Brist på jordgubbar till midsommar – kan kosta runt 100 kronor per liter
Det som såg ut att bli ett bättre år för de svenska jordgubbsodlarna har vänt över en natt lagom till den stora jordgubbshögtiden: midsommar. Trots en varmare vinter med färre frostskadade odlingar och med en mildare vår och sommar, har skördarna sett fina ut och gett en trevlig prognos inför helgen. Men ändå sprids det en oro över jordgubbsbrist och ytterligare höjda priser.
100 kronor litern för jordgubbar
Igår låg literpriset runt hundralappen på många håll i landet. Trots att det såg så bra ut i början av sommaren så börjar det nu att eka tomt hos odlarna och det påverkar försäljningspriset. Fjolårets höga pris berodde på ett mer växlande väder där jordgubbsskördarna mognade alldeles för tidigt – i år tros det ha och göra med stigande transportkostnader och en ständigt tilltagande inflation.
Belgiska jordgubbar
Jordbruksverket rapporterade förra veckan att tillgången såg god ut. Bären hade mognat i tid och risken för jordgubbsfusk såg mindre ut än tidigare år. Nu när prognosen för midsommar börjar se mer kärv ut har de svenska odlarna behövt vända sig till Belgien för att fylla förrådet inför midsommar. Att importera jordgubbar har dock blivit betydligt dyrare sedan förra sommaren när transportpriserna skenat – vilket i sin tur tyder på att de jordgubbar du köper i ståndet faktiskt är svenskodlade. Men det kommer att kosta därefter.
– Vi gör vad vi kan, och vi klarar de flesta av våra åtaganden. Men priserna kommer att bli höga. Som allt annat just nu, det påverkar även jordgubbar, säger Anders Svensson, jordgubbsansvarig vid Finnerödja bär till SVT.
På Finnerödja bär har man tagit beslutet att köpa in belgiska bär för att se till att fylla kvoten till imorgon – värsta tänkbara är trots allt att svenskarna ska stå utan jordgubbar till midsommarfikat.