Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Loppistips Spartips Nostalgi Gratis noveller

Edward Blom: Därför äter ditt barn inte grönsaker

11 okt, 2025
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Shutterstock/TT
Svårt att få barnen att äta grönsaker? Det är ingen slump att de flesta barn har svårt för smaken – och till och med matvägrar. ”Det är inbyggt att man ska vara rädd för de här beska smakerna”, berättar Edward Blom för Allas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 saker du vill veta om Edward BlomBrand logo
6 saker du vill veta om Edward Blom

Många föräldrar kan nog känna igen sig i att det kan vara (minst sagt) utmanande att få barnen att äta grönsaker. När broccolin ställs fram på middagsbordet blir det många ”blä”, ”usch”, ”äckligt” och ibland åker tungan ut i en frånstötande grimas. Om du upplevt det här problemet kan du trösta dig med att du inte är ensam.

Nej, det här beteendet hos barn är nämligen jättevanligt. Allas talar med kända gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom som berättar att det faktiskt har en väldigt förklarlig – och faktiskt biologiskt nödvändig – anledning!

Edward Blom om familjens matvanor: Vi äter inte foie gras varje vecka

Edward Blom och hustrun Gunilla Kinn Blom har tre barn tillsammans: de två sönerna Melchior och Zacharias, samt dottern Wilhelmina.

Annons

– Innan jag ens hade barn, så var jag med i ett tv-program som hette Kändisbarnvakten. Där hade vi ett inslag när vi gick runt i Östermalmshallen (saluhall i centrala Stockholm) med en av pojkarna. Han fick en klick foie gras (fransk delikatess av gås- eller anklever) där i fågel- och viltståndet, säger han och skrattar.

Pojken som var med i inslaget är i dag vuxen och det har hänt att Edward Blom sprungit på honom på stan då och då, vilket ofta blir ett trevligt möte.

Edward Blom tillsammans med sin hustru Gunilla och barnen Melchior, Wilhelmina och Zacharias
Edward Blom tillsammans med hustrun Gunilla Kinn Blom och barnen Melchior, Wilhelmina och Zacharias utanför sitt hus i Huddinge.Foto: TT

Inslaget blev dock så pass uppmärksammat när det sändes 2015, att många tv-tittare fortfarande minns det, vilket lett till den vanliga missuppfattningen att Edwards tre barn blir serverade gåslever hemmavid varje vecka.

Under åren i rampljuset har han och Gunilla låtit barnen smaka ”rätt udda saker” och med det sagt, så även foie gras.

Annons

– Just Melchior blev faktiskt förtjust i anklever. Det är ju jättegott! Men det var ingenting vi hade råd att bjuda på själva hela tiden, understryker han.

Barnens matpreferenser har dock pendlat lite i åldrarna. Melchior är exempelvis inte så glad i anklever längre, även om han var det som litet barn.

Verkliga anledningen till att barn inte är förtjusta i grönsaker

Edward berättar stolt att de tre barnen ofta testar och även uppskattar den mat som serveras i hemmet. Både han och hustrun har ett stort matintresse, så det blir en hel del spännande maträtter och mycket husmanskost från traditionell kokkonst.

– Mina barn äter väldigt bra tycker jag. Det är just grönsaker som de kan ha lite svårt med, säger han och fortsätter:

– De äter grönsaker, men är tyvärr inte så förtjusta i de här tillagade grönsaksrätterna och baslivsmedlen som jag gillar. Så det är svårt att få i dem stora mängder broccoli eller blomkål eller en grönkålsgratäng. Men det går framåt ändå.

Senaste från Allas

I egenskap av gastronom och kulturhistoriker vet han dock att det finns en väldigt förklarlig orsak till att barn har svårt för just grönsaker, som vuxna har övat bort.

Annons

Det handlar i grund och botten om att det är en ren överlevnadsfunktion – som varit jätteviktig för barns säkerhet.

– Ja, det finns biologiska skäl. Det är inbyggt att man ska vara rädd för de här beska smakerna. Det är för att små barn inte ska stoppa i sig giftiga bär eller växter av misstag, säger han och konstaterar att det finns sätt att överkomma barns motstånd mot grönsaksätande:

– Man får jobba lite med det helt enkelt, men det är absolut inte konstigt att det är just den typen av livsmedel som kan vara svårt för nästan alla barn.

Annons