Det är skillnaden mellan påskmust och julmust – egentligen

Must är en given dryck för många under påsk och jul. Den har en lång tradition vid två av våra största högtider. Men från början var det inte en familjekär favorit, utan tanken var att det skulle vara ett alkoholfritt alternativ till öl.
Musten har många likheter med traditionella mörka öl. Färgen, skummet och smaken av humle och malt. Men samtidigt har det blivit en riktigt svensk specialitet.
Vad kom först, påskmust eller julmust?
Must lanserades redan 1910, och ordet julmust började man använda på 1920-talet.
– Påskmusten kom ännu senare, någon gång under efterkrigstiden på fyrtio- och femtiotalen, säger måltidshistorikern Richard Tellström i en intervju med DN.
Musten kan till viss del jämföras med svagdricka, men det är ändå två helt olika drycker, menar Richard Tellström.
– Men man skulle kunna säga att de tillhör samma familj.
Drycken har utvecklats sedan lanseringen 1910. I dag har den en lite annorlunda smak, jämfört med då.
– Spontant skulle jag säga att det har blivit mer läsk och mindre maltdryck. Den var kryddstarkare och mer kärv tillbaka i tiden, säger Richard Tellström till DN.
Hemliga receptet på musten
Musten tillverkas av ett hemligt mustextrakt, som familjeföretaget Roberts i Örebro tillverkar. Det innehåller ett 30-tal ingredienser, och enligt källor är det endast tre personer som känner till det exakta receptet.
Musten är en av företagets största framgångar, tillsammans med drycken Champis som de lanserade under 1920-talet, som då ansågs vara en riktig lyxdryck.
Skillnaden mellan påskmust och julmust
Är det då någon skillnaden på påskmust och julmust? Korta svaret är: nej. Själva musten i flaskan är samma. Däremot kan upplevelsen av musten skilja sig åt.
Det har Henric Byström tidigare sagt, enligt Recept.se. Då jobbade han som kommunikationschef på Carlsberg, som producerar det kända varumärket Apotekarnes jul- och påskmust.
– Det som skiljer musterna åt är tillfälle och upplevelse. Vi tillverkar dem på samma sätt, men sedan handlar det om lagring och så vidare. Säkert är i alla fall att vi upplever smaken som annorlunda.
Förutom olika ettiketter, är det alltså vår sinnen som kan göra att vi upplever en annan smak.
Däremot kan det vara stor skillnad mellan olika muster. Allas har testat alla påskmuster du hittar i affären. Här hittar du svaret på vilken som är bäst.
Vad tycker du, smakar musten annorlunda för dig på påsk jämfört med jul?
Övriga källor: Femina, Roberts, Carlsberg, Svenska högtider och traditioner