Här är pepparkakorna som innehåller palmolja
Palmoljan är en omstridd ingrediens i till exempel mat och smink.
Kritiken mot palmoljan handlar om bland annat om att traditionell tillverkning leder till regnskogsskövling i länderna där det tillverkas och att arbetsförhållandena på sina håll är under all kritik. Storproducententen Indonesien har till exempel drabbats av stora skogsbränder i samband med att producenter röjt mark för nya plantager.
Produktionen av palmolja ökar snabbt och uppgår nu till närmare 70 miljoner ton per år, varav mer än 85 procent produceras i Indonesien och Malaysia, skriver Världsnaturfonden (WWF)
Det vegetabiliska fettet finns i det godis vi frossar i till julbordet och i de pepparkakor vi mumsar på till glöggen.
Valt att fasa ut palmolja
Men som en konsekvens av larmen kring palmoljeproduktionen rör det sig i huvudsak om certifierad olja. Det vill säga olja som producerats enligt ”Roundtable on Sustainable Palm Oil – RSPO”. En modell som tagits fram av bland andra Världsnaturfonden, miljö- och civilsamhällesorganisationer tillsammans med alla inblandade i hela kedjan från plantage till butik.
Göteborgs kex har dock valt att fasa ut palmoljan helt.
– Det är våra konsumenter som efterfrågat det, säger kommunikationschef Ulrika Sten på Orkla Confectionary & Snacks som äger Göteborgskex till TT.
Vill ha tydligare märkning
När nyhetsbyrån TT granskar utbudet i svenska butikshyllor undersöker man om tillverkaren har palmolja i pepparkakan och om tillverkaren kan spåra oljan. Det vill säga om man vet från vilken plantage eller vilken kvarn som palmoljan producerats.
Men det är inte alltid helt lätt att veta när man som kund står med kakburken i handen i butik. Det kanske står palmolja i innehållsförteckningen men det framgår inte om oljan är certifierad eller ej.
– Det kanske står palmolja i innehållsförteckningen med en asterisk efter och en hänvisning till hemsidan där man får reda på att den är certifierad. Det borde vara en tydligare märkning för att underlätta för konsumenten, säger Margareta Renström, senior rådgivare marknadsföring på Världsnaturfonden (WWF).
Av den palmolja som tillverkas idag är cirka 20 procent certifierad. Resten tillverkas konventionellt vilket innebär påfrestningar på miljön och arbetsvillkor.
”Välj pepparkakor utan palmolja”
Margareta Renström konstaterar dock att certifieringen kan driva en förändring på sikt. Och där kan europeiska och svenska tillverkare påverka genom att vara med och ställa krav.
– Det är ju efterfrågan från Europa som driver certifieringen.
Naturskyddsföreningen menar att certifieringen inte är tillräcklig för att komma åt problematiken i palmoljeproduktionen.
Deras rekommendation till den enskilde konsumenten är att undvika palmolja helt och hållet.
– Det enklaste är att läsa innehållsförteckningen och välja pepparkakor utan palmolja, säger Anna Havula, presschef på Naturskyddsföreningen.
Här är pepparkakorna med och utan palmolja, enligt TT:
Icas egna pepparkakor
Innehåller Palmolja, RSPO-certifierad, kan spåras till kvarn.
Eldorado
Innehåller en blandning av palm- och rapsolja. Palmoljan är RSPO-certifierad. Enligt tillverkaren har man dock inte hela spårbarheten.
Gille
Har fasat ut palmoljan sina pepparkakor. Har numera endast en sorts kaka med RSPO-certifierad palmolja i.
Göteborgskex
Har fasat ut palmolja helt ur sina pepparkakor sedan 2016.
Annas pepparkakor
Innehåller RSPO-certifierad palmolja, spårbar till kvarnen.
Skogaholms pepparkaksdeg
Innehåller RSPO-certifierad palmolja, spårbar till kvarnen.
Änglamark
Pepparkakor och pepparkaksdeg innehåller ekologisk palmolja. RSPO Identity preserved-certifierad. Kan spåras till odlingen.
Coop
Coops pepparkakor innehåller ingen palmolja.
Nyåkers
Har en sorts pepparkakor som är fria från palmolja. Har även pepparkakor med certifierad palmolja i. I det ordinarie sortimentet finns RSPO certifierad palmolja enligt mass balance. Nyåkers KRAV/ekologiska pepparkakor innehåller RSPO certifierad palmolja enligt IP (Identity Preserved system).
RSPO-certfiering och spårbarhet palmolja:
Inom RSPO finns det flera olika handelssystem och certifieringsordningar.
Identity preserved
Här hålls den certifierade palmoljan separerad från icke-certfierad genom hela värdekedjan. Oljan ska då gå att spåra tillbaka ända till sitt ursprung.
Segregerad
Certifierad palmolja hålls separerad från icke-certifierad längs hela kedjan. Men den blandas med annan certifierad palmolja längs vägen. Går inte att spåra tillbaka hela vägen men till kvarnen.
Mass balance
Certifierad och icke certifierad palmolja blandas. Oljan är därmed inte spårbar.
Book and claim
Odlingar som är certifierade enligt RSPO-standarden kan erbjuda och sälja GreenPalm-certifikat. Slutanvändare av palmoljeprodukter kan köpa certifikat för hållbart producerade palmoljeprodukter. Själva palmoljan behöver inte vara hållbar och är inte heller spårbar.