Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Guide – olika sorters bönor

03 mar, 2015
author Charlotte Kask
Charlotte Kask
bönguide
Svarta, vita, röda och gröna. Bönor finns i en mängd färger, storlekar och former. Gemensamt för dem är att de är rika på protein, fibrer, mineraler och B-vitamin samt har ett lågt fettinnehåll. Här är några av de vanligaste bönorna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Olika sorters bönor:

black-eye-bona
Black eye.

Black eye-bönor

Dekorativa bönor som har fått sitt namn efter den svarta fläcken vid fästet. De har en mild smak och passar i såväl grytor som sallader, soppor och pastarätter. De kokta bönorna kan också ätas som de är med lite olja och eventuellt vinäger.

kidney-bonor
Kidney-bönor.

Kidney-bönor

Denna njurformade böna har en fast konsistens och passar utmärkt i grytor men även i sallader. Vanligt förekommande i rätter med chili. De kan också serveras naturella med lite olivolja.

Annons
bondbonor
Bondbönor.

Bondbönor

De har en mild nötaktig smak och mjäll konsistens. De kan kokas, stuvas samt användas i soppor, grytor, sallader, risotto och pastarätter. Bondbönor måste kokas i minst 10–15 minuter eftersom de innehåller en stor mängd lektiner, ett växtprotein som finns i alla bönor och som kan ge akut illamående om de är för dåligt kokta.

soybeans
Sojabönor.

Sojabönor

Mycket näringsrika. De har en proteinhalt på 30–50 procent och ett fettinnehåll på 15–20 procent. Bönorna passar i sallader och grytor samt att mosas till vegetariska biffar eller röror. Edamame är unga, gröna sojabönor som kan användas i sallader, soppor och grytor men också ätas som snacks. De finns att köpa frysta.

Annons
vita-bonor
Stora vita bönor.

Stora vita bönor

Kallas också limabönor eller smörbönor. De har en mild, neutral smak och kan ätas som ensamrätt eller i sallader, grytor och soppor. En klassiker på burk i tomatsås samt i chili con carne. Bönorna mosar sig om de får koka för länge.

cannellini
Cannelini.

Cannellini

Medelstora vita bönor, egentligen vita kidneybönor, med krämig konsistens. De passar utmärkt i sallader, soppor och grytor. Bönorna behåller sin form vid kokning.

Annons
svarta-bonor
Svarta bönor.

Svarta bönor

Är egentligen svarta kidneybönor. De kan serveras som ensamrätt eller i sallader, soppor, grytor och till tacos. Bönorna ger ifrån sig svart färg när de kokas så koka dem inte med exempelvis vita bönor.

 

borlotti-bonor
Borlotti-bönor.

Borlotti

En delikatess med sin milda, aromatiska smak och krämiga konsistens. En klassiker i det italienska köket som är god i sallader, soppor, grytor, pastarätter och risotto. Kan också serveras kalla med lite olivolja. Bönornas spräcklighet försvinner vid kokning.

Läs också:

Maria rasade 40 kilo med nya bönmetoden!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons