Hur håller man maten fräsch under rötmånaden?
Rötmånaden – varje sommar pratar vi om den. Lika mycket för att vi är rädda för att bli sjuka som för att vi inte riktigt vet när den egentligen infaller.
När är det rötmånad?
Man brukar säga att rötmånaden infaller mellan slutet av juli till slutet av augusti, då det är varmt och luftfuktigheten är hög. Bakterier och mögel mår nämligen som bäst när det är varmt och fuktigt. Men vissa år stämmer det inte alls och förra årets rekordsommar blev snarare en rötsommar eftersom det är värmen och luftfuktigheten som styr, inte datumen.
Under rötmånaden blir maten dålig snabbare och det gäller att vara extra noga med mathygienen för att undvika att bli matförgiftad. Här kommer nio smarta och enkla knep för att hålla sig frisk under hela rötmånaden.
Hygienen framför allt
Ja, man ska alltid vara noga med hygienen när man lagar mat, men nu är det extra viktigt. Tvätta händerna och diska redskapen noga för att undvika bakterier. Dela aldrig skärbräda eller kniv mellan rå och färdiglagad mat och du inte diskat noga först.
Ät varm mat varm och kall mat kall
En bra regel som är lätt att komma ihåg och leva efter och som gör att man inte låter någon mat stå framme längre än nödvändigt.
Sänk temperaturen i kylskåpet
Om du inte redan har så kallt i kylen så sänk temperaturen till +4 grader. Ställ också känsliga matvaror som kött, fisk, kyckling och mjölk längst ner där kylskåpet är kallast.
Skippa buffén
Det är mysigt med plockmat som står framme på ett stort bord, men så här i rötmånaden ska man inte låta mat stå framme. Plocka fram det du ska äta, inte mer.
Grilla hamburgaren ordentligt
Du som gillar en hamburgare som är lite röd i mitten kan behöva stå över det och genomsteka den eftersom det så här års är vanligare med dåliga bakterier, framför allt i köttfärs. Alla bakterier luktar inte illa och kan vara svåra att upptäcka. Hela köttbitar som entrecote och oxfilé går bra att laga så att de är röda inuti.
Investera i en kylväska
Om du ska på picknick så här års är kylning av maten viktig. Skaffa en bra kylväska och rejält med kylklampar så att maten håller sig kall.
Släng mögligt bröd
När det är varmt och fuktigt möglar bröd lättare än annars och det är bara att kasta bort. Och nej, du kan inte bara skära bort mögelfläckarna, de är nämligen bara en liten del av problemet. Mögelsporerna finns i hela brödet. Detsamma gäller mejeriprodukter som crème fraiche eller yoghurt, som har möglat. När du köper bröd, frys in det och ta bara fram det du ska äta.
Om en ost har möglat kan du däremot skära bort möglet med rejäl marginal och äta det som blir kvar.
Köp mindre mängd
Om du har möjlighet, handla oftare och mindre mängder än du kanske brukar. Framför allt brukar grönsaker och frukter bli lite extra tråkiga, mjuka och övermogna i värmen och mjölk surnar snabbare.
Låt inte maten stå i bilen
Precis som att maten inte ska stå framme på bordet så ska den inte heller stå i bilen. Så när du har handlat, susa hem direkt och ställ in maten i kylen. Annars riskerar den att snabbt bli dålig. Har du långt hem från affären, ta med en kylväska att lägga maten i på vägen hem.
Av Anna-Lena Pettersson/Måbra
Foto: TT