Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Kronärtskocka – så äter och tillagar du den

10 jul, 2016
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
Kronartskocka – så äter du den
Kronärtskockan är både god, lyxig och nyttig – ja, en riktig delikatess. Här berättar vi hur du hanterar och förvarar, tillagar och äter den!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Räkna med en per portion om den ska ätas hel. Kronärtskockan ska ha lite tyngd när du håller i den, och bladen ska ligga ganska slätt mot skockan. Om de har torkat ihop och börjat kröka sig kan den ha legat för länge. Stänk på lite vatten och lägg dem i en plastpåse i kylen, de är känsliga för uttorkning.

Hur gör man egentligen med kronärtskockan?

1. Förbered:

Skär av stammen så att den grövsta delen försvinner. Ta också bort de nedersta bladen.

2. Hur tillagas den?

Det traditionella sättet att njuta av en kronärtskocka är att koka den hel i lättsaltat vatten (2 tsk per liter vatten) i 50–55 min. Ta upp med hålslev, låt rinna av på hushållspapper.

3. Hur äter man kronärtskocka?

Man äter den blad för blad. Doppad i smält smör, gärna smaksatt med exempelvis citron eller med en god vinägrett. Så småningom kommer man till den ”skäggiga biten” som inte går att äta. Lyft av den. Där under döljer sig hjärtat som är en riktig delikatess. Doppa i smör, ät och njut!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Av Kathy Christell Barry

Läs också:

5 anledningar att äta mer blomkål

7 hälsofördelar med att äta rödbetor

7 sätt att använda honung som kroppsvård

 

Annons