Fika för diabetiker – här är expertens tips
För en diabetiker kretsar mycket i tillvaron kring blodsocker. Att se till att man får rätt dos medicin är centralt, men det är också viktigt att hålla koll på vad man stoppar i sig. Det säger näringsfysiolog Kristina Andersson som har skrivit flera böcker om hur man som diabetiker äter "blodsockersmart".
– Om man kan undvika mat som höjer blodsockret väldigt mycket, innebär det att man inte behöver ta lika mycket medicin för att reglera det, säger hon.
Fika med diabetes
Så hur gör man då om man som diabetiker blir bortbjuden på fika eller vill ställa till med ett julbak? Är det förbjudet med socker och vad kan man i så fall ersätta det med? Enligt Kristina Andersson handlar lösningen delvis om sockerintaget, men hon poängterar att även andra kolhydratkällor påverkar blodsockret.
– Samtidigt handlar det inte bara om kolhydraternas vara eller icke vara – det handlar också om i vilken form de är. Ju mer finfördelade de är, desto snabbare och högre höjs blodsockret. Det vill säga, desto sämre är det för en diabetiker.
Därför kan exempelvis vetemjöl vara en lika stor bov i dramat som sockret. Det innehåller mycket kolhydrater och är extremt finfördelat, vilket snabbt höjer blodsockret. Det är inget problem för friska människor, som har en fungerande blodsockerreglering, men ställer till det för diabetiker.
– Tidigare pratade man mycket om att diabetiker inte skulle äta socker – diabetes kallades ju till och med för sockersjukan. Och det är till viss del sant, man ska undvika socker. Men finfördelat mjöl är ett minst lika stort problem. Om man har en sockerkaka och tar bort allt socker från den, är den fortfarande lika dålig för en diabetiker på grund av mjölet, säger Kristina Andersson.
Diabetes kaffebröd – tänk på det här
Även om man som diabetiker alltså helst ska begränsa sitt intag av kolhydrater, finns det några enkla tips att följa om man ändå vill unna sig en riktig gofika någon gång.
– När man äter kolhydrater tillsammans med fett och protein, blir inte blodsockerhöjningen så hög. Som diabetiker gör man därför klokt i att välja bakverk som är feta snarare än vetemjölsbaserade. En biskvi till exempel, den är fet och bakad på mandelmjöl. Mandeln är inte så kolhydrattät utan innehåller mycket fett och protein.
Bakning för diabetes typ 2
Även om en biskvi alltså inte påverkar blodsockret på samma sätt som exempelvis en klassisk småkaka, är den fortfarande en riktig kaloribomb. För många med diabetes typ 2 kan det vara problematiskt, då övervikt ofta finns med i bilden vid den typen av diabetes. Vill man undvika också kalorierna, finns det mycket annat gott att välja på, säger Kristina Andersson.
– Om man både tänker på blodsockret och vill att det ska vara nyttiga beståndsdelar i det man äter, kan man med fördel snegla mot rawfood. Det är ofta gjort på nötter och sen kan man laborera med mängden torkad frukt för sötman.
Sockerfritt – bra eller dåligt för diabetiker?
Just sötningen är något som kan orsaka huvudbry för många som vill baka diabetesvänligt. Alternativa sötningsmedel har länge varit omdebatterade och det kan vara svårt att veta vilket val som är bäst. Aspartam, sukralos och stevia höjer inte blodsockret vilket gör dem till bättre alternativ för en diabetiker, men Kristina Andersson poängterar återigen att det inte bara handlar om sötningen och att den kan ha underordnad betydelse.
– Är man ute efter att inte höja blodsockret är det viktigare att tänka på att hålla nere mängden finfördelade kolhydratkällor och att kombinera dem med fett och protein. Men om man jämför socker med torkad frukt kan man säga att socker bara är tomma kalorier, medan frukten innehåller vitaminer, mineraler, oxidanter och fibrer. Mixar vi torkad frukt med nötter, som innehåller mycket fett och protein, får vi en bra kombo.
Julgodis för diabetiker
Det går alltså utmärkt att fika och äta gott även om man har diabetes. Men det kan krävas lite planering och medvetna val, till exempel att man äter det söta efter en middag så att kroppen har fått i sig fett och proteiner först. Bakar man hemma kan man med fördel välja bort de bakverk som främst är baserade på finfördelat mjöl och socker.
Se också: 5 tidiga tecken på diabetes
Vilka bakverk tycker du man ska satsa på om man är diabetiker och månar om sin hälsa, men ändå vill äta något gott ibland?
– Välj bakverk som innehåller mer fett snarare än de som är mjölbaserade. Små, torra kakor och muffins skulle jag inte rekommendera. Biskvier och wienerbröd är fetare exempel. I jultider är mörk choklad i kombination med nötter ett klockrent alternativ. Mitt tips är att laga egen nötchoklad som julgodis, säger Kristina Andersson.
Diabetes typ 1 och typ 2 – symptom och behandling
- Diabetes är en av de stora folksjukdomarna i Sverige. Cirka 500 000 svenskar har diagnosen.
- Ungefär 50 000 personer i Sverige har diabetes typ 1 och av dessa är cirka 7 000 barn.
- Diabetes typ 1 kännetecknas av att kroppens egen insulinproduktion har upphört helt. Det är kroppens eget immunförsvar som av någon anledning angriper och förstör cellerna i bukspottskörteln som producerar insulin.
- De första symptomen på diabetes typ 1 brukar vara stora urinmängder, ökad törst, trötthet och viktnedgång.
- Personer med diabetes typ 1 behandlas med insulin, som tas i form av injektioner med en insulinpenna.
- Diabetes typ 2 är betydligt vanligare än typ 1, och drabbar cirka fyra procent av befolkningen. Många kan ha sjukdomen utan att veta om det. Risken att insjukna ökar med stigande ålder.
- Vid diabetes typ 2 har inte insulinproduktionen upphört helt, men mängden som produceras är inte tillräcklig.
- Många som har diabetes typ 2 är överviktiga. Fetma är en av orsakerna till att cellerna minskar insulinproduktionen.
- Symptomen vid diabetes typ 2 är desamma som vid typ 1, men de kommer smygande på ett annat sätt.
- Diabetes typ 2 behandlas med ändrade livsvanor, främst en omläggning av kosten och ökad vardagsmotion. Vissa kan behöva ta medicin som gynnar insulinproduktionen och andra behandlas med insulininjektioner.
Källa: Diabetesförbundet