Gabriel Jonsson vinnare av Sveriges mästerkock 2019
Så länge Gabriel Jonsson kan minnas har mat varit ett stort intresse. När kompisarna tittade på barnprogram bänkade han sig i stället framför matlagningsprogram på tv.
– Jag har alltid tyckt att det har varit spännande att fixa i köket. Hemma bakade och lagade jag tidigt mat från grunden.
På gården i Eskilstuna, där Gabriel växte upp, var det självklart att ta till vara allt både från växt- och djurriket. Jakt blev tidigt en del av hans liv.
– Mitt första minne från skogen är att jag sitter på en stubbe och tittar när pappa jagar.
För familjen var det helt naturligt att ta med djuret hem och använda det i sin helhet. Inga bitar fick gå till spillo.
– Det är fortfarande så jag äter kött. Jag köper i princip aldrig något.
Gabriel fick problem med efterrätten
I takt med att Gabriel blev äldre ökade också matintresset. I flera år funderade han på att söka till sitt favoritprogram Sveriges mästerkock, och inför 2019 års säsong kände han äntligen att han hade samlat på sig tillräckligt mycket kunskap.
– Tidigare har jag alltid vetat att jag är duktig och klarar av det jag gör. Nu var jag nervös över att bli den som alla garvar åt.
Från audition i Stockholm blev det slutkval i Gävle där Gabriel knep en av de tolv finalplatserna. Och även om Gabriel siktade högt ville han inte direkt satsa på seger.
– Första målet var att klara audition, att sedan få en av de tolv finalplatserna, därefter att bli topp sex. Och från topp sex hade jag inget annat i sikte än att vinna.
Finalen inleddes starkt för Gabriels del. Men när det var dags för dessert höjdes dock pulsen.
– Problemet var att jag hamnade i tidsnöd och att min brownie inte hann sätta sig. Den blev en kladdkaka i stället!
Trots den lilla fadäsen blev det slutligen seger för Gabriel som nu kan titulera sig Sveriges mästerkock.
Lanserar matstudio och Youtube-kanal
Nu väntar en hektisk tid. Gabriel ska starta en matstudio dit människor kan komma och laga mat tillsammans, samtidigt som han driver Youtube-kanalen Ett Gott Land. Dessutom är han högaktuell med sin kokbok Från skog till bord som fokuserar på mat i säsong.
– Att äta efter säsong tycker jag är en bättre väg att gå än att sluta äta vissa saker. Sparris i Sverige kan inte växa mer än på sommaren, då kanske vi får skippa att äta det resten av året och slippa transporter över halva jordklotet.
Ytterligare en bonus med Sveriges mästerkock har varit alla nya vänner – både i juryn och bland de andra deltagarna.
– Vi kom varandra väldigt nära. Hela programmet blev ungefär som lumpen, en slags bubbla där bara Sveriges mästerkock existerar.
Privat är han tacksam för stödet från familj, vänner och framförallt kärleken Olivia.
– De senaste tio åren har hon varit ett enormt stöd för mig. Att vara med i Sveriges mästerkock hade inte funkat om hon inte hade fixat allt hemma.
Då är hon stolt nu?
– Ja, väldigt stolt.
Vem är Gabriel Jonsson?
Ålder: 31 år
Bor: Visby
Familj: Sambon Olivia
Yrke: Byggkonsult
Framtidsplaner: Starta matstudio och driva Youtube-kanalen Ett Gott Land.
Lagar helst: Biff, bearnaisesås, pommes och tomatsallad. Det är min sambos favorit!
Bästa råvaran: Kål i alla dess former.
Underskattad mat: Potatis. Man kan ju göra så mycket mer än att koka dem!
Överskattad mat: Alla de här dyra köttbitarna. Oxfilé är väl gott, men inte i en gryta…
Lagar aldrig: Jag är inte rädd för något, jag testar allt.
Foto: Frida Wismar, TV4/Meter