Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Nostalgi: Minns du glassarna från 60-, 70-, 80- och 90-talet?

06 jun, 2017
author Maud Holmberg Klyft
Maud Holmberg Klyft
glassar-nostalgi
Åh, vad man saknar den när den inte finns längre, favoritglassen. Men smakminnet lever kvar! Många är de glasspinnar som kommit och försvunnit genom åren – men några har också gjort comeback. Minns du smaken av din barndoms favoritglass?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Liten flicka äter en isglass
Minns du  din barndoms glass? Foto: Shutterstock

Glassuget är inget nytt. Redan 3 000 år före Kristus kom våra förfäder på att göra en svalkande mix av frukter, bär, is och snö.

Eskimo Pie första glasspinnen i USA

På 1700-talet kom glassen till Sverige som en lyx på överklassbjudningar, men det var först vid slutet av 1920-talet som företaget Choklad-Thule började industriell tillverkning av glass.

Se också: 5 av världens konstigaste glassmaker

5 av världens konstigaste glassmakerBrand logo
5 av världens konstigaste glassmaker

Den allra första glasspinnen, Eskimo Pie, föddes i USA 1921, men det tog 14 år innan Sverige hängde på trenden.

Annons

Första svenska glasspinnarna

Under Stockholmsutställningen 1930 introducerades den svalkande nyheten och 1935 kom Puckpinne och Puckstång, de första svenska glasspinnarna, tillverkade av Mjölk Centralen (som senare blev GB). Det blev succé och många lokala glassfabriker såg dagens ljus.

Mjukglassen blev populär

På 50-talet fick strutar och glasspinnar sitt riktigt stora genombrott i Sverige då även mjukglassen blev populär. Denna sägs ha uppfunnits av Margaret Thatcher när hon i sin ungdom arbetade i brittisk livsmedelsindustri och kom på att dryga ut glass med luft. Men liknande glass hade sålts i USA sedan 30-talet…

På 60- och 70-talet började man tänka på att namnen skulle kännas aktuella och lockande. Under rymdkapplöpningen kom Apollo, Zoom, Super Jet och Zero.

Alla tittade på Bröderna Cartwright och High Chaparral på tv och plötsligt smaskade vi på Wild West, Indian och Stor Hövding.

Piggelin kostade 50 öre

1972 kom Piggelin, som då kostade 50 öre, och Sandwich som var dubbelt så dyr. På 80-talet dök två andra blivande klassiker upp: Tip Top och Cornetto. Och vi älskade att välja sorter när kulglassen (lösglass i strut) slog igenom.

Magnum kom till Sverige 1989

1989 lanserades internationella Magnum i Sverige och den satsningen har dominerat stort och gör så än i dag, glassen har getts ut i fler än 50 smaker.

Protester mot rasistisk glass

På 2000-talet tog vi inte emot vilken glass som helst. Protester har ekat och flera pekpinnar höjts mot rosa och glittrande Girlie som kallades sexistisk, Finger som ansågs oanständig, Nogger Black och 88:an som anklagades för att vara rasistiska och X-pop som sades vara för lik en penis.

Här är några glassar vi minns:

1. Puckpremiär

Glassen Puck
Puckpinne och Puckstång var de första glasspinnarna som tillverkades i Sverige, 1935. Foto: IBL

2. 30-öres glass

Nostalgisk glasskarta för GB
För 60 år sedan gällde det att veta hur glassarna såg ut, de fanns inte på bild vid kioskerna. Alaskapinnen kostade bara 30 öre. Arraksglassen 2-pinn, en utseendemässig föregångare till Igloon, var årets nyhet. Foto: GB Glace/Unilever/Centrum för Näringslivshistoria

3. Dansanta pinnar

Gammal glasskarta för GB
För precis 50 år sedan kostade den dyraste glassen, Storstrut, 1 krona och 25 öre. Att vi gillade dans och nöjesföreställningar på 60-talet märktes på namnen Cirkuspinne, Polkapinne, Jenka- pinne och Top Hat – som 1967 hade samma pris som tio år tidigare! Foto: GB Glace/Unilever/Centrum för Näringslivshistoria

4. 40 öre för en Igloo

Igloo med colasmak
Åh, vem har inte delat en Igloo med sin bästis? Eller med sig själv? Sugit upp den goda saftsmaken tills nästan bara mjuk is fanns kvar … Ispinnen Igloo gjorde debut i GB:s sortiment redan 1961 och fanns då i smakerna cola, apelsin och hallon och kostade 40 öre. Colan fanns kvar ända fram till 1997. Men många saknade sin kära favorit och krävde att få tillbaks den. 2003 kom Igloo cola tillbaka fast bara för ett kort gästspel på tre år.

