Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Ett besök på akuten stoppar inte Tessan – hon ska ha sin honung

08 aug, 2023
author Maria Torshall
Maria Torshall
author Ulrika Gustafsson
Ulrika Gustafsson
Tessan är rädd för getingar men älskar sin biodling
Tessan hade inga planer på att bli biodlare. Tvärtom – hon var ju rädd för bistick. Men en biodlarkurs väckte något inom henne. Nu har hon 20-talet bikupor och har vunnit pris för sin rökta honung. Dessutom har hon grundat av konceptet andelsbiodling i Sverige.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att utsätta sig för det man är rädd för är en beprövad metod. Det var precis så Tessan Nordeman tänkte när hon anmälde sig till en biodlarkurs. En granne på kolonilotten hade introducerat tanken och nu skulle hon bli av med sin stickrädsla.

Tessan är överkänslig mot getingstick men låter varken rädsla eller allergi stoppa henne
När Tessan skaffade sitt första bisamhälle bodde hon i lägenhet och lånade mark till bikupan.

Redan som barn var Tessan rädd för getingar, bin och humlor. Hon hade oturen att bli stucken i halsen av en geting och rädslan höll i sig och tilltog upp i vuxen ålder. Men kunskapen som kursen gav botade rädslan och i stället vaknade något annat inom henne – ett intresse för bin och biodling.

Se också: Så gör du en egen getingfälla på en minutBrand logo
Se också: Så gör du en egen getingfälla på en minut

– Vi åt inte ens honung hemma när jag var barn, säger hon. Så jag hade inte ens tänkt tanken att jag skulle ha bin, men så blev det.

Och rädslan, är den helt borta nu?

Inte riktigt visar det sig.

– Jag är inte allergisk mot bi-stick, men jag är överkänslig, säger hon och berättar i samma andetag att hon är välutrustad med mediciner om ett bi skulle sticka henne.

Fick åka till akuten efter bistick i halsen

Så sent som förra sommaren fick hon åka till akuten efter ett bistick i halsen.

Men det finns mediciner, och Tessan ser till att ha skåpet laddat hemma, och så har hon lärt sig att ha snälla bin och bra skyddsdräkt.

Annons

– Det är drottningen och hennes hormoner som styr humöret, eller retligheten, i ett bisamhälle.

En aggressiv drottning påverkar alla

Hon berättar att det händer att en drottning blir aggressiv – och då blir hela samhället också det.

– Det märks på att bina studsar mot skyddsnätet som jag har över huvudet och sätter sig för att sticka.

– Då är det off with her head som gäller, säger Tessan. För det ska vara roligt att jobba med bin!

Tessan med sin biodling och fullt skydd över kroppen.
Nu har Tessan och hennes sambo Peter 20-talet bikupor och beroende på säsong kan det bin vara så många som 80 000 bin – i varje bikupa.

Drottningen byts helt enkelt ut mot en ny och förhoppningsvis lugnare, som Tessan beställer från en uppfödare. Bidrottningen kommer på posten i ett kuvert med en liten skyddsbur med mat för upp till en vecka och ett litet harem av arbetarbin som tar hans om henne under resan.

– Jag älskar att hålla på med bin. Det är spännande, lugnande och jag är helt i nuet när jag går in i en bikupa. Det måste jag vara, för i bikupan måste jagvara lugn.

Fakta. Anna-Therese ”Tessan” Nordeman

Ålder: 39 år.

Bor: I Örsjö.

Gör: Verksamhetsutvecklare på studieförbundet Sensus, andelsjordbrukare inom biodling, driver Birgittas Bigård, rådgivare i ett projekt för de som vill starta andelsbiodling, kommunikatör.

Familj: Sambon Peter Silkelock.

Hemsida: bigardbirgitta.se

Instagram: /bigardbirgitta

På biodlarkursen fick Tessan lära sig att hon kunde få 30 kilo honung per säsong från ett enda bisamhälle.

– Jag kollade mina hyllmeter och konstaterade att 30 kilo är väldigt mycket honung, skrattar hon.

