Kolstålspannor – därför är de så trendiga
Detta är kolstål
Precis som namnet vittnar om så är kolstål en legering mellan kol och järn. Materialet är väldigt tacksamt att ha i stekpannor – inte minst i professionella kök – för att de är stabila, hållbara, tål extrema temperaturer och ger väldigt bra stekyta.
Vad är kolstålspannor?
Stekpannor gjorda i kolstål är som sagt populära i restaurangkök, men trenden har spridit sig in i hemmen. Eftersom materialet är magnetiskt funkar de inte bara på gasspisar utan även på induktionshällar.
ANNONS Läs mer och beställ här.
ANNONS Läs mer och beställ här.
Kolstålspannor lever länge om du bara sköter dem rätt. Detta innebär att du, precis som med gjutjärn, måste steka in stekpannan, rengöra den utan diskmedel (gärna bara med varmt vatten och torka ur med hushållspapper) och aldrig diska den i maskin.
Så steker du in en kolstålspanna
Anledningen till att du vill steka in din kolstålspanna innan användning är dels för att förlänga livstiden på stekpannan, men framförallt är det för att få fram smaker. Generellt kan man säga att om du steker in pannan rejält och ger den en ordentlig patina, så kommer stekegenskaperna att bli ännu bättre.
Därför vill du använda kolstålspanna
Kolstålspannan är tacksam eftersom den är så enkel att använda när den väl stekts in. Dessutom blir stekpannan bara bättre ju mer du använder den! Eftersom den dessutom tål så pass hög värme är den perfekt för att steka exempelvis protein som du vill ge en kraftig stekyta på, som en stek.
ANNONS Läs mer och beställ här.
ANNONS Läs mer och beställ här.
Du kan använda vilka redskap du vill i kolstålspannan, oavsett om de är i trä, plast eller silikon.
Gör aldrig detta med din kolstålspanna
Precis som med gjutjärn så finns det vissa regler kring kolstålspannor som aldrig ska brytas.
- Lämna aldrig din kolstålspanna i blöt. Det finns en överhängande risk för rost – och det sista du vill är att förstöra din nya fina stekpanna.
- Diska den aldrig i maskin.
- När du ska steka in din kolstålspanna så bör du använda en olja utan smak, som rapsolja eller linfröolja. Målet med instekningen är att bränna oljan så att ett skyddande lager formas över stekpannan.
Källa: Kitchentime, Kitchenlab