Godaste oliverna – dessa är bäst i test
Test av oliver – vilka är godast?
1. Fontanas kalamonoliver
Pris: Ca 27 kr.
Vikt: 500 g, varav 280 g oliver.
Utseende: Små och fina.
Konsistens: Spänstiga och saftiga.
Smak: Fyllig och distinkt. Lagom syra och sälta, god eftersmak.
Kommentar: Redaktionens absoluta favorit. ”Mmm, de här med lite fetaost till …”
Betyg: 5
Bäst i test!
2. Kung Markattas kalamataoliver
Pris: Ca 32 kr.
Vikt: 205 g.
Utseende: Fint glansiga av olja, och med lite grönt (oregano).
Konsistens: Spänstiga och saftiga.
Smak: Örtig karaktär.
Kommentar: ”Jättegoda”, tyckte flera. ”Usch!”, tyckte någon annan.
Betyg: 4
3. Icas kalamonoliver
Pris: Ca 26 kr.
Vikt: 500 g, varav 300 g oliver.
Utseende: Fin färg och form, liknar små ekollon.
Konsistens: Mjöliga och sega, aningen torra.
Smak: Salt, skarp och stark.
Kommentar: ”Smakstarka och goda!”
Betyg: 3
4. Coops grekiska kalamataoliver
Pris: Ca 27 kr.
Vikt: 490 g, varav 300 g oliver.
Utseende: Små, blekbruna, lite tråkiga.
Konsistens: Hårda och träiga.
Smak: Fruktigt syrliga och bittra med dålig sälta.
Kommentar: ”Sträva och beska!”
Betyg: 3
5. Matrics Olive Baresane
Pris: Ca 30 kr.
Vikt: 280 g, varav 180 g oliver.
Utseende: Runda, jämnstora med fin brun färg.
Konsistens: Al dente, bra tuggmotstånd.
Smak: Lite kemisk och konstig smak.
Kommentar: ”Oätliga.” ”Dålig sälta.”
Betyg: 2
6. Zetas kalamataoliver
Pris: Ca 30 kr.
Vikt: 370 g, varav 190 g oliver.
Utseende: Matta i färgen och lite flammiga.
Konsistens: Lite mjöliga och sladdriga.
Smak: Väl vass. Syrliga på gränsen till sura.
Kommentar: ”Beska!”
Betyg: 1
Fakta oliver:
Det finns hundratals olika sorters oliver. En av de mest kända är kalamon. Bara kalamonoliver som är från den grekiska staden Kalamata får kallas kalamataoliver. Sorten baresane odlas i Italien och har låg syra och lågt fettinnehåll.
Läs också: Går det att frysa in oliver som man fått över?
Läs också: Test: Godaste vaniljsåsen
Av Amanda Pietersen
FOTO: IBL M FL