Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Tappat smaken? Här är proffstipsen som hjälper

09 jul, 2021
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Bild på tallrik med sallad, till vänster, och måltidsforskaren Mia Prime, till höger.
Att tappa något av sitt smak- och luktsinne är vanligt efter en segdragen virusinfektion. Äta bör man, så hur ”lurar” man sig själv att det smakar? Måltidsforskaren Mia Prim ger sina bästa tips på vad du bör duka fram!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den som tycker att allt på tallriken smakar likadant bryr sig inte heller om att variera innehållet. Och precis där, i skålen med fil och flingor tre gånger om dagen, ligger förstås problemet med försämrat smak- och luktsinne.

Måltidsforskaren Mia Prim ger sina tips kring hur man kan få smaken tillbaka.
Mia Prim har bland annat arbetat med ett europeiskt doftträningsprojekt med äldre.

– Det är lätt att livsmedelsrepertoaren blir väldigt smal när man inte tycker att något smakar, och då ökar alltid risken för att man inte får i sig alla näringsämnen man behöver. Eller så kanske man i stället börjar salta allt mer, vilket också är en vanlig hälsofälla vid smakbortfall, säger måltidsforskaren Mia Prim vid Göteborgs universitet, som också är lektor i kostvetenskap.

Luktsinnet avgör smaken

Med åldern nybildas nämligen smak- och luktcellerna allt långsammare, helt naturligt. Det är en gradvis försämring som många inte ens märker, och den kommer med vissa risker, till exempel för matförgiftning, när man inte längre med näsa och mun kan avgöra om maten har blivit skämd. Men det finns även sjukdomar och skador som ge kan ge sämre luktsinne. Ofta säger vi ju att vi har tappat smaksinnet, men i själva verket är det luktsinnet som står för den större delen av smaken. Tungan kan bara känna om det smakar sött, surt, salt, beskt och umami, men att det smakar jordgubbar eller citron är det luktsinnet som avgör.

Covid-sjuka tappar smak- och luktsinne

– Covid-19-patienter upplever ofta det här fenomenet. Slag mot huvudet kan också skada den känsliga luktnerven, så boxare får ofta försämrat luktsinne. Många vanliga mediciner ger också minskad salivproduktion som biverkning, vilket även det bidrar till att maten smakar mindre eftersom smakämnen behöver lösas i saliv för att tas upp av tungan, berättar Mia.

Annons

Oavsett vad som ligger bakom att man inte känner exempelvis doften av kaffe längre (en tidig varningssignal på att luktsinnet försämrats) så behöver inte doften vara förlorad för alltid. Patienter med problemet rekommenderas i dag så kallad luktträning och då kan kryddhyllan och andra doftkällor i hemmet fungera lite som en doktorsväska. Välj ut några dofter, och lukta på varje enskild doft i cirka 20 sekunder. Koncentrera dig på hur du minns att den ”borde” dofta, och upprepa sedan samma procedur med nästa doft. Gör detta tio minuter varje dag, och ge inte upp.

Se också: Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukter

Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukterBrand logo
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukter

Tänk på konsistensen

Överhuvudtaget ska man tänka på att ha pigga kryddor i kryddhyllan, så kolla gärna bäst-före-datumet om du vill att maten ska smaka mera, säger Mia, som också har ett förflutet från Restauranghögskolan i Grythyttan och har del aptitliga tips att dela med sig av. Smaken umami, som finns på flaska, kryddburk eller buljongtärning och även naturligt i livsmedel som gul lök, soltorkade tomater, svamp och parmesanost, har förmågan att förstärka övriga smaker, så tänk aktivt på att få in detta i maten.

– Däremot ska man undvika att ta en klick extra smör, om man tror att det förstärker smakerna, för egentligen späder det bara ut smaken, säger Mia.

Tre snabba mattips

1. Låt måltiderna spraka av färg. Ät en regnbåge varje dag.

2. Få gärna in något som är krispigt. Variationen roar smaklökarna.

3. Salta inte mer – men krydda gärna, och upptäck umami som smakförstärkare.

Hon rekommenderar också att man lutar sig lite tyngre mot andra sinnen, när inte luktsinnet finns där för att stimulera aptiten. Nu blir till exempel konsistensen väldigt viktig för matupplevelsen.

Annons

– Papillerna mitt på tungan uppfattar ju hur maten känns och normalt sätt vill man ju ha en variation. Maten ska innehålla något som är lite mjukt, och något som man behöver tugga, och så gärna lite krisp, till exempel i form av mycket grönsaker, något litet grönkålschips eller kanske rostad lök.

Så även om inte maten smakar som den brukar, fortsätt att behandla den som ett av livets viktigaste ingredienser. Mia Prim summerar.

– Det är tufft att få försämrat luktsinne, inte minst för att det spelar stor roll för vår aptit. Doften från maten kickar ju igång hela matsmältningsapparaten genom salivproduktionen. Men vi äter ju även med övriga sinnen, så fortsätt att göra måltiden till en viktig stund. Tänd några ljus, duka vackert och lägg upp fint på tallriken och variera dina måltider!

5 hälsorisker med förlorad lukt och smak

1. Undernäring och ohälsosamma livsmedel

Bland äldre är under- och felnäring den absolut största risken. Men för yngre personer med lukt- och smaknedsättning kan det också vara vanligt att man smakkompenserar genom att välja mer feta, sockriga och friterade livsmedel, vilket förstås orsakar viktuppgång. Gör maten roligare på mer hälsosamma sätt i stället.

2. Kan inte lita på sinnen för när mat är dålig

Var medveten om att du inte lika bra känner om maten smakar illa, så få in som rutin att följa bäst före-datumen och lita inte längre på dina sinnen.

3. Känner inte lukten av brandrök

Doften av brandrök kan också gå dig förbi, vilket förstås är ännu mer livsfarligt, så nu är det extra viktigt att sätta upp rökdetektorer i hemmet.

4. Depression

Det finns tyvärr en ökad risk för depression när livet tappat sina dofter, så försök att ta extra god hand om din psykiska hälsa på andra sätt och fyll på med stimulans av olika slag. Njut extra mycket av de sinnen som fungerar!

5. Försämrat luktsinne tecken på demens

Var observant på andra tecken på kognitiv svikt (det vill säga att hjärnan fungerar sämre) eftersom försämrat luktsinne också kan vara ett tidigt tecken på demens, och bromsmediciner fungerar bäst om de sätts in tidigt!

Annons