Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Matlagningstips – så undviker du 10 misstag i köket

17 aug, 2016
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
Hjälp skrivet på engelska på en tallrik.
Även om du betraktar dig själv som en fena i köket är det möjligt att du inte gör rätt varje gång. Läs igenom vår lista och lär dig hur du undviker tio vanliga misstag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Matlagningstips – så undviker du 10 vanliga misstag i köket

1. Du lägger i vitlök för tidigt

Det är lätt att bränna vid vitlök, därför står det i många recept att man ska lägga i det till sist. Var inte för ivrig med att få i alla ingredienser direkt utan följ receptet och vänta med den lilla smaksättaren till slutet av matlagningen.

2. Du mäter upp torra ingredienser i mått som är avsedda för vätska

Framför allt när det handlar om bakning så är det av yttersta vikt att måtta upp ingredienserna korrekt. Om du till exempel måttar upp mjöl är det därför viktigt att du skrapar bort överflödet så att decilitermåttet inte är toppat eftersom du då riskerar att använda för mycket. Vill du vara hundra procent säker på att få rätt mängd? Strunta i måttet och använd en köksvåg istället.

Se också: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttigaBrand logo
4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

3. Du förvarar i princip allt i kylen för att det ska hålla längre

Kolla upp vad som gäller för olika grönsaker – tomater ska till exempel inte förvaras i kylen utan mår mycket bättre av ett lite varmare klimat.

4. Du lägger i för mycket i stekpannan

Låt dig inte luras och tro att det går snabbare bara för att du pressar ner så mycket som möjligt i stekpannan när du lagar mat – det gör det inte och du riskerar att resultatet blir sämre. Lagom är bäst, detta gäller alltifrån grönsaker till kött. Grundregeln är att du vill ha tillräckligt mycket utrymme i stekpannan så att maten inte blandas ihop.

Annons

5. Du saltar vattnet för lite

Salt smaksätter pasta inifrån och ut och om du använder för lite, eller kanske inget salt alls, får du istället en smak av tråkiga nudlar. Hur mycket du väljer att salta vattnet beror helt på din personliga smak och förstås hur mycket pasta du kokar. En bra utgångspunkt är cirka 1,5 matsked salt för varje 0,5 kilo pasta.

6. Du använder olivolja till ALLT

Olivolja har, jämfört med många andra oljor, en relativt låg temperatur för var det börjar bränna. Det innebär att du kan få ett mindre lyckat resultat om du använder olivolja när du steker något jättevarmt. Använd hellre smör, eller oljor som inte bränner lika lätt, när du steker.

7. Du tinar inte köttet innan du använder det

Du behöver låta köttet få rumstemperatur innan du börjar tillaga det för att det ska bli så genomkokt som möjligt. På så sätt minimerar du risken att få en överkokt utsida, medan insidan inte är färdig.

8. Du ställer in varm mat i kylskåpet

Oavsett om det är köttbitar, soppor, såser eller något annat bör du se till att maten har haft tillräckligt mycket tid att svalna innan du lägger in den i kylskåpet eller i frysen. Även om du kyler maten snabbare är det inte bra för övriga matvaror eftersom du värmer upp kylutrymmet.

9. Du fräser grönsaker som fortfarande är blöta

Om du tvättar grönsakerna precis innan du lägger dem i stekpannan så se till att de är helt torra innan du börjar steka dem! Om grönsakerna fortfarande är blöta innebär det att vattnet kommer att ånga dem och göra dem sladdriga och tråkiga när de kommer ner i oljan.

10. Du låter inte köttet vila efter stekningen

Det är alltid en bra idé att låta köttet vila några minuter innan du skär upp det. Köttsafterna behöver lite tid att balanseras efter tillagningen och det innebär att du får en godare köttbit.

Källa: Buzzfeed Australia

Annons