Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Experten: Här är säkraste lösgodiset att välja – så stor är risken att bli sjuk

11 apr, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
bakterier lösviktsgodis
Foto: Shutterstock/TT
Tycker du det känns lite ofräscht varje gång du ska plocka lösviktsgodis? Så här hög är smittorisken. Experterna avslöjar också vilket godis som är säkrats att välja.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Nu är det hög tid att börja fylla påskäggen med godis, eller kanske en påse till helgen.

Sedan pandemin har nog många ändrat sina vanor med lösviktsgodis. Då kunde det kännas alldeles otänkbart att skopa runt bland lådor där flera andra rotat runt i innan.

Är vanorna från pandemin borta?

Vi minns nog alla hur därför lösviktgodis med papper blev allt mer populärt under pandemin. Och hur mataffärerna tog till hygienåtgärder som innebar att inte mer än en kund fick använda samma skopa.

Nu känns det som bortblåst. Det är inte lika noga var rena eller använda skopor ligger, och att stå att trängas bland godishyllorna är helt normalt.

Men det kanske fortfarande är så att du får lite bacillskräck när du ska plocka ditt godis. Man kan aldrig veta hur många barn som stoppat fingrarna i lådorna, eller varför inte en vuxen.

Experten om smittorisken

Hur mycket bakterier finns det då på lösviktsgodis? Det finns en teoretisk risk för överföring av bakterier, virus eller förekomst av mögel i lösgodishyllorna sett till miljön, enligt Livsmedelsverket. Detta eftersom det kan vara svårt att kontrollera att folk verkligen använder skoporna, rapporterar SVT Nyheter.

Men risken att smittas och bli sjuk är låg. Det menar Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

– Orsaken är att lösgodis innehåller jättemycket socker, vilket i sig är ett konserveringsmedel, säger hon till SVT Nyheter.

lösviktsgodis
Foto: TT

Även Britt Carlsson, avdelningschef på livsmedelskontrollen på Miljöförvaltningen i Karlstad menar att smittorisken är låg.

Annons

– Det finns ju en teoretisk möjlighet att du skulle kunna ta något godis och få i dig någonting, men jag känner inte till att det någonsin har blivit något större magsjukeutbrott på grund av lösgodis, säger hon till P4 Värmland.

10 av världens mest otippade smaker på godis, glass & snacksBrand logo
10 av världens mest otippade smaker på godis, glass & snacks

Godiset som är säkrats att välja

Om du forfarande är nojig över att bli sjuk av lösviktsgodis finns ett särskilt godis att spana efter: torra och sura.

För de sockerfria alternativen i hyllorna är det särskilt viktigt med torrhet, eftersom de inte har sockret som en skyddsbarriär.

– Det viktigaste för bakterier är tillgång till vatten. Så länge det är torrt så växer ingenting. Många godisar är också väldigt sura, och bakterier trivs inte i låga ph-värden, säger Åsa Rosengren till SVT Nyheter.

Annons