En kompis frågade om hon kunde ta hand om hans bin, så att han fick honungen mot betalning.

– Jag räknade på det och insåg att det är en ganska dyr hobby om man skulle köpa in en helt ny kupa, så vi la ner den idén, men konstaterade att han kunde köpa en del av honungsskörden ändå. Det löste båda våras problem.

Annons

Utan att veta om det hade Tessan startat det som kallas för andelsjordbruk.

Året var 2015, samma år som föreningen Andelsjordbruk grundades i Sverige. Den ideella föreningen arbetar för en hållbar utveckling av just andelsjordbruk över hela landet.

– Några hade haft andelsjordbruk innan, men det hade inte varit spritt. Om man säger andelsjordbruk så är det fortfarande många som inte vet vad det betyder. Vi har mer att jobba på när det kommer till information och spridning.

Via Facebook sålde Tessan andelar i biodligen

När Tessan skulle komma i gång med försäljningen funderade hon noga.

– Jag skrev ner hur jag ville ha mitt koncept. Sen la jag ut det på Facebook. På sex minuter hade jag sålt tio andelar i en kupa. Det gick väldigt fort. Någon timme senare hade jag en reservlista på tio andelar till.

Tessan bodde då i lägenhet och hade sina kupor hos en farbror som hade mark.

– Många vill att man ställer sina kupor hos dem, så man måste inte ha mark för att ha bin, säger hon.

Andelsjordbruk går ut på att man som andelsägare i förväg köper en viss andel av säsongens skörd. I biodling är grundkonceptet tio andelar per kupa.

– Många av oss har även börjat göra små andelar. Då är det 20 andelar på ett bisamhälle och man får fem procent per skörd i stället för tio.

Vaxkakor är viktigt för honungen.
Ramarna använda för att bisamhällets vaxkakor lättare ska kunna hanteras.

Som andelsägare får man även en inblick i livet bland bina. Tessan skriver nyhetsbrev till sina andelsägare.

– Där beskriver vi livet i bigården just nu. Om det är sommar kanske vi berättar hur slungningen har gått. Vi skriver även om pollen, om honungens kemiska sammansättning, de olika bi-raserna och recept där det ingår honung.

Annons

Tessan berättar att hon brukar ha ett tema på alla sina nyhetsbrev.

– Hittills har jag inte upprepat mig och jag har hållit på sedan 2015. Så det är jätteroligt!

Av honungen har Tessan gjort bivaxdukar som säljs

Tessan berättar om hur livet som andelsjordbrukare ser ut:

– Jag säljer bara andelar till maj och sedan är säsongen i gång. Då vill jag fokusera på bina och honungen.

Att ha andelsjordbruk betyder att man får pengarna i förtid.

– Det är bra för det kostar mycket. Speciellt när man är nyuppstartad så är det bra att få in pengar innan säsongen drar igång. Det är då man behöver investera i ramar och burkar.

Livet i bigården

• Januari-Februari: Vila, planera, bygga ramar och kupor.

• April: Bisamhället växer till sig och jag jobbar med att bygga lådor och förbereda för att sätta skattlådor på samhällena. En skattlåda är den låda som bina lägger honungen i, på toppen av kupan.

• Maj: Bisamhället uppnår maxstorlek och drottningen lägger ca 2000 ägg om dagen. Andelsägarna får andra nyhetsbrevet och inbjudan att delta i slungning i juni. Vi gör avläggare, det vill säga nya samhällen om samhällena är starka nog. Beställer glasburkar!

• Juni: Vi skattar, det vill säga skördar, honung före midsommar och slungar den. Den första honungen hämtas av andelsägarna. Vi kan också göra avläggare nu. Avläggare kallas det inom biodling när biodlare delar eller konstsvärmar bisamhällen med honungsbin. Avläggare görs för att få fler bisamhällen till den egna biodlingen eller förse blivande biodlare med bisamhällen.

• Juli: Vi håller koll på avläggarna och säljer honung i reko-ringar. Nytt nyhetsbrev om skörden hittills, samt pollenanalys av årets honung.

