Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Godaste oliverna – dessa är bäst i test

23 mar, 2018
author Amanda Pietersen
Amanda Pietersen
Hur ska en riktigt god oliv smaka? Är konsistensen viktig? Och spelar utseendet någon roll? Vi har testat sex svarta oliver med kärnan kvar – och enats om en favorit.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Test av oliver – vilka är godast?

1. Fontanas kalamonoliver

Fontana oliver.

Pris: Ca 27 kr.

Vikt: 500 g, varav 280 g oliver.

Utseende: Små och fina.

Konsistens: Spänstiga och saftiga.

Smak: Fyllig och distinkt. Lagom syra och sälta, god eftersmak.

Kommentar: Redaktionens absoluta favorit. ”Mmm, de här med lite fetaost till …”

Betyg: 5

Bäst i test!

2. Kung Markattas kalamataoliver

Kung Markattas oliver.

Pris: Ca 32 kr.

Annons

Vikt: 205 g.

Utseende: Fint glansiga av olja, och med lite grönt (oregano).

Konsistens: Spänstiga och saftiga.

Smak: Örtig karaktär.

Kommentar: ”Jättegoda”, tyckte flera. ”Usch!”, tyckte någon annan.

Betyg: 4

3. Icas kalamonoliver

Ica kalamonoliver.

Pris: Ca 26 kr.

Vikt: 500 g, varav 300 g oliver.

Utseende: Fin färg och form, liknar små ekollon.

Konsistens: Mjöliga och sega, aningen torra.

Smak: Salt, skarp och stark.

Kommentar: ”Smakstarka och goda!”

Betyg: 3

4. Coops grekiska kalamataoliver

Coop grekiska oliver.

Pris: Ca 27 kr.

Annons

Vikt: 490 g, varav 300 g oliver.

Utseende: Små, blekbruna, lite tråkiga.

Konsistens: Hårda och träiga.

Smak: Fruktigt syrliga och bittra med dålig sälta.

Kommentar: ”Sträva och beska!”

Betyg: 3

5. Matrics Olive Baresane

Matrics Olive Baresane.

Pris: Ca 30 kr.

Vikt: 280 g, varav 180 g oliver.

Utseende: Runda, jämnstora med fin brun färg.

Konsistens: Al dente, bra tuggmotstånd.

Smak: Lite kemisk och konstig smak.

Kommentar: ”Oätliga.” ”Dålig sälta.”

Betyg: 2

6. Zetas kalamataoliver

Zeta kalamataoliver.

Pris: Ca 30 kr.

Annons

Vikt: 370 g, varav 190 g oliver.

Utseende: Matta i färgen och lite flammiga.

Konsistens: Lite mjöliga och sladdriga.

Smak: Väl vass. Syrliga på gränsen till sura.

Kommentar: ”Beska!”

Betyg: 1

Fakta oliver:

Det finns hundratals olika sorters oliver. En av de mest kända är kalamon. Bara kalamonoliver som är från den grekiska staden Kalamata får kallas kalamataoliver. Sorten baresane odlas i Italien och har låg syra och lågt fettinnehåll.

Läs också: Går det att frysa in oliver som man fått över?

Läs också: Test: Godaste vaniljsåsen

Av Amanda Pietersen
FOTO: IBL M FL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons