Dyrare julskinka: Därför kan julklassikern kosta mer i år
– Prisbilden från våra producenter har gått upp väldigt mycket, uppemot 40 procent jämfört med året innan, Mikael Ottestig, kommersiell chef på Nybergs Deli.
Julskinkan har länge varit en tradition på julbordet, men i år kan den kosta mer än vanligt. Under 2020 har råvarupriset på svenskt fläskkött ökat markant jämfört med tidigare år, vilket delvis är en konsekvens av den svåra sommartorkan 2018.
– Efter sommartorkan blev det en brist på spannmålsfoder. Det kom inget regn under en lång period och därför blev skördarna extremt dåliga, säger Mikael Ottestig, kommersiell chef på Nybergs Deli.
– Torkan gjorde att de blir dyrare att producera då kostnaderna ökade, säger Emma Frödå, lantbruksexpert, Danske Bank.
Hög efterfrågan på svenskt kött i Sverige
I Sverige finns en hög efterfrågan på svenskt kött. Konsumenttrenden visar att de flesta gärna betalar lite mer för att äta svenskt, eftersom vi har högre krav på livsmedelsproduktioner jämfört med våra grannländer.
– Vi är mån om närproducerat, att de är god djurvälfärd och låg användning av antibiotika. Efterfrågan på svenskt kött har inte minskat även om köttkonsumtionen har minskat, säger Emma Frödå och fortsätter:
– Av julskinkorna är 90 procent av dem som säljs svenska, och ungefär 80 procent av allt griskött som köps i Sverige kommer från svenska gårdar.
Svinpesten påverkar priset på julskinkan
En annan faktor till prisökningen är den afrikanska svinpesten som drabbade Kina under 2019 och gjorde att många grisar slaktades. Därför började Kina importera fläskkött från Europa, vilket bidrog till en prisökning.
Se också: Här är den bästa julskinkan 2020
– Prisbilden från våra producenter har gått upp väldigt mycket, uppemot 40 procent jämfört med året innan, berättar Mikael Ottestig och fortsätter:
– Därför behöver vi ta ut ett högre pris till våra kunder, och de har även ett behov att ta ur prisbilden till sina kunder.
Julskinkan blir billigare i grannländerna
Samtidigt som priserna på fläskkött stiger i Sverige, ser vi en motsatt effekt i våra grannländer.
– I övriga Europa har priserna gått ner väldigt kraftigt, i Danmark har de minskat nästan 40 procent sen i mars i år, det är ungefär samma för de andra EU länderna, säger Emma Frödå och fortsätter:
– Detta beror på att Kina har slutat att importera griskött från Tyskland då vildsvin i Tyskland har varit smittade av den afrikanska grispesten. Det är även dyrare att producera grisar här, eftersom vi har högre krav, så vi ligger på ett högre pris än vad de gör i övriga Europa.
Griskött har blivit mycket dyrare
Men även om råvarupriset på griskött blivit mycket dyrare, är det inte säkert att det kommer ha en lika stor påverkan på priset i butikerna.
– För oss konsumenter är julskinkan en väldigt viktig produkt på julbordet och för butikerna är det viktigt att få kunderna till just deras butiker. Det är därför inte säkert att butikerna vågar ta ut prishöjningen till sina kunder med rädslan att tappa kunder till en konkurrent, säger Mikael Ottestig och fortsätter:
– En viss påverkan blir det nog. Men jag tror att butikerna kommer ha attraktiva priser i hopp om att få in fler kunder, och därigenom ändå vinna på det i slutändan.
Trenden: Väljer vegetarisk julskinka
En trend är att fler svenskar väljer vegetariska alternativ.
– Vegetariskt har ökat, de är den enskilt största konsumenttrenden på livsmedlet. De är definitivt en trend som är här för att stanna.
Om du är sugen på att laga en vegansk julskinka hittar du ett smarrigt recept här: