Grisfötter och tunga - Här är julmaten svenskarna älskar minst
Svenskt julfirande brukar vara en favorit i repris. En återkommande ritual som skänker trygghet från Kalle Anka på tv till mandeln i gröten. Maten är central i traditionen. Menyn kan skilja sig åt från familj till familj och från norr till söder men många inslag är gemensamma.
– Julbordet är ett minne. Du äter den gemenskap du kommer ifrån. Det är därför du inte skulle kunna göra julaftonsstacos till exempel. Du äter med din familj för att ni ska minnas tillsammans, säger mathistorikern Richard Tellström.
Se också: Här är julmaten du kan äta som gravid
Samtidigt har det moderna julbordet mycket gemensamt med smörgåsbordet. Det är många godsaker som ska få plats och då får vissa finna sig i att bli pensionerade medan andra bereds plats på bordet.
Prinskorvar och rödbetssallad är till exempel relativt nya inslag på julmenyn, enligt Richard Tellström.
Nu har ICA låtit 4 200 svenskar svarat på frågor om vad de vill och inte vill ha på julbordet. Och det är dyster läsning för traditionalisterna som gillar grisfötter, kalvtunga/kotunga, rökt ål, lutfisk och sylta till exempel.
Mer än hälften av de tillfrågade i undersökningen, 52 procent, uppger att de tagit bort eller lagt till något på julbordet de senaste tre åren.
Yngre är piggare än äldre på att bryta traditionerna på julbordet och allra piggast är unga kvinnor mellan 18 och 34. I den kategorin kan 84 procent tänka sig ett mer varierat julbordet.
Här är julrätterna vi helst undviker:
1. Grisfötter
2. Kalvtunga/Kotunga
3. Rökt ål (rödlistad och utrotningshotad)
4. Lutfisk
5. Sylta
6. Dopp i grytan
7. Lax- /fiskaladåb
8. Brunkål
9. Fårfiol
10. Sillsallad
Här är rätterna svenskarna skulle kunna tänka sig att introducera på julbordet:
1. Sallad (42 procent)
2. Tapas (27 procent)
3. Falafel (16 procent)
4. Grytor, exempelvis curry (16 procent)
5. Sushi (15 procent)
Källa: ICA