• Augusti: Vi slutskattar och slungar troligen den sista honungen nu. Andelsägarna får sin sista honung.

• September: Invintring av bina, det vill säga foder med sockerlösning. Svaga samhällen slås ihop. Nytt nyhetsbrev!

• Oktober: Vi säljer honung, och påminner andelsägare att boka om sin andel om de vill ha den kvar nästa år.

• November: Varroabehandling av alla samhällen och sista nyhetsbrevet för året. Varroa är en sorts kvalster som kan sprida ett virus som deformerar binas vingar, om de inte bekämpas.

• December: Släpp av nya andelar. Vi säljer andelar och honung på julmarknader.

Tessan menar att det är en långsiktighet med andelsjordbruk.

– Som andelsägare köper man ett kontrakt på en säsong, oavsett om det gäller, honung, grönsaker eller kött. Oavsett vilken typ av andelsjordbruk man har så vet man att man har en avsättning för produkten. Om det skulle bli mycket honung något år, så blir jag av med den – och mina kunder får billig honung.

Annons

Men även tvärtom:

– Är det dåligt ett år, som i år när många av mina samhällen gick under, då blir det en ny ordning. Vi delar på de risker och belöningar som finns i den här matproduktionen. Det är väldigt solidariskt. De stöttar mig när det är tufft och jag delar med mig av överskottet när det går bra.

Tessan tycker att det är ett trevligt sätt att bedriva verksamhet och matproduktion.

– Från den första kupan som jag sålde 10 andelar i, är åtta andelsägare fortfarande kvar. Flera av dem har utökat och köpt fler andelar.

Man kan inte bara komma och hämta sin honung

– Jag använder också andelsägarna som en väldigt bra referensgrupp till min verksamhet. För de är ju redan involverade i min verksamhet. Om jag ska lansera något nytt eller göra en förändring så lyssnar jag lite – vad tycker ni om det här?

Även andelsägarna kan vara med och önska:

– Något år var det några som ville ha bivaxdukar och då kan jag göra det. Vi har mer ett samarbete än om man bara går till en butik, köper sin mat och går hem.

Men hon poängterar att man inte måste engagera sig som andelsägare.

– Man kan verkligen bara hämta sin honung, och så är det bra med det. Men många väljer att engagera sig.

Idéen om gemensam matproduktion från Japan

Tessans kreativa sida resulterade även i en andraplacering i innovationsklassen i SM i mathantverk 2020.

Några år tidigare hade hon arbetat som fredsobservatör i Guatemala där hon smakat en honung med en bränd, rökig smak som kom från en blomma från djungeln. Tessan kom på att det kanske skulle gå att röka honung. Hon hittade ingen annan som hade provat och fick experimentera i flera år innan hon lyckades få fram en smak som stämde överens med hennes vision.

– Jag har inte vunnit något tidigare, så ett silver i innovationsklassen kändes väldigt stort för mig! Jag blev så glad att jag faktiskt grät lite!

Annons

Modellen med andelsjordbruk startade i Japan i slutet av 1960-talet. Japanska husmödrar ville köpa ekologisk mat, och de ville veta var maten kom ifrån. Men eftersom det är dyrt att ställa om jordbruk slog man sig samman och skapade konceptet tillsammans.

– Det tycker jag är fint och en styrka. Att det är en win-win, verkligen, för både konsument och producent, säger Tessan.

Detta är andelsjordbruk

• Andelsjordbruk innebär en direkt relation mellan bonden (producenten) och andelsägaren (konsumenten) utan mellanhänder. Den som producerar (honung, grönsaker, kött etc) tecknar avtal om att sälja en del av sin årsproduktion till en konsument, som förbinder sig att köpa en andel av produktionen under säsongen. Avtalet löper under en säsong eller ett år.

• Grundtanken är att producenter och konsumenter ska komma nära varandra och i bästa fall uppstår en dialog kring vad som produceras och hur. Avtalet har ett fast pris och ett bra skördeår får andelsägaren mer för pengarna, och ett sämre år mindre. Andelsägare och producenter delar helt enkelt på både risk och vinst. Det ger en trygghet för bonden som även då har möjlighet att planera långsiktigt.

