Det här är en långsamkokare – och så fungerar den
Långsamkokare, eller slökokare som det också kallas ibland, är en försvenskad benämning på en slow cooker. Egentligen säger namnet allt – en långsamkokare tillagar maten under många timmar och lämpar sig därför utmärkt när det vankas långkok av olika slag.
Vad är en långsamkokare?
Långsamkokaren är en gryta som består av ett ytterkärl som värms upp elektriskt, och ett keramiskt innerkärl. Principen är att du lägger ner dina råvaror och kryddor i grytan, ställer in rätt program och sedan låter alltsammans tillagas på låg temperatur under lång tid.
Både grönsaker och kött fungerar utmärkt att slänga ner här. Förutom grytor kan man med fördel också laga soppa, fondue eller rena kötträtter i långsamkokaren. Också efterrätter, som äppelpaj eller chokladfondant, kan man laga här.
Hur fungerar en slow cooker?
Det bästa av allt är att du inte behöver passa grytan, som man ju måste göra vid vanliga långkok på spisen eller i ugnen, utan kan låta den sköta hela jobbet. Till exempel kan du sätta igång din långsamkokare på morgonen och sedan gå iväg till jobbet, eftersom den har en inbyggd timer som håller reda på när maten är färdig. När du kommer hem efter din arbetsdag är långkoket färdigt och du har maten på bordet på nolltid.
Crock pot har länge använts i USA
Långsamkokaren är egentligen ingen ny uppfinning, utan har sina rötter i gamla matlagningstraditioner som den nordafrikanska lergrytan tagine eller den uråldriga metoden där man gräver en grop i marken och tillagar maten på kolbädd som täcks över. Så kallade crock pots, som är den kanske mest klassiska långsamkokaren, har också använts i de amerikanska hushållen sedan 1970-talet.
Se också: Så gör du köttbullar supersnabbt!
Fördelar med en slow cooker
I långsamkokaren tillagas alltså maten under lång tid. Det gör att du faktiskt också kan spara lite pengar eftersom du inte behöver köpa de finaste köttbitarna. Tack vare den långa koktiden blir även billigare bitar möra och saftiga.
En annan bra sak med långsamkokaren är att råvarornas vitaminer och näringsämnen bevaras. Man behöver inte heller tillsätta fett i maten. Dessutom drar långsamkokaren sparsamt med el – enligt vissa undersökningar till och med mindre än en vanlig elspis.
Tips för att lyckas med maten i en långsamkokare:
- När du ska planera din måltid i din långsamkokare, placera de råvaror som ska tillagas längst tid, som potatis och andra rotfrukter, i botten. Ovanpå det lägger du eventuella köttbitar.
- Fyll ungefär hälften eller två tredjedelar av grytan. Om du fyller mer än det riskerar maten att inte bli klar i tid, och fyller du för lite riskerar maten att bli överkokt.
- Man behöver sällan tillsätta vätska, eftersom inget kokar bort som vid vanlig tillagning på spis. Ibland kan det dock behövas någon deciliter vatten eller annan vätska.
- Vill du ha en yta på köttet? Bryn det i så fall i stekpanna innan du lägger ner det i långsamkokaren.
- Långsamkokaren kan också användas till att förkoka hårdare köttdelar, som sedan ska ner i en gryta eller buljong.
- Testa att laga såser i långsamkokaren! Till exempel en tomatsås som gärna får puttra i några timmar.
Källor: Electrolux, Croc pot, Landleys kök, Språktidningen