5. Vi slök pinnen också

Glassen Lakritspuck
Som vi längtat efter en lakritsglass! 2:75 kr kostade Lakritspucken när den introducerades 1982 och den slog alla försäljningsrekord. Och vi kunde äta upp allt! Pinnen var också ätbar i början. Men plötsligt 1994 var Lakrits- pucken borta ur GB:s sortiment. Det blev ramaskri. 2008 gjorde pucken äntligen comeback, men säg den glädje som varar. 2011 var den åter ett minne blott. Foto: GB Glace/Unilever/Centrum för Näringslivshistoria

6. GB:s ålderman

Glassen 88:an
Redan 1964 såg 88:an dagens ljus hos Trollhätteglass. När Sveriges två största glassföretag, Glace-Bolaget och Trollhätteglass, gick samman togs succépinnen direkt in i GB:s sortiment 1973 och i dag är den ålderman bland styckglassarna. Namnet var från början ett arbetsnamn eftersom det var den 88:e produkten som Trollhätteglass tog fram. Foto: GB Glace/Unilever/Centrum för Näringslivshistoria

7. Päronsplitt och päronsplit

Päronsplitt och Päronsplit
Föregångaren hette Wild West och var en vaniljpinne med överdrag av jordgubbsis. 1969 älskade vi västernfilmer – och samlarbilder. Här fick man båda delarna. 1970 byttes hallonen ut mot päronis, året därpå hette den päronpinne och samlarbilderna var utbytta mot hundar. 1973 var namnet Päronsplitt och bilderna föreställde hästar. Glassen hängde med länge och säljs i dag i storpack.
Hos Triumf Glass är Päronsplit, med ett t, en nyhet i sortimentet 2017. Foto: Triumf Glass

8. Nästan som en Stor Hövding

Glassen Stor Hövding
Det nya millenniet började bra för oss som hade Stor Hövding från Trollhätteglass som favorit på 60-talet. Den gjorde nästan comeback år 2000 då Triumf lanserade sin Sitting Bull, som finns än i dag. Samma goda vanilj- och jordgubbsglass och samma knapriga strössel. Vilken smaknostalgi! Foto: Triumf Glass

9. Regnbågs-is

Glassarna Snövitpinne och Regnbågspinne
1967 var hippievågen som hetast och Summer of love tog över San Francisco. GB hängde på trenden och skapade flerfärgade saftisen Regnbågspinnen som årets nyhet. Som en kontrast kom också klassiska Snövitpinnen, vanilj- och jordgubbsrippel, doppad i mörk choklad. Foto: GB Glace/Unilever/Centrum för Näringslivshistoria

10. Utskälld Pop Up

Isglassen Pop Up
När Pop Up, isglassen med colasmak, lanserades 1985 blev det ramaskri. Den låg i en förpackning där man tryckte fram glassen och många menade att den var en förtäckt fallossymbol. 1990 bytte Pop Up namn till Calypso. Foto: IBL

3 glassar som vi saknar

* Solero Shots Lime med gröna iskulor. Fanns mellan 1999 och 2001. De som saknade den slutade aldrig att kräva den tillbaka och 2012 kom en ny variant, Calippo Shots, dock med helt andra smaker.

Annons

* Banana Joe (1993–96). Älskad eller hatad bananglass med choklad. De som älskade den fortsätter att försöka få tillbaks glassen. Har också en egen Facebookgrupp.

* Minty. När chokladglassen med mint och vit choklad försvann efter bara två år, 1980–81, bombaderades GB med besvikna samtal och protestbrev med många namnunderskrifter som krävde godbiten tillbaka.

Glassen Minty
Annons