Åh, vad man saknar den när den inte finns längre, favoritglassen. Men smakminnet lever kvar! Många är de glasspinnar som kommit och försvunnit genom åren – men några har också gjort comeback. Minns du smaken av din barndoms favoritglass?
Annons
Glassuget är inget nytt. Redan 3 000 år före Kristus kom våra förfäder på att göra en svalkande mix av frukter, bär, is och snö.
Eskimo Pie första glasspinnen i USA
På 1700-talet kom glassen till Sverige som en lyx på överklassbjudningar, men det var först vid slutet av 1920-talet som företaget Choklad-Thule började industriell tillverkning av glass.
Se också: 5 av världens konstigaste glassmaker
Den allra första glasspinnen, Eskimo Pie, föddes i USA 1921, men det tog 14 år innan Sverige hängde på trenden.
Annons
Första svenska glasspinnarna
Under Stockholmsutställningen 1930 introducerades den svalkande nyheten och 1935 kom Puckpinne och Puckstång, de första svenska glasspinnarna, tillverkade av Mjölk Centralen (som senare blev GB). Det blev succé och många lokala glassfabriker såg dagens ljus.
Mjukglassen blev populär
På 50-talet fick strutar och glasspinnar sitt riktigt stora genombrott i Sverige då även mjukglassen blev populär. Denna sägs ha uppfunnits av Margaret Thatcher när hon i sin ungdom arbetade i brittisk livsmedelsindustri och kom på att dryga ut glass med luft. Men liknande glass hade sålts i USA sedan 30-talet…
På 60- och 70-talet började man tänka på att namnen skulle kännas aktuella och lockande. Under rymdkapplöpningen kom Apollo, Zoom, Super Jet och Zero.
Alla tittade på Bröderna Cartwright och High Chaparral på tv och plötsligt smaskade vi på Wild West, Indian och Stor Hövding.
Piggelin kostade 50 öre
1972 kom Piggelin, som då kostade 50 öre, och Sandwich som var dubbelt så dyr. På 80-talet dök två andra blivande klassiker upp: Tip Top och Cornetto. Och vi älskade att välja sorter när kulglassen (lösglass i strut) slog igenom.
Magnum kom till Sverige 1989
1989 lanserades internationella Magnum i Sverige och den satsningen har dominerat stort och gör så än i dag, glassen har getts ut i fler än 50 smaker.
På 2000-talet tog vi inte emot vilken glass som helst. Protester har ekat och flera pekpinnar höjts mot rosa och glittrande Girlie som kallades sexistisk, Finger som ansågs oanständig, Nogger Black och 88:an som anklagades för att vara rasistiska och X-pop som sades vara för lik en penis.
Här är några glassar vi minns:
1. Puckpremiär
2. 30-öres glass
3. Dansanta pinnar
4. 40 öre för en Igloo
5. Vi slök pinnen också
6. GB:s ålderman
7. Päronsplitt och päronsplit
Här är den omdiskuterade smakkombinationen som blivit viral.
* Solero Shots Lime med gröna iskulor. Fanns mellan 1999 och 2001. De som saknade den slutade aldrig att kräva den tillbaka och 2012 kom en ny variant, Calippo Shots, dock med helt andra smaker.
Annons
* Banana Joe (1993–96). Älskad eller hatad bananglass med choklad. De som älskade den fortsätter att försöka få tillbaks glassen. Har också en egen Facebookgrupp.
* Minty. När chokladglassen med mint och vit choklad försvann efter bara två år, 1980–81, bombaderades GB med besvikna samtal och protestbrev med många namnunderskrifter som krävde godbiten tillbaka.