Laga mat med Go’kväll-gänget!
– Jag brukar använda ordet bekväm-impa. Det ska vara enkelt att imponera på sina gäster. Pekkas lökpaj är ett ypperligt exempel på att riktigt god mat inte behöver vara krånglig, säger Susanne Jonsson och strör nyrostade nötter över Beppes bidrag till buffén – en ljuvlig sparrisrätt.
Beppe och Inger är båda uppvuxna på landet, Inger i skånska Hammenhög och Beppe i Lekeryd utanför Jönköping.
– Det är först i vuxen ålder som jag har förstått hur lyxigt det var att ha tillgång till färska bär, svamp och grönsaker och ägg från grannen, säger Beppe.
– Ja oj så festligt det kändes när vi fick ”köpebröd” hemma, säger Inger och skrattar.
Pekka lagar gärna finska lådor med potatis, morot, lever eller kålrot.
– Dessa lådor från min barndom måste finnas med vid fest och helger. Men om vi serverar buffé hemma är det alltid min lökpaj som gästerna letar efter först!
Pekkas lökpaj
Succépajen! Go’kvälls redaktion överöstes med tackbrev när Pekka hade delat med sig av det här receptet i en sändning.
6–8 port
Pajdeg
- 75 g smör
- 1/2 dl crème fraiche
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 1/2 tsk salt
Fyllning
- 1 gul lök
- 1 rödlök
- 1 purjolök
- 3 ägg
- 2 dl mjölk
- 150 g grönmögelost
- smör till stekning
Gör så här:
Ugn 200°
1. Arbeta samman ingredienserna till pajdegen i matberedare eller för hand. Svep in degen i plastfolie och låt vila kallt minst 15 min. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diam. Nagga och låt stå kallt minst 1 tim. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 min.
2. Förbered fyllningen under tiden: Skala löken. Ansa och skölj purjon. Hacka all lök och stek mjuk i smör. Vispa ihop ägg och mjölk. Smula ner osten.
3. Fördela lökblandningen i pajskalet och häll över stanningen. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stelnat, ca 30 min.
Tips! Pajskalet kan förgräddas och förvaras torrt upp till två dagar i förväg. Pajen kan också gräddas och sedan bara värmas inför servering.
Beppes sparrisfat
Perfekt bufférätt som Beppe och hans fru improviserade fram en påsk på landet.
4 port
- 2 ägg
- 2 skivor lufttorkad skinka, t ex serrano
- 25 g hasselnötter
- 50 g smör
- 12 stora gröna färska sparrisar
Gör så här:
Ugn 200°
1. Koka och hacka äggen, inte för fint. Rosta skinkan mitt i ugnen tills den är krispig, ca 15 min. Rosta nötterna i en torr, het panna eller i ugnen. Gnid av skalet och hacka ganska grovt.
2. Smält smöret i en panna. Skär av den nedersta delen på sparrisen, salta och peppra. Låt sparrisen puttra i smöret på låg värme ca 5 min. Ös då och då.
3. Lägg upp sparrisen på ett fat. Strö på ägg och nötter. Smula över skinka och toppa med brynt smör.
Är du nyfiken på de andra recepten i Go’kväll-gängets buffé? Du hittar dem i Hemmets Veckotidning nr 15!
Recept och upplagning: Susanne Jonsson