärsektionen inom Lantbrukarnas riksförbund, LRF Trädgård.
– Jag förstår att det är svårt för gemene person att förstå den ekvationen. Men vi märkte redan innan krisen att svenskar inte är intresserade av att jobba några veckor eller månader per år, eller gå upp klockan fem på morgonen och jobba så hårt som jordgubbsplockning faktiskt innebär, säger hon.
Eva driver Ringstad gård i Norrköping och har annonserat efter arbetskraft på hemmaplan, men upplever ett svagt gehör.
– Visst finns det yngre skolungdomar som vill jobba, men de pallar inte riktigt med de tidiga morgnarna och får ont i kroppen av arbetet.
Ett krävande arbete
Eva Axelsson har bland annat anställt ensamkommande ungdomar från ett boende i Norrköping några år i rad, vilket har fungerat jättebra. Men den utländska arbetskraften är ändå viktig för hennes företag. Sedan april jobbar plockare från Polen hos henne, och hon hoppas att de tio personer från Serbien som hon ordnat tillstånd för ska kunna komma innan midsommar.
– De utgör en stor del av plockvolymen, de är rutinerade och professionella. Kommer inte de behöver jag hitta folk på hemmaplan, men det tar tid att lära upp nya plockare att bli lika duktiga. Man kan tro att det är lätt att plocka jordgubbar, men det är ett krävande arbete. Det gäller att man håller både kvalitet och snabbhet, säger hon.
Att lönen skulle vara för dålig tror Eva inte är en anledning till att svenskar inte vill jobba med bärplockningen.
– Vi följer kollektivavtalet för alla våra arbetare, och lönen baseras på ackord, annars blir det väldigt orättvist. Är man ung och oerfaren kommer man upp i kanske 60–70 kronor/ timme, medan de mer erfarna kommer upp i kanske 150–200 kronor/timme. För ungdomarna tror jag mer att det handlar om tidiga morgnar och att de får ont i kroppen.
Priserna kan bli höga
Men priset på gubbarna då? Kommer det att påverkas om de inte blir plockade?
Än är det ett tag kvar till midsommar, och Eva Axelsson vill inte spekulera i hur priserna kommer se ut just då. Men hon tror att om de större odlarna i södra Sverige som förser stora delar av landet med jordgubbar får svårt att hitta arbetskraft så kan priserna skjuta i höjden.
– Å andra sidan är det alltid huggsexa om svenska jordgubbar till midsommar, och då är priset ändå högt!
Anna Wilén håller med.
– Det är dagspriset som avgör vad jordgubbarna kommer kosta. Men om det inte kommer tillräckligt med arbetare blir tillgången på jordgubbar begränsad på ett oväntat sätt, och det brukar påverka priset.
Odlaren Hans Torstensson på Ekebackens jordgubbar utanför Vinslöv, som är beroende av cirka 80–100 säsongsarbetare, tycker också att det än så länge för tidigt att sia om priserna till midsommar. Han menar som Anna Wilén att det som vanligt är dagspriset på jordgubbar som gäller, som styrs av tillgång, efterfrågan, köpintresse och vädret. Han kämpar fortfarande med att hitta tillräckligt många plockare inom landet och hoppas få napp hos arbetslösa svenskar.
– Konsumenterna behöver hur som helst inte vara oroliga för att det inte kommer finnas jordgubbar till midsommar. Det finns ju alltid importerade bär, som ändå brukar behövas för att jordgubbarna ska räcka till alla.
Jordgubbarna smakar extra gott
För vissa odlare kan självplock vara ett alternativ. Det är något som Anna Wilén i Karlstad med sina utomhusodlingar har möjlighet att satsa på.
– Man kan inte åka utomlands, men i stället kan man ägna sig åt något så somrigt som att plocka jordgubbar på stora fält där avstånden mellan människor är stora.
Hon tror dessutom att jordgubbarna kommer smaka extra gott i år.
– Nu när corona hotar våra liv kommer vi uppskatta jordgubbarna mer än vanligt. De har en underbar smak och go' känsla som vi känner igen, något som är ”som vanligt”. Vi kan köpa med oss en ask hem, njuta och känna att livet faktiskt är bra, trots allt.