Mat som inte ska frysas - vi listar 6 vanliga livsmedel
Även om det mesta går att frysa in, så finns vissa livsmedel som inte alls trivs med att vistas i minusgrader.
Se också: 5 livsmedel som inte är så nyttiga som du tror
6 vanliga livsmedel som inte går att frysa
1. Färska ägg
Frys inte in hela ägg. Vätskan i ägget expanderar vid frysning och skalet kan spricka. Gör istället så här med ägg som håller på att gå ut. Kläck och vispa upp äggen. Frys sedan in i en burk eller form. Sedan har du en utmärkt grund för till exempel en omelett.
2. Majonnäs
Det finns sajter på nätet som hävdar att det går att frysa majonnäs. Men då ska man agera fort och hela processen är rätt komplicerad. Det är bäst att låta bli. Majonnäs är en emulsion av olja och äggula som kristalliseras vid infrysning. Resultatet blir en produkt som skär sig vid upptining.
3. Kokt pasta
Detta är ett nja. Kokt pasta går att frysa, men det blir inte så trevligt när det tinas. Pastan blir helt enkelt svampig. Okokt färsk pasta går dock bra att frysa in om bäst före-datumet skulle närma sig.
4. Gurka
Grundregeln är att livsmedel med mycket vatten helst ska ätas så snart som möjligt. Vid frysning blir konsistensen lätt svampig och trist när den tinas igen. Frys inte in gurka. Samma sak gäller sallad.
5. Yoghurt, filmjölk, crème fraiche och gräddfil
Yoghurt går inte att frysa in då den blir grynig och vattnig efter att ha varit i frysen. Detsamma gäller filmjölk, crème fraiche och gräddfil. Men detta gäller bara om man har tänkt att använda produkterna som de är. I bakning är det en annan historia. Då gör det inget om till exempel filmjölken har skurit sig.
Mjölk funkar i övrigt hur fint som helst att frysa. Den kan drickas som den är efter upptining. Tänk på att fryst mjölk expanderar vid infrysning och behöver därmed lite plats.
6. Potatis
Att frysa in potatis rekommenderas inte då smaken förändras och konsistensen på potatisen ofta blir vattnig. Det beror på att stärkelsen i potatisen omvandlas vid infrysning. Att frysa potatismos fungerar dock bättre. Särskilt om man tillsätter en smörklick under uppvärmningen.
Se också: 3 tips för att minska ditt matsvinn
5 råd när du fryser in
1. Ha rätt temperatur
Temperaturen i kylen ska ha plus fyra grader och frysen ska ha minus 18 grader. Då får du bra matförvaring och låg energianvändning.
2. Tina mat i kylen
Om du ska tina mat från frysen så kan du låta den töa i kylen, då tar du tillvara på kylan. Räkna dock med att det tar länge tid innan maten tinat.
3. Inget varmt i frysen
Lägg inte in varma saker direkt i frysen. Då värms hela frysen upp.
4. Förslut förpackningarna väl
Luft gör att maten blir sämre snabbare.
5. Märk förpackningarna
Skriv både innehåll och datum.