Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

9 läskedrycker vi minns från barndomen (eller vill glömma bort)

19 nov, 2018
author Henrik Högström
Henrik Högström
Läsken betraktades till en början som medicin men har med tiden målats ut som en tickande hälsobomb.
Men barndomens läsk är för alltid inristad i minnet – på gott och ont.
Här är nio klassiker du känner igen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Se också: Här är godissorterna vi minns från förr

Läsken uppfanns, som så mycket annat, på ett slumpartat sätt. På 1600-talet ansåg man att kolsyrat vatten kunde bota sjukdomar. Frukt och bär gjorde vattnet godare.

I slutet av 1700-talet gjorde kemisten Jöns Jakob Berzelius djärva blandningar med kolsyrat vatten, kryddextrakt, safter och vin.

Han bäddade därmed, åtminstone enligt Sveriges Bryggerier, för det vi idag kallar läsk.

För svensk del är det också värt att nämna att den klassiska Coca-cola-flaskan designades av svensken Alex Samuelsson 1915.

Läsken fick sitt genombrott i Sverige under 1900-talets första hälft när alkohollagstiftningen gjorde spriten mer svårtillgänglig. Läsk som Pommac, Champis och Grappo blev ett festligt alternativ till bords.

Nostalgi: Läsk vi minns

I dag dricker vi mindre och mindre sockersötad läsk per år (43 liter per person, 2017) och mer av lightvarianten (22 liter per person). Flera bryggerier har tagit upp, och dammat av, gamla försäljningsframgångar. Bland annat Norrländska Vasa-bryggeriet som till exempel säljer Pomril. En äppelläsk med schweiziska rötter som först lanserades i Sverige 1905.

Annons

1. Champis

Champis, nostalgiläsk
Champis fyllde 100 år 2017 och firade bland annat med den här kavalkaden. Notera att även Stål-farfar drack Champis på sina långa cykelturer.

En utmanare sedan 1918 som uppfanns i Örebro och som fortfarande bryggs på samma hemliga recept. Örebro slott syns dessutom på etiketten. Namnet ska komma från det längre ordet champagneläskdryck vilket ger en fingervisning om smaken. Innehåller ingredienser från äpple och druva.

2. Trocadero

Trocadero, nostalgiläsk
Trocadero. En bekant smak sedan 50-talet.

Föddes på Saturnus i Malmö 1953. Kan ha fått namnet efter torget Place de Trocadero i Paris eller nattklubben med samma namn men det är lite oklart. Kallas dock ”Troca” i folkmun.

Annons

Har bryggts av en rad bryggerier under åren men tillhör sedan februari 2018 Spendrups. ”Troca”-älskare uttryckte stor oro när Spendrups tog över och sa att de skulle ”utveckla och förädla det ikoniska svenska varumärket”.

Spendrups har dock försäkrat Troca-fansen att läsken även fortsättningsvis görs på receptet från 1953. Man har även utökat sortimentet med en sockerfri variant.

3. Zingo

Zingo nostalgiläsk
Ingoläsken blev Zingo och kan numera kallas klassiker.

På 50-talet var boxaren Ingemar ”Ingo” Johansson hetare än smält smör. Och på samma sätt som kändisar idag sätter sina namn på vin så fick ”Ingo” låna sitt namn till en läsk. 1962 bytte drycken dock namn till dagens Zingo. Det kan möjligen hänga ihop med att Ingemar Johansson blivit av med världsmästartiteln i tungvikt i returmatchen mot Floyd Patterson 1960.

Original-Zingo smakar fortfarande apelsin men på 70-talet tog bryggarna ut svängarna rejält och lanserade både Zingo banan och Zingo choklad, Ingen av dessa djärva smaker överlevde dock testet och har förpassats till den plats där konstiga smaker bidar sin tid i väntan på nostalgisk revansch.

Annons

4. Cuba Cola

Cuba Cola Nostalgiläsk
Cuba Cola är en svensk utmanare till den imperialistiska bjässen Coca Cola.

Här är det lätt att tro att Cuba Cola uppfanns som ett sorts lokalt revolutionärt svar på supermakten USA:s Coca-Cola. Men colan lanserades av Saturnus i Malmö tre månader innan Coca-cola lanserades i Sverige 1953. Fram tills dess hade nämligen Sverige haft förbud för drycker med fosfor och koffein i. Och namnet valdes, enligt uppgift, bara för att ge drycken en exotisk touch.

Enligt historien ska dock Cuba Cola haft ett försäljningsuppsving under de revolutionära 1960- och 70-talen som ett tydligt ställningstagande mot USA. Det är dock oklart om Fidel Castro någonsin sänkt en Cuba Cola.

5. Loranga

Loranga nostalgiläsk
Loranga. En av de mest långlivade i sortimentet.

Apelsinläsk som introducerades i Sverige redan på 1930-talet. Sedan dess har läsken utmanats av alla från Fanta till Zingo men uppenbarligen stått pall i konkurrensen.

Annons

6. Black Orange

Black orange, nostalgiläsk
M.A.C Black. I modern tid har producenterna testat de svenska smaklökarna med djärva kombinationer. Den här blandningen mellan cola och apelsin har fått något sorts fäste.

Lanserades, enligt uppgift, i Sverige på 80-talet. Försvann under många år men finns numera i handeln igen och bryggs av Krönleins.

7. Fantomen

Fantomen-läsk
På 80-talet fick hjältar från seriernas och filmernas värld fronta läskedryck. Fantomen drog sitt strå till stacken.

ET, Betty Boop och Rosa Pantern har alla fått sina nunor klistrade på läskflaskor under 80-talet. Få av dessa, och Fantomen-läsken, existerar idag.

Annons

8. Flämt

nostalgiläsk
Gulp!, Flämt!, Vroom! Plonk!. Utropstecken och en tydlig inriktning på en yngre målgrupp var grejen på 80-talet.

På 80-talet lanserade Pripps ett helt smatterband av fräscha och fartiga läskedrycker med siktet tydligt inställt på en yngre målgrupp. Flämt, Vroom och Gulp är namn som skakar om. ”Smak av smågodis” kittlar!

9. Vira Blåtira

Vira Blåtira nostalgiläsk
En säregen smak med en säregen färg. Nostalgiker minns Vira Blåtira.

Spännande läsk som fanns i var mans hem (nåja, i ganska många i alla fall) under mitten av 80-talet. På den tiden fanns även Kiviga Kruse som kunde utmana om ungdomarnas gunst.

Tuttifruttismaken och det faktum att tungan blev blå av att dricka bidrog till populariteten. Tillverkas numera av Vasa Bryggeri i Norrland som meddelar att man bytt ut det omdebatterade färgämnet i läsken . Bytet gör att tungan inte blir lika blå som förr.

Vasa Bryggeri har, för övrigt, fler favoriter från förr. I sortimentet finns även läsk som Rally-Cola, Coco Bahia och Rio.

Källa: Cubacola.nu, Trocadero.nu, Sveriges Bryggerier, Botten.se, Tekniska museet

Annons