Källa: andelsjordbruksverige.se

Andelsjordbrukets historia

• Modellen för andelsjordbruk härstammar från Japan på 70-talet. En ekologisk rörelse växte fram där en efterfrågan av livsmedel fria från kemikalier. De slog sig samman med bönder på mindre gårdar där en direkthandel startade. Konsumenterna förband sig att köpa säsongens produkter av småbönderna.

• Andelsjordbruket kom 2001 till Sverige och därefter tog det ungefär 15 år innan modellen slog igenom. Nu finns det gissningsvis 100 andelsjordbrukare som producerar grönsaker, lamm-, gris- och nötkött, honung, ägg och en hel del annat.

Hitta en andelsjordbrukare nära dig:

Andelsjordbruksverige.se/hitta-andelsjordbruk

Källa: andelsjordbruksverige.se

Hon berättar att när det startade i Japan var andelsägarna mera aktiva. Förutom att betala för sin produkt gjorde andelsägarna även ett antal arbetstimmar på jordbruken. När det krävdes mycket arbetskraft för att exempelvis skörda potatis så gick andelsägarna in i skördelaget.

Det är en taktik som även Tessan försöker hålla sig till.

– Det är även en stöttning i den lokala matproduktionen och speciellt om man ska vara småskalig. Då är det inte rimligt att köpa in stora maskiner. Då kanske man bara behöver arbetskraft. Om vi är 50–60 personer som delar på att ta upp potatis så går det ju väldigt fort. Då behöver vi inte någon stor traktor med maskin och vi behöver inte trycka till jorden. Det blir skonsammare för jorden och dessutom både enklare och mer prisvärt för konsumenten. Det blir även friskvård!

Annons

Tessan ser många fördelar med andelsjordbruk. Hon fortsätter:

– I dag är vi många som lever långt ifrån matproduktionen – speciellt om man bor i städerna. Så det här är ett sätt att komma närmare och uppskatta det vi kan köpa och äta som är lokalt.

80 000 bin i varje kupa när det är en bra säsong för honung.
Nu har Tessan och hennes sambo Peter 20-talet bikupor och beroende på säsong kan det bin vara så många som 80 000 bin – i varje bikupa.

Bigård Birgitta och ett sommarkafé på gården

Tiden med biodling från lägenheten är för länge sedan förbi. Numera bor hon tillsammans med sin sambo Peter på landet med 20-talet bikupor och beroende på säsong är antalet bin mellan20 000–80 000 – i varje bikupa!

På sommaren har de kafé på gården.

– Vi bestämde att det skulle vara lokalt, småskaligt och så ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

De gör det mesta själva, men köper även in från andra småskaliga producenter i närområdet.

– Glass, ost och köttdelikatesser har vi köpt in från andra.

Honungen har fått namnet Bigård Birgitta
Birgitta är Tessans mormor och ”grunden till allt”, därför fick hon ge namn till gården när den startade 2015.

Bigård Birgitta heter deras ”skogskafé med bigård” som de själva kallar det. Namnet är en hyllning till Tessans mormor Birgitta.

– Hon är den absolut viktigaste människan i mitt liv. Från att jag var liten var hon mitt stora stöd, en person som alltid fanns där och hon har stöttat mig genom snåriga delar av livet. Hon är en fantastisk människa, omtänksam och klok!

Annons

– Hon bor 100 mil bort, men i och med att vi heter Bigård Birgitta så är hon alltid med mig och jag påminns om vilken typ av människa jag vill vara, säger Tessan och berättar om sin vision:

– Bara för att jag är honungsproducent så vill jag inte bara sälja honung. Jag har en vision om en värld där alla kan äta bra mat och att den som gör maten får en skälig ersättning och uppskattning.

Hon har bara goda ord om biodling för den som är intresserad av att själv starta:

– Det är en rolig hobby, jag rekommenderar den. Det är lätt att bli fast!

Tessan skrattar:

– Det är också ganska kladdigt och kräver en hel del plats. Men förutom det så!

Annons