Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Nu ska sexdoft rädda jordgubbarna!

26 sep, 2018
author Fredrik Rubin
Fredrik Rubin
Jordgubbar på ett bord
Skadeinsekter är ett stort problem för jordgubbsodlare som tidigare tagit till bekämpningsmedel. Nu har forskare i Lund hittat en miljövänligare metod, en sexdoft som förvirrar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Trots att det inte finns några jordgubbar kvar att skörda, så jagar forskare från Lunds universitet den lilla skadeinsekten jordgubbsvecklaren i Malmö. En skadeinsekt vars larver angriper blomklasarna under våren och ställer till stora bekymmer främst i de södra delarna av landet.

–  De äter upp blommorna på jordgubbsplantorna vilket försämrar jordgubbarna och skörden. Så jordgubbsvecklarna är ett stort problem, säger Glenn Svensson, forskare på biologiska institutionen på Lunds universitet, till SVT.

Sexdoftande fällor

Det är med hjälp av doftpreparerade fällor som forskarna kunnat identifiera vilken lukt som skadeinsekterna använder för att para sig. Doften används för att förvirra insekterna.

– Doftbruset blir så starkt att hanarna inte kan hitta honorna. Vi skickar ut en miljard gånger högre dos än vad honorna avger. Då hittar de inte varandra, det blir inga ägg som läggs och sedan inga larver, förklarar Glenn Svensson.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Enligt forskarna är doftämnet helt ofarligt för människor att få i sig och lukten påverkar bara de insekter som den är avsedd för. Bin och andra insekter som pollinerar kommer inte till skada.

– Jämfört med andra alternativ är den här metoden effektivare, miljövänligare och trevligare för producenterna att hantera, säger Victoria Tönnberg, till SVT.

EU inför förbud

Under de senaste åren har EU förbjudit en lång rad kemiska bekämpningsmedel. Det är mot bakgrund av dessa nya regler och en större medvetenhet om naturens känslighet, som forskarna utvecklar nya metoder. Men arbetet är svårt eftersom det inte är helt klarlagt vilka odlingar eller ens under vilka förutsättningar som jordgubbsvecklarna ger sig till känna. Angreppen varierar även från år till år.

– Det blir svårare och svårare att hitta bra bekämpningsmetoder i takt med att de andra försvinner och det inte erbjuds några nya. Därför är det oerhört viktigt att den här forskningen görs, säger Victoria Tönnberg.

Källa: SVT

Jordgubbar för hälsan.
Annons